Sonkás hajtovány recept
A Sonkás hajtovány hozzávalói:A tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dl langyos tej
fél csomag (2,5 dkg) élesztő
5 evőkanál étolaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só.
A töltelékhez:
25 dkg kemény
reszelhető sajt
25 dkg apró kockákra vágott sonka
5 dkg puha vaj.
A díszítéshez:
egy tojás villával kicsit felverve
szezámmag
napraforgómag
tökmag
reszelt sajt...
A Sonkás hajtovány elkészítési módja:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.) A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Isteni!
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: bf861243a6, 2009. márc. 4. 14:37
A sonkás hajtovány elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.