Teherbeesés előtt mi a teendő? Táplálkozás.Szervezet erősítése, vitaminok bevitele, káros szenvedélyek elhagyása... (beszélgetés)
Sziasztok! Szerintem tök felesleges ez a cirkusz. Mielőtt terhes lettem, évekig daganatos megbetegedéseim voltak - tehát nem egy friss és fiatal szervezet az enyém, 40 évesen. 3 havi menstruálás után villámként sújtott a hír. Főleg, hogy nem is akartuk. Poénként: első gyerek. Ezután kb. 4 féle terhes vitamint próbáltam, az addigi problémamentesség elszállt, majd amikor nem tettem semmit, ismét tökéletes volt a közérzetem. Semmit nem szedtem, vagy használtam. Semmit nem csináltam másként. Napi 100 km-t vezettem, és a szülés várható napján is dolgoztam, ami konkrét fizikai munkát jelent. A gyerek is, én is maximélisan egészségesek vagyunk, azt a néhány kilót kb. 2 hónap alatt elvesztettem. Semmi extra, teljesen hétköznapi "nem terhes" étkezés. A szülés minden fájdalomcsillapítás nélküli, 2 óra 25 perc volt. Igaz szopni nagyon rövid ideig tudott, mert ahogy jött, úgy ment, kb. 2 hónapig tartott a tejtermelésem. Azóta pótolt anyatejet kap, és tápszert, mert nem elég a mennyiség. Fejlődik rendesen, mert 5 hónapos, a 74-es ruhák már rövidek, 6 kiló 80 deka. 3 hetes kora óta dolgozom ,jön velem, és minden sztárallűrtől mentes a gyerek is. Nem kell altatgatni, egy ágyban aludni vele, nem visít,ha idegent lát; nem sír, bárhová elvihető, nem kell az etetésekhez igazodni, nincs sterilizálgatás körülötte, stb.
Ez a személyes sztorim, élő ember vagyok. De mindenki úgy dönt, ahogy akar. Ha úgy gondolja, hogy a sok pihenés felettébb használ, mert állandóan fáradtnak érzi magát, és a sok speciális szer szükséges a szervezetének, mert azt mondják, hát ő tudja... Egyébként: ember tervez, Isten végez...
Anyukám mesélte mikor, velem volt terhes mindent evett amit kívánt.
és 3200g-al jöttem a világra!
És hozzáteszem vidéken volt terhes falun.
Egy egészséges szervezet tudja mi kel ilyenkor..szerintem..a vitaminok at is túl lehet adagolni és az is káros lehet.
de akinek van fölösleges pénze vegyen terhes vitamint, ha ő ezt tarja jónak és egészségesnek!
Supradyn-t szedtem abban van vas és pár ez az de azt is időnként szedem.
tavasszal, és ősszel.
senkit sem szeretnék befolyásolni, nem az a célom, inkább azt szeretném ha beszélnénk ezekről, és nem kiosztani egymást.
de mi is felnőttünk, és nem volt még narancs sem, és egyébb különleges gyümölcsök..
én szerintem ebben a mai világban a gyógyszeres vitaminok egyfajta eltérítés a természettől.
semmiben sincs meg úgy semmi mint egy almában, vagy egy marék dióban,
Sokan egyszerűen lusták, hogy beszerezzék ezeket.
A szintatikus bogyók /vitaminok/ mesterséges módon vannak előállítva...persze biztos fedezi a napi vitamin, ásványi anyag szükségletet...de ez nem egy természetes dolog..
a gyógyszergyártó cégek persze ezt sulykolják belénk a reklámjaikkal: EDD EZT VAGY AZT ÉS SZÉP LESZEL::STB:::holott ez egy reklám semmi több!
A betegségeket meg nem lehet kivédeniegy babánál, vannak gének és ha ott van valami bibi, akkor sajnos a terhes vitaminok semmit sem tehetnek.
Kedvenc reklámom aa terhes vitamin reklámok...és jót nevetek, hogy mennyi nő veszi ezt be....
Vegyszereket amik károsak...
Ételreceptek
vissza a blogra
Gyógyító zöldségek-gyümölcsök bejegyzései
10-02-09
Zöldségek és gyümölcsök hasznos anyag tartalma
A ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK HASZNOS ANYAG TARTALMA III. RÉSZ
Cikksorozatunk jelen, negyedik részében a hazai zöldség- és gyümölcsfélék vitamintartalmával- ill. ennek táplálkozásbiológiai vonzataival foglalkozunk.
