Szalagosfánk recept
A Szalagosfánk hozzávalói:A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván.
fotómat és a receptet is itt találod meg:
http://sutes-fozes.blogspot.com/2010/02/szalagosfank_13.html
28-30 darabhoz
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 evőkanálnyi cukor
5 dkg olvasztott vaj
2-3 tojássárgája
késhegynyi só
2-3 cl rum, vagy aroma
baracklekvár díszítéshez
porcukor a díszítéshez
A Szalagosfánk elkészítési módja:
Elkészítés: A langyos cukrozott tejet és élesztőt felfuttatom, majd 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, rummal, sóval és az 50 dkg liszttel közepes keménységű tésztát kapunk.Ha jól kidolgoztuk lágy ennek következtében lágy tésztát kapunk. 30-40 percig kelesztjük, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy 6 cm-es szaggatóval, vagy lisztezett pohárral kiszaggatjuk,majd a fánk közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Sütésnél ügyeljünk arra hogy a fánknak az az oldala kerüljön elsőként fedő alatt megsütésre, amelyik oldalán a lyuk van, majd a másik felét már fedő nélkül süssük meg, nem túl forró olajban, mert akkor meg ég a fánkunk. Szűrőkanállal kiszedjük és hűlés után lekvárral porcukorral díszítjük. Vigyázzunk, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje növekedésre, nem lesz szalagos.
Tanács:
Vigyázzunk, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje növekedésre, nem lesz szalagos.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 82a31ed4c7, 2010. nov. 6. 18:29
A szalagosfánk elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.