Tisztelet az eltávozottaknak (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Tisztelet az eltávozottaknak
Szia Borcsika!
Aranyosi Ervin: Halottak napján. Ez a vers címe.
Valóban így vagyok valahogy én is, ahogy a vers írja, és amit te leírtál.Nincs mit köszönni:-)
Köszönöm, Macskanita, ezt a verset. Mintha én írtam volna, annyira egyetértek minden sorával.
Mi nem tudunk minden évben halottak napján kimenni elhunyt szeretteink sírjához, mert férjem erdélyi, és pl. most sem tudtuk megoldani az utazást, az én rokonaim is messzi temetőben nyugszanak, nem itt, ahol lakunk. És attól még, hogy nem látogatjuk a temetőket, látogatunk élő rokonokat vagy otthon csendben megemlékezünk a nagyszülőkről, dédikről - mesélünk róluk a gyermekeinknek, mutatunk nekik régi fényképeket róluk, hogy tudják, kik voltak az őseink, hogyan éltek, miben hittek, mit hagytak ránk - és így nem lesznek gyermekeink gyökértelenek. Mert ez a mai ember legnagyobb baja: a gyökértelenség. Hogy nem tudja, honnan jön - és hová megy! Ha nincs gyökere, célja sem lehet... Bocs a filozofálgatásért, de ez annyira bennem van most.
És még egyszer köszi a verset. Lehet tudni, ki írta?
Halottaknak napján,
gondolkozz el, kérlek!
Mennyire fontosak
azok, akik élnek?
Milyen gyakran gondolsz
rájuk szeretettel?
Jelenthet-e annyit,
mint ki régen ment el?
Ilyenkor az ember
temetőbe jár ki,
Elmúlt szeretteit
véli megtalálni.
Közben annyin élnek
magányosan, távol,
kire nem jut idő,
kit a szív nem ápol.Pedig a halottak
a szívünkben élnek.
A hétköznapokba
bőven beleférnek.
M’ért nincs az élőkért
ugyanilyen ünnep,
ami lángra gyújtja
apró mécsesünket.
Aki elment, jól van,
csak egy más világon,
s nem tud örvendezni
levágott virágon.
Földdé porladt testet
látogatsz a sírnál.
Élőkért tehetnél,
ahelyett, hogy sírnál!Oly sok a magányos,
kinek nem jut semmi.
Ki örülni tudna,
ha tudnák szeretni.
Ám ezt meg se látod
- tudod – attól félek.
Megbékélni kéne,
s nem visz rá a lélek.
Vársz, amíg késő lesz,
mikor már nem bánthat,
akkor száll szívedre,
majd a gyász, a bánat.
S jön halottak napja,
s mész a temetőbe,
bocsánatot kérni,
s elbúcsúzni tőle…
Nem akaron rombolni/offolni a rovatot
de
elegem van abbol hogy mindenhol a Halloween megy , azt nyomják mindenhol
Francba a hulye amcsi szokásba, maradjon meg nekünk a "mi" ünnepünk
Hát nem tudom. Minden évben megvitatjuk itt a hoxán ezt....
Nem, nem csak ilyenkor megyünk, hanem ilyenkor is, illetve ha valamiért nem tudtunk kimenni, akkor legalább ilyenkor kimegyünk személyesen is a temetőbe.
Természetesen, akiknek fontos a halottjuk, azok máskor is gondolnak rájuk, de nem biztos, hogy ki tudnak menni a temető, illetve sokan azt gondolják, hogy nem csak úgy lehet kimutatni az elhunytak iránt érzett szeretetüket és hiányukat, hogy temetőbe járkálnak ki, mert ugye mindenki egyet ért azzal, hogy ez semmit nem bizonyít...
A gyertyás, virágos megemlékezés több mint ezeréves múltra tekint vissza. Mára már talán csak kevesen tudják, hogy november elseje és másodika két egymástól elkülönülő, de egyre inkább összemosódó emléknap.
Ugrás a teljes írásra: Tisztelet az eltávozottaknak
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tudná egy feleség/anya a férjét iránta tiszteletre bírni, hogy a férj ne köcsögözze le?
- Ha egy kapcsolatból kiveszik az egymás iránti tisztelet, onnantól nem érdemes folytatni. Ti mit gondoltok erről?
- Csak egy mécses eltávozott szerettünkért
- Miért olyan közömbös, néha már-már embertelen néhány nővér? Természetesen mélységes tisztelet a kivételnek!!!
- Ti mit tennétek a helyemben? Tiszteletben tartanátok a végrendeletet?
- Hogyan kell a tiszteletet kiérdemelni egy munkahelyen?