A vitaminok a szervezet fiziológiás (élettani) működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Az emberi szervezet nem (ill. egyes vitaminok esetében kellő mennyiségben nem) tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni őket vagy elő anyagaikat (ezek a provitaminok melyek a szervezetben vitaminná alakulnak). A vitaminok a sejtanyagcserében játszanak fontos szerepet (elsősorban enzimek alkotórészeiként), így befolyásolva az egyes szervek működését.
Oldhatóságuk alapján a vitaminok két csoportba sorolhatók, zsírban oldódó vitaminokra (A-, D-, E-, K- vitaminok) és vízben oldódó vitaminokra (C-vitamin, B- vitamin csoport, folsav, biotin). A zsíroldékony vitaminokat szervezetünk tárolni képes - így mindennapi pótlásuk nem szükséges, viszont túlzott fogyasztásuk túladagolási tünetekhez vezethet (hipervitaminózis) -, míg a vízoldható vitaminok esetében a felesleg rövid időn belül kiürül a szervezetből, ezért mindennapi pótlásuk elengedhetetlen.
Zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma: A zöldség és gyümölcsfélék fogyasztása elsősorban a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) esetében döntő jelentőségű, mivel szervezetünk elsődlegesen ezen élelmiszerekből tudja fedezni szükségleteit. Egyes termékeknél jelentős a B1- és B2- vitamin mennyisége, azonban feltétlenül említést érdemel, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B 12 vitamint egyáltalán nem tartalmaznak (ezért ezen vitaminok a táblázatokban nem is szerepelnek). A gyümölcsök és zöldségek A-vitamint sem tartalmaznak, azonban a karotinoidok a szervezetben lezajló biológiai folyamatok során A-vitaminná alakulnak (mintegy 6 tömegegységnyi bkarotinból képződik 1 tömegegységnyi A-vitamin). A napi vitaminszükséglet függ a nemtől, az életkortól és az életviteli szokásoktól (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás), a felnőtt lakosság átlagos vitaminszükségletét az 3.. táblázatban adjuk meg. A táblázat elkészítésekor a Barna Mária által szerkesztett TÁPLÁLKOZÁS c. könyv adataira támaszkodtunk.
1. táblázat Hazai zöldség- és főzelékfélék vitamintartalma (mg ill. mg vitamin / 100 g)
megnevezés
K-vit
(ug)
karotin
(mg)
E-vit
(mg)
B1-vit
(ug)
B2-vit
(ug)
B6-vit
(mg)
biotin
(ug)
folsav
(ug)
C-vit
(mg)
niacim
(mg)
burgonya - - - 70 40 0,53 0,2 5,6 10 1,0
fejes káposzta 150 - - 40 60 0,31 2,2 - 48 1,0
fejes saláta 200 0,8 0.4 60 100 0,04 22,0 25 20 0,5
paradicsom 50 0,8 0,5 100 60 0,07 2,4 37 25 0,5
paraj 350 4,2 2,5 80 200 0,25 7,0 66 40 1,0
petrezselyem zöld - 7,3 1,,8 190 300 0,29 8,2 - 160 1,3
sütőtök - 4,0 - 50 40 0,08 1,1 25 25 1,0
zellez - 0,02 2,6 50 90 0,37 6,6 4,4 8 0,3
zöldborsó 22 0,4 3,0 200 150 0,06 8,2 13 25 1,0
zöldpaprika - 0,4 - 50 30 0,24 1,0 13 150 0,2
2. táblázat Hazai gyümölcsök vitamintartalma (mg ill. mg vitamin / 100 g)
megnevezés
K-vit
(ug)
karotin
(mg)
E-vit
(mg)
B1-vit
(ug)
B2-vit
(ug)
B6-vit
(mg)
biotin
(ug)
folsav
(ug)
C-vit
(mg)
niacim
(mg)
alma 2,5 0,05 0,6 50 50 0,07 1,0 6 5 0,5
csipkebogyó 90 - - 100 - - - - 400 -
dió - 0.05 24,7 400 100 0,34 6,3 33 25 0,1
kajszibarack - 1,8 0,5 20 30 0,06 1,7 33 10 0,7
málna - 0,08 1,4 20 30 0,05 2,3 - 30 0,4
meggy - 0,3 - 50 20 0,05 0,8 - 10 0,3
mogyoró - 0,03 28 400 500 0,19 34 30 6 1,0
őszibarack - 0,4 0,6 20 20 0,07 1,8 2,5 7 0,9
vörös ribizke - 0,04 0,2 40 30 0,02 4,2 - 30 0,2
fekete ribizke - 0.1 1,0 60 10 0,02 2,4 - 160 0,3
szőlő - 0,3 - 50 50 1,4 5,2 - 5 0,4
szilva - 0,2 0,8 50 20 0,04 0,1 0,9 6 0,5
3. táblázat A felnőtt lakosság napi vitaminszükséglete
K-vit
(ug)
A-vit
(mg)
E-vit
