Szerintetek van olyan vétek, amit nem lehet megbocsátani? (beszélgetés)
En nem bocsatok meg semmit, sot...Meg bosszut is allok ha lehet :o)
"Ha en,Heinrich Heine meghalok, s feljutok az egbe, Isten vegigfut minden bnomon,s megbocsajt-hisz az a mestersege."Heinrich Heine
Egy tömeggyilkosnak is képesnem kéne lennünk megbocsátani ha történetesen a mi szerettünk is az áldozatai között van?
Ha a válsz igen, akkor nem szorul magyarázatra a miért.:(
Mindent meg lehet, és meg is KELL bocsájtani. Ugyanis egy megbocsájtani képtelen ember, nem lesz egészséges lelkiálapotú. A megbocsájtás elengedést jelenet. Elengeded a múlt sérelmeit, nem ragaszkodsz többé a sérelmeidhez. És nem szükséges hozzá, hogy aki megbántott azzal jó kapcsolatban legyél.
Utolsónak pedig még azt tudném leírni, hogy a megbocsájtáshoz értelmezés szükséges. nem csak a saját bajodat kell értelmezned, hanem a károkozóban is meg kell ezt találnod, és rájönnöd, hogy milyen okok vezethettek arra, hogy téged megbántson. Így talán könnyebb is!
Sztem olyan nem létezik, amit ne lehetne, inkább olyan, amit nem "szeretnél", mert sokkal nyomasztóbbnak tűnik a megbocsátás, és emlékkönyvbe zárás kísérte üresség, mint a düh, vagy harag, amiből akár egy egész életre energiát kovácsolhatsz...(Lgbb is nálam ez így működik, nem túl érett és elegáns, de egyelőre nincs jobb ötletem.)
(A másik megoldás, a tényleges megbocsátás, de utána azonnal fel kell keresni a Bűnbakkölcsönzőt a hiányállapot pótlására.:))
Mindent meg lehet bocsajtani, fugg sokmindentol: mi a vetek, mi miatt vetkezett a vetkes, az aldozat ertekrendje, erzesek stb.
Azt szoktak mondani megbocsajtani nehezebb mint haragudni.
Szerintem,meg lehet bocsátani,szinte mindent,ha a vétkező ŐSZINTÉN megbánja amit tett,és többé nem csinálja azt.
Persze,az így kialakult bizalmatlanság feléje...már keményebb dió.(onnantól már az embernek eszébe jut...ami..)
Ha valaki bocsánatot akar kérni-akkor azt szóban megtudja tenni-már ha akarja.Akár hány km-re is van a másiktól.Telefon is van a világon.pld.
Csak akarnia kell.
Ráadásul csak annak a bocsánatkérésnek van "hatása", amit így tesz meg az ember.
Csak hát mint tudjuk-ez a legnehezebb.Hisz ebben a módban győzi le az ember önmagát a legjobban:)
Ha Te így gondolod, akkor számodra valóban az...
De mondok egy példát:van egy felnőtt, aki súlyosan megbántotta az édesanyját, de már nem tudott tőle bocsánatot kérni, mert az közben meghalt. Később kiment a temetőbe és őszintén elmondta gondolatban, hogy mennyire bánja, amit tett és őszintén bocsánatot kért. Ezután sírva fakadt, mert érezte, ha édesanyja meghallotta és elfogadta a bocsánatkérését...
"Gondolatban persze akkor ilyen esetben is lehet tisztázni vele a dolgot, ettől is megkönnyebbülhet a lélek. "
Ebben én nem hiszek.Ez nem más, mint önámitás és önbecsapás.