Rengeteg almánk van.Tudtok vmi tuti receptet? (tudásbázis)
Egyszerű "amerikai" pite
Tészta:
18 dkg margarin
35 dkg liszt
2 ek porcukor
Csipet só
0,3 dl víz
Töltelék:
80 dkg alma (6 nagy alma)
13 dkg cukor
2,5 ek liszt
Fahéj,őrölt szegfüszeg,szerecsen dió
1 kis citrom leve
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk majd hűtőben pihentetjük egy òrát.
Egy gyümölcstorta formába eligazgatjuk a 2/3 részét az oldalára is.
Az almát felkarikázzuk egy tálba,hozzátesszük a többi hozzávalót,jól elkeverjük és mehet a tésztára.
A maradék tésztával befedjük és megszurkáljuk villával.
200 fokon kb 40 percig sütjük.
Tanácsok: Más gyümölcsel is elkészíthető!
Pl:megy,erdei gyümölcsök,körte...
Kavart almás (nagyon egyszerű, tegnap este is összedobtam egy adagot)
H: 3 db nagy alma lereszelve, 3 db tojás, 30 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, 1/2 cs. sütőpor, 5 dkg darált dió (én ugyanennyi kókusszal csináltam)
Kikevered a tojásokat a cukorral, beleteszed a többi hozzávalót is sorban, és egy kivajazott-lisztezett tepsibe öntöd. Előmelegített sütőben megsütöd.
=== Almabor készítés ===
{|| align="center" border=2
|+Az alma alkotórészei
|!Gyümölcs megnevezése||[[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#L|Lényeredék]]%||[[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#C|Cukor-tartalom]]%||[[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#S|Sav-tartalom]]‰
|-align="center"
|[[w:Alma|Alma]] ||60 – 65 ||8 ||6
|-align="center"
|}
Az '''almabor''' [[alma]] levéből alkoholos erjedés útján készített ital.
Magyarországon a nagy tömegű almatermesztés, és az egyes években a bő termés teszi indokolttá, és nyújt lehetőséget az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi borkészítésére nem alkalmas.
Az elmúlt évtizedekben főleg a konzervgyárak éltek ezzel a lehetőséggel. A bő almatermések idején a nagy mennyiségű, de nem piacképes (apró, hibás küllemű), vagy exportból visszamaradt almát olcsó áron felvásárolták, és három megkülönböztetett minőségben, palackozva hozták forgalomba.
Az almabor előállításánál nagyon fontos a tiszta, gyors feldolgozás, mert a természetes [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#C|cukor]]tartalma nagyon csekély és ezért hajlamos az [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#E|ecetesedés]]re, [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#B|borbetegség]]ekre. Nagyobb mennyiség készítésekor feltétlen használjunk borélesztőt.
Az erjesztéshez [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#K|kotyogó]]t használjunk, melyet minden gyümölcsbornál ajánlok. Ezzel kizárjuk a levegőt és segít abban is, hogy figyelemmel kísérjük az [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#E|erjedés]] lefolyását.
Ha egy bor [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#A|alkohol]]tartalma 11 % alatt van, nem tartható el hosszabb ideig. Az ilyen borokat [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#Sz|„száraz asztali bornak]]” is nevezzük, ezek nem tartoznak a minőségi borok kategóriájába. Azok a borok, amelyek már elégséges 11 %-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#K|kénezés]] és [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#P|pasztőrözés]] nélkül is eltarthatók.
[[Kép:Apple wine in a glass.jpg|thumb|200px|Almabor, pohárban]]
==== Száraz almabor ====
Az alma átlagos lényeredéke 65 %, ami azt jelenti, hogy 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6 % alkoholtartalmat eredményez a borban.
Eltarthatóságát gyors (gépi) feldolgozással, többszöri fejtéssel, kénezéssel és tartósítószerekkel biztosítják. Az ilyen csekély alkoholtartalmú bor hajlamos a [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#B|borbetegségek]]re. Ha a [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#P|palackozás]] után felnyitott bort néhány órára nyitva hagyjuk, a levegővel érintkezve [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#B|borvirág]], vagy [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#P|penész]]esedés lép fel. Ha nem palackozzuk az így készült almabort, azt két héten belül el kell fogyasztani.
Mindezek ellenére kedvelt borfajta, amely szódavíz vagy ásványvíz hozzáadásával a nyári nagy melegek idején kellemes italú üdítő. Csekély alkoholfoka miatt salátaöntetek ízesítője, de a gyermekek részére bólékészítésére is használható.