(mg)
B1-vit
(ug)
B2-vit
(ug)
B6-vit
(mg)
biotin
(ug)
folsav
(ug)
C-vit
(mg)
niacim
(mg)
65 0,8 12 1,3 15 2 60 200 60 1,7
A VITAMINOK BIOLÓGIAI SZEREPE
A levélzöldségek többsége kiemelkedő mennyiségben tartalmaz K vitamint és folsavat. Nagymennyiségű folsav található a diófélékben (dió, mogyoró, földimogyoró, mandula) is. A legtöbb C-vitamint a gyümölcsök közül a csipkebogyó és feketeribiszke, míg a zöldségek közül a petrezselyemzöld, fejeskáposzta és zöldpaprika tartalmazza. A diófélék Evitamintartalma rendkívül magas (5 dkg-nyi mennyiség már fedezi a napi szükségletet), a zöldborsóé, zelleré, vajé, feketeribiszkéé és a málnáé is jelentős. Karotinból a paraj, a petrezselyemzöld, a sütőtök és a kajszibarack tartalmaz nagy mennyiséget. Kisebb jelentőséggel bír, de említést érdemel a diófélék-, paradicsom-, petrezselyemzöld-, zöldborsó- és a csipkebogyó B 1 -, a diófélék, a paraj és a petrezselyemzöld B2 -, a szőlő B6- vitamintartalma, valamint a fejessaláta biotin és számos zöldségféle piacin tartalma.
A leírt adatok nyersállapotú és friss élelmiszerekre vonatkoznak, azonban a tárolási idő, tárolási hőmérséklet függvényében, a zöldségek- és főzelékfélék esetében a konyhatechnikai műveletek (pl. párolás, főzés), gyümölcsök esetében a lekvár- és befőtt készítés során a vitamintartalom egyes vitaminoknál eltérő mértékű lehet - a legtöbb esetben jelentősen csökken. A legnagyobb csökkenés a különböző hőkezeléssel járó műveleteknél (párolás, főzés, sütés) következik be, ez pl. C-vitamin esetében 1580 %-os is lehet. Már rövid idejű szobahőmérsékleten való tárolás is csökkenti az egyes vitaminok mennyiségét. A legnagyobb mértékű csökkenés a tárolás első napjaiban következik be - C-vitamin esetében 2 nap alatt akár a felére csökkenhet a koncentráció -, a bomlási folyamat a tárolás során fokozatosan lassul. Megfelelő tárolási módszerek alkalmazásával (pl. savanyítás, fagyasztvatárolás) a vitamintartalom csökkenését jelentősen korlátozhatjuk, és akár több hónapig is minimális veszteséggel tarthatjuk el élelmiszereinket. Összefoglalva : minél frissebb, lehetőleg nyers, vagy kíméletes módon feldolgozott (pl. zöldségek esetében a párolás során a legkisebb a veszteség) ill. megfelelően tárolt zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatunk több vitamint szervezetünknek.
A vitaminok - mint már a bevezető részben említettük - létfontosságúak a szervezet normális működéséhez, hiányukban jellegzetes hiánybetegségek alakulhatnak ki, ill. gyermekeknél a szervezet növekedése és fejlődése lassul, a fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken. Több vitamin esetében a biokémiai folyamatokban betöltött szerep és pontos hatásmechanizmus még nem teljesen tisztázott, ez a jövő feladata. Nézzük röviden az egyes vitaminok szerepét.
A-vitamin, (karotin) : szükséges a növekedéshez, a csontrendszer-, a fogak- és a bőr- épségéhez; hiánya szürkületi vaksághoz vezet, s csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség. Antioxidáns tulajdonsága révén az E-vitaminnal együtt - véd a zsírsavak oxidációjában keletkező, az érelmeszesedésért és daganatos betegségek kialakulásáért felelős aldehidek és ketonok káros hatásától.
E-vitamin : antioxidáns hatású; szükséges a megfelelő sejtstruktúra fenntartásához (pl. a bőröregedés késleltetése), a megfelelő ivarsejtképzéshez.
K-vitamin : a B 12-vitaminnal együtt a véralvadás mechanizmusát szabályozza.
B1-, B2-vitamin, piacin : a szervezet energiaforgalmában vesz részt; szükséges a bőr-, a szemnyálkahártya- és az idegrendszer épségéhez.
