Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó tanfolyam (beszélgetés)
Sziasztok!
Honnan tudom megnézni,hogy milyenek voltak a korábbi évek írásbeli vizsa feladatai a tb és bérügyi sz.a.-nak?
Szia!
Most ősszel megyek a mérlegképesre, nagyon kevés időm van tanulni a kiscsajszim miatt, szóval nem sok esélyt látok rá, h sikerül...de megpróbálom a lehetetlent :)))
A TB szerintem könnyebb, meg ugye rövidebb is..én azért végeztem el, mivel elég rokonszakmának tartom, ill. nagyon sok álláshirdetésnél elvárják egy könyvelőtől h némileg értsen egy kicsit a TB-hez is, ill. fordítva :)
Ezt most olvastam a felsőoktatás honlapján, hogy pár év múlva ezekből a szakterületekből lesz munkaerő-hiány:
Nem lesz elég diplomás 8 év múlva
Az előrejelzések alapján 2020-ban több mint százezer jól képzett szakember hiányzik majd a magyar munkaerőpiacról - derült ki a Randstad szakmai rendezvényén. Míg a gyártás területén túlkínálat lesz jelentkezőkből, az üzleti szolgáltatásoknál és az építőiparban munkaerőhiányra lehet számítani.
Míg 2009-ben túlkínálat volt Magyarországon felsőfokú végzettségűekből, 2020-ra már kevés lesz a jól képzett szakember az előrejelzések alapján. „Ha figyelembe vesszük a frissdiplomások belépését és a nyugdíjasok egy részének visszatérését a munkaerőpiacra, akkor is csaknem 150 000 fős hiány várható felsőfokú végzettségűekből alig 8 év múlva” – mondta Annemarie Muntz, a Randstad Holding Public Affairs igazgatója a vállalat szakmai rendezvényén. A legnagyobb fenyegetést a kereslet-kínálat egyensúlyára mégis az jelenti, hogy középfokú végzettségűekből csaknem félmillióval több lesz annál, mint amennyien el tudnak helyezkedni.
Jelenleg a végzettség szintjét tekintve Magyarországon kisebb az eltérés a munkaadók igényei és a munkavállalók képzettsége között, mint az unió 27 tagállamában átlagosan. A szakterületet vizsgálva azonban már nem állunk ilyen jól: míg az uniós országokban átlagosan 77 százalék dolgozik a végzettségének megfelelő területen, addig hazánkban csak 71 százalék. Az előrejelzés alapján ráadásul további nehézségekre kell számítani: 2020-ban a gyártás területén több mint 200 000 fős, a kereskedelemben pedig csaknem százezres túljelentkezés lesz az állásokra (főleg alap- vagy középfokú végzettségűekből), míg az építőiparban és az üzleti szolgáltatások területén szakemberhiány várható, például mérnökökből és IT szakértőkből.
Sziasztok!
Régen besült ez a topik! Nos tavaly végeztem, azóta keresem a helyet, ahol hasznosíthatnám az ismereteimet:)
Az OKTÁV- nál végeztem jeles eredménnyel és elötte is hasonló munkakörben dolgoztam és ráadásul imádom ezt a szakmát mert sokrétű tehát nem unalmas aktatológatás. Szomorú, hogy nekem nem sikerült ezidáig megtalálnom a cégemet.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
A napokban jelentkeztem egy Támop-os tanfolyamra. Tb és bérügyi szakelőadó. A munkaügyis nő azt mondta, hogy felvételi alapján dől el, hogy ki kerül be a képzésre. Az érdekelne, hogy milyen kérdések voltak ezen a felvételin?
Nagyon fontos lenne nekem, aki tud róla valamit válaszóljon legyen szives!
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Én elvégeztem ezt a tanfolyamot, bár nem munakügyin keresztül, maga a szakma jó, hasznos, de tény h a legtöbb bérszámfejtői állás Bp-en van :((...de ettől függetlenül sok sikert Mindenkinek!
A SZÁMALK-ot nem ajánlom senkinek, mert van bizim, de a tudásra igencsak rá kell gyúrnom, olyan sz@rok voltak a tanárok :(:(
Jelenleg mérlegképesre járok, mert szeretnék ezzel a szakmával (könyvelés, bérszámfejtés) egyéniben foglalkozni :)
Jah és sok helyen elvárják h a bérszámfejtő értesen azért könyveléshez is, ill a könyvelő értsen azért bérszámfejtéshez is...szóval felköthetük a gatyánkat!
25/A. § Nem fizet a 19. § (3) bekezdésében meghatározott mértékű munkaerő-piaci járulékot
b) az az egyéni és társas vállalkozó, aki közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, VAGY a vállalkozói tevékenysége mellett munkaviszonnyal is rendelkezik - ide nem értve azt a munkavállalót, aki fizetés nélküli szabadságon van,
nagyszerű
és ha két társas tagja, akkor egyiket választja főnek és csak az után kell 1,5 %-ot fizetni
vagy nem?
valaki, aki biztosan tudja lécci válaszoljon:
valaki heti 40 órás mviszony mellett egyéni vállalkozó. mindkét jogviszonyában meg kell-e fizetni a munkaerőpiaci járulékot?
SZIA !
NEM TUDOM AZOTA SIKERÜLT-E ELVÉGEZNED.
ÉN MOST VÉGEZTEM EL,ÉS NEM ÉRTEK VELE EGYETT ,
HOGY NEM LEHET VELE ELHELYEZKEDNI. NEM KÖNNYŰ,
DE MANAPSÁG SEMMI SEM AZ!
ÜDV:MOPPY
az egyéb pedig:
3 tanfolyam fog indulni (kettőre túlképzett vagyok)
és összesen 5 embert vesznek fel a körzetből
a tb-üi tanfolyam TÁMOP-os lett
ez a jó
hogy miért nem tudják
nem tudnak ezek semmit
De hogy-hogy??
Nálunk ilyesmi nem volt, hogy bárkivel bármit aláírattak volna... Nekünk semmi ilyet nem kellett aláírni...
HOgy mekkora diszkrimináció van arra felé!!
Sziasztok!
Hmm :) de sokat írtatok :)
Szóval: én most álláskeresési járadékot kapok, de ha elkezdem a tanfolyamot, akkor az álláskeresési járadékot megszüntetik, és a tanfolyam ideje alatt akkor azt a negyvenvalahányezer forintot kapom. Tehát még nekem fizetnek, hogy tanulok :D
Utiköltséget térítik, és a tanfolyam is ingyen lesz nekem :D
Sok a jelentkező, a tb-s tanfolyamra 20 főt vesznek fel. Na majd kiderül, hogy én bejutok-e.
A munkaügyis nő azt mondta, hogy augusztus végén küldeni fog nekem egy papírt postán, amiben benne lesz, hogy mikor és hova kell mennem felvételizni a tanfolyamra.
Jaa és igen mielőtt jelentkeztem a tanfolyamra, aláíratott velem különböző papírokat, és benne volt, hogy nincs köztartozásom :D jó mi? :)
További ajánlott fórumok:
- A Mások, akikkel a "normális" társadalom nem tud mit kezdeni...
- Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó tanfolyamot érdemes elvégezni?
- TB és bérügyintéző tanfolyam
- Jár / járt valaki tb ügyintéző bérügyi szakelőadó tanfolyamra Szegeden?
- Mi a különbség: Társadalombiztosítási és bérügyintéző -- Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó között?
- Tb- bérügyi szakelőadók tudnátok segíteni?