Szégyen, ha egy nő nem tud varrni? (beszélgetős fórum)
Ha nem olvasod végig, minek válaszoljunk? :)
Röviden írom, hogy elolvasd: nem kötelező varrni tudni. Hasznos és jó, de nem elvárás.
" A ffinépek mindig elszaggatják a holmijukat/ eleve gyatrán varrják meg a ruhákat."
De azért tudnak találékonyak is lenni. Ugye a régebbi, játszósgatyákba előbb utóbb kinyúlik a gumi. Egyszer gondoltam, hogy kicserélem, mert ez nem egy békebeli, hogy kihúzom a gumit és kötök rá masnit. Már majdnem elkezdtem a varrást felszedni, amikor eszembe jutott, hogy van egszerűbb megoldás a nadrág lecsúszása ellen. Hozentróger! ( Irány a kinai áruház.)
Nem, az nem volt, de az iskola udvaron a kerítés mellé ültettünk fagyal bokrokat;)
Nálunk is volt a gyakorlati órán főzés, varrás, szerszám készítés, stb.
De azért valljuk be, hogy az nem épp tanító jellegű volt.
Megvettük a zacskós levest, amit vízzel összefőztünk és már kész is volt, illetve ezen kívül még volt 2 alkalom, amikor úm. főztünk:DDD
Csináltunk kókuszgolyót és retró szendvicseket;)
A varrás: varrtunk egy kötényt és egy harangszoknyát. És bár én később jártam ruhaipariba, de ennek ellenére az órán kiszabott kötényt és szoknyát is a nénikém fejezte be otthon;)
Ez így volt az edény alátéttel is, amit fa lécekből csináltunk. Az órán elfűrészeltük, majd otthon apu összeszögelte;)
A hamutartót is ő fejezte be, ahogy a fakanálbábumat az anyukám.
És mindenki így csinálta!
A lányom egyszer stoppolófát keresett a rövidáru boltban.
A kis fiatal eladó csaj nézett rá kikerekedett szemekkel, fogalma sem volt róla, mi az.
Az idősebb kolléganője sietett a segítségére, és közölte, hogy ma már nem szokás stoppolni. Eldobják, és vesznek helyette újat. :)
Minket még az általános iskolában tanóra keretén belül tanítottak: főzni, varrni, kötni, horgolni, hímezni.(anyukámon kívül) Mindet tudom ma is. Van több kötött pulóverem, hímzett kötényem.
Volt gyakorló kert, ahol: ásás, kapálás, veteményezés, locsolás, kapálás, betakarítás is volt a tanítás része....ásni ma is szeretek. A ma emberét arra ösztönzik: vedd, hordd, dobd el.
Így ma már megoszlik a vélemény arról, mit kell tudnia egy nőnek. Munkahely mellett is egy pici szakadást, leszakadt gombot helyre lehet hozni. Azért a férjem ingeit nem dobjuk ki, mert elhagyja a gomb az anyagot. S itt már belép a takarékoskodás témája is.
Nincs kedvem végigolvasni a hozzászólásokat, lehet leírták már, de miért lenne kötelező tudni varrni?
Ahogy egy férfi sem köteles autót, villanyt szerelni, falat felhúzni...mert ezt állítólag férfimunkának tartják.
Mindkét esetben jó, ha tudja ezt valaki, de ne legyen elvárás!
Ja, és a kérdés.
Nem, nem szégyen, bár nekem fura, ha valaki nem tud varrni.
Nálunk a férjem is tud varrni géppel is és kézzel is.
Persze, a ruha javítást én csinálom;)
Én, kész ruhát is varrok. Jellemzően a nyári ruháimat, szoknyáimat én varrom, mert nagyon ritkán találok olyat boltba, ami tetszik és még a mérete is jó.
Persze, egyre ritkábban varrok, mert nagyon drágák lettek az anyagok.
Tudok átalakítani is, hímezni, kötni és horgolni is, de ezeknél jobban semmit nem utálok. Időrabló tevékenységnek tartom a kötést is, horgolást is és a hímezést is.
Ja, kezdésből varrónőnek tanultam, és akkor sem azért, mert ez volt az életem célja. Mindig utáltam varrni, most is, de praktikusságból megcsinálom...
Sokkal jobban szeretek tapétázni, festeni és mázolni, bútort összeszerelni, stb.
Ja, én főzni és sütni sem szeretek. A háztartási munkák közül a vasalást szeretem legjobban. A takarítást nem szeretem, de csak azzal vagyok elégedett amit én csinálok, mert van egy enyhe tisztaságmániám is...
Nem, bár nem nagy kunszt megtanulni felvarrni egy gombot. A volt férjem pl nagyon ügyesen varrt. Nem gondolom, hogy ez kifejezetten női munka.
A szégyen inkább talán az, amikor valamit megtanulni nem lenne nagy szám és a tenni akarás legkisebb szikrája sincs meg, tökmindegy, hogy autószerelés vagy főzés, varrás... :)
Az én férjem pont így dolgozik!😁
Mindig mondom neki, hogy ezentúl ő is adogatja majd amire szükségem van.🙃
Nem, nem létszükséglet ma már. Persze, ha leszakad egy gomb a télikabátról nem dobjuk ki a kabátot és veszünk újat.
A férfi ismerősöd vajon meg tud javítani egy zárat? Szegecselni egy mosógép dobot? Kitisztítani egy lefolyó szifont? Felfúrni egy polcot?