B6-vitamin : szükséges az idegműködéshez és a megfelelő növekedéshez; részt vesz számos honpor szintézisében.
Folsav : elsősorban a vérképzésben szükséges; a szénhidrát, fehérje é: zsíranyagcserében játszik szerepet.
Biotin : segíti az energiafelhasználást, a tápanyagok hasznosulását és egymásba való átalakulását a szervezetben.
C-vitamin : szükséges: a fogak-, az íny-, az érrendszer épségéhez és néhány hormon szintéziséhez; növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, a sebgyógyulást és elősegíti a vasfelszívódást.
A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás lényegében elengedhetetlen feltétele a szervezet kiegyensúlyozott vitaminellátottságának. Az élelmiszerekben - így a zöldségfélékben és gyümölcsfélékben is - speciális kémiai környezetben és arányban találhatóak meg a különféle vitaminok, ezért csak részben helyettesíthetők ill. pótolhatók különféle muhivitamin-készítményekkel. A hazai zöldség- és gyümölcsfélék vitamintartalma és vitamin-összetétele felveszi a versenyt külföldi termékekkel, megfelelő tárolás és kezelés esetén ezek fogyasztása a téli hónapok alatt is biztosítja a szervezet vitaminszükségletét.
Sziasztok!
2,5 éve született a kislányom, minden elfogultság nélkül mondhatom gyönyörű kislány és makk egészséges. Semmiféle terhesvitamint nem szedtem. Persze sok gyümit ettem meg zöldséget. Az összes vérképem tökéletes volt.
Most várom a kistesót. Az elején a vérkép jó kis vérszegénységet mutatott ki,így most vastablettát szedek,meg az elején szedtem kb egy fél doboz terhesitamint is. Mostanra tökéletes a vérképem megint,így azt elhagytam.
Szerintem ha valaki egészségesen táplálkozik és a vérképe is rendben van, nem kell feltétlenül tömnünk magunkba a vitaminokat. Persze ezt mindenki maga dönti el és mint nálam is,esete válogatja. :-) (Ja,a lányom 3470-el született.)
Szia!
Én csak annyit szeretnék hozzászólni,hogy a növényi vas nem szívódik fel,nem tud a terhes nő annyi folsavhoz jutni amennyi szülséges lenne.
Napi 2 kg spenótot kéne ahhoz megenni,hogy fedezze a folsav szükségletet.A fogantatás pillanatában meg fontos a folsav jelenléte a fejlődési rendelenességek kizárása miatt.
A baba csontfejlődéséhez elengedhetetlen pl a d3 vitamin szedése.A terhességi vitaminokban ez mind megvan,ha nem szed az illető akkor az orvos felírja őket.
Zárójelben megjegyezném,hogy egy kutatás szerint 1db 1980-ban termelt paradicsomban (magyar!!!), 20x annyi vitamin volt, mint egy maiban. (Gödöllői Egyetem hivatalos kutatása!)
Én mondjuk szedtem a teherbeesés előtt is és egészen a szülésig,az nemigaz,hogy felfújja a babákat a terhesvitamin ,és nagy súllyal születik.Mert az én babám 2950g volt.
CSak ennyit szerettem volna leírni.
Sokat olvastam az utóbbi időkben itt a fórumon a terhesvitaminokról és egyéb érdekes dolgokról.
De viszont arról is olvastam, hogy nem mindegy mennyit fogyasztunk egyes vitaminokból...
Több fórumon olvastam arról, hogy teherbeesés előtt terhes vitami fogyasztása ajánlott, mert akkor nem lesz babánk valamilyen rendellenesség áldozata...
persze minden témában van pro és kontra..
Én azt gondolom, én nem szeretnék ilyen vitaminokat szedni...
Mert a természetben megtalálható minden ami kell egy embernek...
A helyes táplálkozás elengedhetetlen...
Nektek mi ezzel kapcsolatban a véleményetek?
Egy másik észrevételem:
Sokan mondják a terhes vitaminoktól lesz szép a baba...
Érdekes számomra de én ebben sem hiszek.
Egy baba attól lesz egészséges, hogy anyuka apuka okés minden téren...
Szerintem ha a kismama oda figyel az étkezésekre, sokat van levegőn, és kiegyensulyozott...akkor tuti nem lehet gon..
Na meg persze vannak génjeink...és sok betegség örökölhető...tehát ha egy baba valamilyen betegséggel jön a világra...az nem feltétlen attól van, hogy nem szedtünk terhesvitamint...
a lényeg étkezésről és egyébb más leendő teendőről szeretnék beszélgetni...ami a kismamák életéhez elengedhetetlenek..