Télbúcsúztató (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Télbúcsúztató
Nálam van gázfűtés, de jó érzékkel meghagytam a kazánt is.
Már jó ideje elzártam a drága, és rossz fűtőértékű gázt, így ha fázunk leballagok a pincébe és nem kell 10 perc, mire begyújtok. (Az apukám még 12 éves koromban megtanított rá, s arra is, hogyan kell a tüzet kezelni.)
Persze kéznél van az újságpapír és a gyújtós is. Nem a kukába megy a WC papír guriga, a tojástartó és egyéb csomagoló karton sem. Ezeket teszem az újságpapír tetejére, aztán a vékony gyújtóst, aztán kicsit vastagabb fákat. 10-15 perc elteltével ismét lemegyek, teszek rá még vékonyabb fákat, aztán jöhetnek a vastagabbak is, s most már kicsit zárok a kazán levegőjén. 1 óra elteltével ismét jól megrakom, még jobban lezárom. Utána már csak az időtől függ, milyen gyakran kell lemennem.
Egyébként, mikor már jó idő van, és összegyűlik a papírszemét, lemegyek, bekészítem a tüzelőt, s ha úgy adódik, csak egy gyufa kell és már indulhat is a fűtés.
Ez persze nem olyan hangulatos, mint a te ablakos kályhád, viszont cserébe nem koszolja a lakást.
És igen lehet szeretni a fűtést, világ életemben szívesen csináltam; legyen az teatűzhely, kétaknás kályha, cserépkályha, vagy vegyes-tüzelésű kazán. Egyedül az olajkályhát utáltam. Folyton elromlott és büdös is volt.
Nekünk nem kandallónk volt még otthon laktam hanem kazánunk,már 9-10évesen meg kellett tanulnom begyújtani,ha nem voltak itthon a szülők ne fagyjak meg:)
Ebben nőttem fel,bár gondolom sokaknak ez bizony nem könnyű feladat lehet ha belecsöppen hirtelen.
Ha nem tudom magam megoldani a tűzcsiholást, akkor akár estig is ülhetek takarókba bugyolálva a lassan kihűlő házban, teával a kezemben (volt ilyen!). Nálunk ugyanis nincs gázfűtés, csak a jó öreg fára számíthatunk a csikorgó napokon.
Ugrás a teljes írásra: Télbúcsúztató