TEJ-Egészséges vagy nem? (tudásbázis)
Még ha százszor is rá van írva, nem TEJ az, ami ha megromlik olyan büdös lesz, hogy be lehetne vetni biológiai fegyverként.
Az a tej, amiből ha "megromlik" finom aludttej, vagy megfelelő aggasztalás után túró lesz.
Az összes többi termék lerabolt, tartósított műkaja.
Amire a boltban az van írva hogy TEJ, az a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint, tehén közreműködésével készült TEJ.
Amire az van írva pl. hogy REGGELI ITAL az már nem biztos.
Nálad az igazság: "Generációk nőttek fel a tejen,és az égvilágon semmi bajuk nem volt"
Amit a családod fogyaszt, az jó minőségű tej, tejtermék.
Ami a boltok polcain van, az lefölözött, élelmiszernek álcázott végtermék.
Akkor gyakorlatilag a tejjel nincs semmi baj.
Nekem nincs gondom ellátom a családot,bár a tejet nem isszuk.
Külföldön is ugyan az a helyzet.
4-5 l tejből 0.70 0.80 dkg sajtom van és akkor nincs túrom,sem joghurtom,sem tejfölöm.
Mamám mesélte, hogy amikor apukám kicsi volt, ő is sokáig kecsketejet ivott, mert nagyon gyenge és beteges volt kisfiúnak. Itta a kecsketejet, és megerősödött. Csak eszembe jutott :)
A kérdésre válaszolva: Nem tudom, mennyire egészséges, de biztos van benne hasznos anyag, kalcium meg ilyenek.. Én kicsit érzékeny vagyok a tehén tejre, az ízesített, édes tejsavót jobban tudom emészteni, mert abban nincs kazein, a tejben meg van. Nem vagyok nagy tejivó, csak akkor iszom, ha veszek műzlit, vagy ilyen gabonapelyhet.
Az már azon múlik főként hogy a szervezet gyerekkorban mivel találkozott, és ez hogy stabilizálódott felnőttkorban.Én így tanultam.
Amúgy ez a terület elég feltérképezetlen.
Igen elég sokat importálunk, mert nincs elég állomány hozzá, még úgy sem hogy főként tejtermelő fajtákat tartunk.
Az állomány évről évre csökken, de nem csak itt.
A tej szerintem egészséges, miért ne lenne az?
Bár én a löttyivó vagyok 1,5%-ost szeretem az íz miatt, meg tejtermékből a sajtokat főleg, és kefírt kefírrel...
Amúgy azért a tehéntej pusztán az ellenség 1 éves kor alatt,mert főként azt isszák az emberek.Szóval kecskére is ugyanaz a reakció.
Az ok a szervezet fejletlensége, a nem kialakult védelmező vonal az emésztőszervrendszerben stb...
Helyenként a bélfal nem záródik stb ezért allergia léphet fel.
Immunogén fehérjék főleg:
béta-laktoglobulin
kazein
alfa-laktalbumin
bovin szérumalbumin
A tehén kazein-tej, az anyatej pedig albumin tej.
Amúgy nem éppen ugyanaz mivel az anyatej fehérjében szegényebb,viszont cukorból több van benne, a többi szinte majdnem ugyanaz...
Ez így nem igaz. Az ellést követő 90 napig szopik a borjú,utána lehet fejni,majd a következő vemhesség előtt abbahagyni,majd vemhesség,ellés,szopás,fejés,na ez az a trükk,ha ez trükk:)
Generációk nőttek fel a tejen,és az égvilágon semmi bajuk nem volt,hogy a bolti tejjel mit trükköznek???
Nekem kecskéim vannak,túrót,sajtot,joghurtot készítek,tapasztalatból tudom,hogy mekkora mennyiség kell egy kiló túróhoz.Nincs a világon annyi fejhető állat,amiből ezt a mennyiségű tejterméket,ami kereskedelmi forgalomban van ,elő előlehessen állítani...
ugyanazok,csak más más mennyiségben..
1et kivéve...az anyatejben nincs kazein, a tehéntejben viszont igen..
és az nem a legegészségesebb.. :/
ha bocik lennénk, jó lenne az is, de emberek vagyunk,így nem épp a mi szervezetünknek való :)
ezért nem is ajánlják babáknak sokáig a tehéntejet.. :)
Az ellést követő kb. 90 napig lehet fejni a tehenet. Tehát a tejet főleg azért adja a természet, hogy táplálja az ő kicsinyét. Állattartók szoktak trükközni a vemhesítéssel, de tény, hogy annyi borjú nem születik, amiből hektoliterszámra árulhatnák a tejet. A bolti tej összetétele enyhén szólva is kétséges. A házié pedig ember számára nem biztos, hogy hasznos, de felettébb szükségtelen.
Amikor a kisfiam kicsike volt,soványka és rossz étvágyú,öregektől hallottam,hogy a kecsketej jó lenne talán és,hogy immunerősítő hatással bír.
Gondoltam egy próbát megér,hisz némelyik gazdától,részben gyógyszergyárak veszik át a tejét.Amikor a gyermekorvosunk meghallotta,megtámadott.
Mondván:"-b12 hiányos anímiát okoz",merthogy más a kecsketej fehérje összetétele,mint a tehéntejé.
Erről viszont most az jutott eszembe,ha fehérje és fehérje között is külömbség van,akkor az sem lehet mindegy,hogy a tehéntej emberi tejhez képesti 4-szeres fehérje tartalma azonos típusú aminosavakból felépülő fehérjéket takar e
.Mert,ha boncoljuk a témát akkor boncoljuk,azt gondolom.
Csak annyi köze van, hogy azon a fórumon is a tejről folyik az értekezés.
Hoxa tuti nem győzi még az adminjai segítségével sem az ugyanazon témákban kiírt fórumok összevonását.
Igazad van: a boci tejtől senkinek nem lesz baja, mint ahogy neked sem lett. :D
Nem hit kérdése: tény, hogy a bolti tejnek nem sok köze van a boci tejhez. :(
Már előre látom mekkora vita lesz itt :D
Egyébként igen,szerintem egészséges!
Tejtermékek?Joghurt,tejföl leginkább.Tejről mégcsak le tudnék mondani,de ezekhez eléggé ragaszkodom.
Hiba lenne az "Isteni gépezetben?"
Eddig a természet kincsének hittem a bocit,ami azért teremtetett,hogy tápláló élelmet adhasson az emberek számára...Mi más célja volna a létének.A kérsésem inkább filozófiai jellegű.