[[Kép:Jonagold.jpg|thumb|right|érett Jonagold almák]]
==== Cukrozott almabor ====
A [ [link] gyümölcsbor]nál leírt módon készíthetjük, a kisajtolt tiszta gyümölcsléhez literenként 12-14 dkg cukrot kell hozzáadni. Eltarthatósága a 11% alkoholtartalmának köszönhetően jobb, mint a száraz almaboré, de hosszabb ideig csak palackozva, pasztőrözéssel, legfeljebb 2 évig tartható el.
==== Csemege almabor ====
Az ilyen bor készítése nagy gyakorlatot, az érési folyamat befejezéséig megfelelő körülmények biztosítását, nagy figyelmet igényel. A készítés módja megegyezik az előbbiekével, de 20-24 dkg cukrot számítunk 1 liter '''"tiszta léhez"''', és az egyenletes forrás érdekében ezt két, vagy három részletben adjuk hozzá.
Mivel az alma kevés savat tartalmaz, a sav pótlásáról gondoskodni kell. (Lásd: [[Gyümölcsbor/Tábla|A GYÜMÖLCSLÉ ALKOTÓRÉSZEI]] táblázat.) Erjesztés során biztosítani kell a helyiség egyenletes hőmérsékletét, többszöri fejtés után édesítjük, kénezzük. Palackozását követően pasztőrözni kell. Legfeljebb két évig tárolható.
==== Birsalmabor ====
Ugyanúgy készíthető, mint a csemege almabor, de kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.
Az almaborok készítésekor a 8 ezrelék savtartalom megfelelő, hígítani nem szabad. Csemegebor készítésekor a hozzáadott cukor miatt, a sav pótlásáról is gondoskodni kell.
Kellemes íze miatt sokan kedvelik, de bólék, frissítők alapanyagaként, friss saláták készítésénél is használják.
Nagyobb mennyiség készítésekor, ajánlott a bor [[Gyümölcsbor/Készítése/Pasztőrözés|pasztőrözése]].
-----
Almaital
Hozzávalók:
* 7 kg alma,
* 6 liter víz,
* 2 dkg citromsav,
* 11 teáskanál nátrium benzoát,
* 1 kg méz.
Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra, fel is kockázhatjuk, de nem muszáj). Adjuk hozzá a vizet, a citromsavat és 1 teáskanál nátrium benzoátot, majd alaposan keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel vagy törölközővel, és négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta alaposan kavarjuk meg. Szűrjük meg és mérjük meg az almalét (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozzá literenként 10 dkg mézet és 1 teáskanál nátrium benzoátot (ez összesen 1 kg mézet és 10 teáskanál nátrium benzoátot jelent). Töltsük a levet jól kiforrázott (és lehűtött) üvegekbe (a lehűtésre azért van szükség, hogy a forróság ne károsítsa a méz hatóanyagait). Pont ezért az üvegek lezárása után nincs szükség utólagos "dunsztolásra" sem, a méz konzerváló hatása és a nátrium benzoát együtt megvédik a levet az idő előtti megromlástól. Ha gondosan és tisztán dolgoztunk, akkor hideg helyen, jól lezárva akár egy-két évig is eláll (egyébként nem fog, mert nagyon finom).
lekvárral töltött sültalma, csokiöntettel
-hámozott alma belsejének nagy részét kivájjuk pl kiskanállal
-valamilyen lekvárt teszünk bele
-tepsibe kevés vizet teszünk
-ebbe az almákat
-puhára sütjük
-kitesszük egy tányérra
-valamilyen csokiöntettel leöntjük
itt a hoxán van egy sütés nélküli kekszes almás
alma és puding is kell bele
Hisztikirálynő receptje, én már többször megcsináltam, fini!
Itt van pudingos is.
Alma.lap.hu
Rengeteg recept van jobb oldalon.
További ajánlott fórumok:
- Tejföllel, liszttel besűrített mártások a konyhapolcról, hűtőből nyershús nélkül kifőtt tésztához. Tudtok receptet?
- Tud valaki olyan étel receptet amibe rengeteg sajt kell?
- Tudtok jó receptet egész sültcsirkére?
- Cukormentes torta receptet keresek. Ti tudtok ilyet?
- Olyan süti receptet keresek, amiben liszt helyett pudingpor van, tudtok ilyet?
- Tudtok finom süti receptet, amibe zsíradékból is csak nagyon kevés kell?