Poros panel, légtisztító (beszélgetés)
Azt is érdemes lehet megfontolni,hogy amennyi por "keletkezik" napról napra,annyit szív be az ember,még jó hogy allergiás lesz egy idő után.Beltérben a huzat vagy nyomás-különbség miatt szokott kívülről bejönni a sok por,ipari por is lehet,az uralkodó szélirány felőli oldalt nem lenne rossz szigetelni-tömíteni,így elzárva a bejutás lehetőségét,már ha nem bent keletkezik a por egy-egy szőnyeg tiprásából--mert sajnos ez is opció.Vak sötétben zseblámpa fényben szokott látszani a szálló por legjobban,ami mindenképp leülepszik ha nincs megforgatva az egész beltéri levegő egy vizes vagy pollen szűrővel.Az elektronikus légtisztítók naponta eldugulnak,kívülről törölgetve nem jön le a por a belső feltapadt részekről,be lehet fújni kompresszorral vagy bicigli pompával(régiesen:),akkor látszik mit beszélek.
Szóval bármilyen drága is egy légtisztító,ha eldugul-telítődik,akkor off a jó hatásfoknak(max porszívóval inzultálva javul a helyzet).
Heavenfresh légtisztítónk van.
Elvileg szűri: por .bakt. ,pollen,füst, vegyszerek illékony vegyületek,vírusok,szagok.7 féle szűrővel.
Port nem észrevehetően szűr szerintem.Nyugodtan törölhetem minden nap :))(ha akarom)
Szagok füst nagyon is!
Csendes ,kellemes friss levegő érzetet ad:)
Igy, hogy itthon vagyunk, nalunk is rengeteg por van, pedig parkos reszen lakunk (csuszozsalus haz, felig panel, felig tegla). Naponta korbeszaladunk porszivoval, de igy is. 🤷🏽♀️
Legtisztitonk volt, semmit nem ert ra, pedig elegge felsokategorias volt.
Azt gondolom, hogy a por mennyiségét kissé eltúlzod, de mint allergiásnak, neked az is rengetegnek számít, így értem a problémádat.
Szerencsére mi nem vagyunk allergiások a porra, és nálunk nagyon kevés felület van, amin lerakódhat a por (kevés nyitott polc), nálam valóban elegendő a heti egyszeri portörlés, de a te esetedben lehet, hogy többször kellene az allergiád miatt!
Az unokatesóm, akit említettem, ő naponta törölgette végig a házat. Egyszer nedvessel majd száraztörlőkendővel.
Az igazság az, hogy így is csak csökkentette a pormennyiséget, teljesen megszabadulni nem tudott tőle, csak azzal a herkentyűvel, amit írtam.
Lehet, hogy nem ózonizátor volt, csak én emlékszem erre...
A padló alól a por nem tud feljönni. Alatta valószínűleg ragasztó van, nem szögek.
A szekrénybe a kis résen, csak kevés tud bemenni, tehát egy keskeny csík poros.
A fürdő egy érdekes hely. Ha besüt oda a nap, akkor a napsugárban látható nagyon sok por, ami nélküle nem látható.
Másik. WC-papírból, nagyon sok por keletkezik, ami látható az alatta lévő felületen.
Mivel ilyenkor az ablakok zártak, kintről nagyon kevés tud bejönni.
Ilyenkor télen a párásító nagyon fontos, ugyanakkor a por jobban tapad a felületekre.
Azon csodálkozom, h a szekrényekbe hogy tud olyan sok bemenni.
Vagy nyitott polcok?
Egész biztos vagyok benne hogy a légtisztító kiszűrne valamennyi port a levegőből, de azzal kapcsolatban tanácsot adni nem tudok.
A szőnyegen nem lehet úgy látni a port mint pl. polcokon/parkettán, de a por mennyisége ugyanaz.
Milyen fűtésed van? Gondolom radiátor, ami nem termel port.
A szőnyeg több porhoz és atkahoz vezet, mert valamennyi mindig megul benne, az egyéb padlót meg fel lehet mosni.
A szellőzoket kellene kitisztítani első körben.
Hol van ez a panel?
Fura, mert én eddig azt tapasztaltam, hogy a panelban kevesebb a por, mint a tégla lakásokban.
Igaz, én csak 6. és 7. emeleten laktam panelban, a tégla lakásaink viszont első (jelenlegi) és második emeletiek.
Egyik unokatesóm gyerekei allergiások és annak idején vett ózonizátort vagy mit, és kevesebb volt a por onnantól a házában, azaz nem kellett naponta nedves és szárazkendővel végig törölnie a teljes házat, és megszűntek a gyerekek panaszai otthon.
Sziasztok!
Körülbelül másfél éve költöztem egy panel lakásba. Iszonyatos sok a por. Eddig téglalakásban éltem, de ott nem volt ennyi. Szőnyeg nincs és gondolom ezért még porosabb minden. Természetes, hogy az ember hetente kiporszívóz, port töröl, de itt a szekrények belseje, az àgynemű tartó is belül poros. Hetente pakolhatnám ki a konyhaszekrényt, hogy kitöröljem a polcokat, letöröljem az edényeket. Kérdezném azoktól akik panelben laknak, hogy ez a rengeteg por mennyire jellemző ezekben a lakásokban. Ráadasul por, poratka allergiám is van.
Vajon egy légtisztítóval kevesebb lenne e a por? Párásítom van, de a por nem lett attól kevesebb, igaz csak este kapcsolom be.
A légtisztítóval kapcsolatos tapasztakatokról is szívesen olvasnék, mert a komolyabbak elég borsos áron vannak és feleslegesen nem költenék rá.
További ajánlott fórumok:
- Zepter: Légtisztító készülék
- Házipor allergiára (orrdugulás ellen) jó-e a légtisztító készülék?
- Minden reggel arra ébredek, hogy száraz a torkom, a szám! Vajon hidegpárásítóra- vagy légtisztítóra lenne szükségem?
- Kinéztem egy légtisztító készüléket, szerintetek ennyi pénzért tud valamit, vagy nagyon gagyi?
- A légtisztítók párásítanak is?:)
- HEPA szűrős légtisztító?