Pepperkakor( svéd karácsonyi sütemény) (beszélgetés)
Sziasztok:)
Én is megsütöttem karácsonyra, aztán mégegyszer, mert az első adag karácsony elött elfogyott :D
Azonnal ehető, omlós frissen, másnapra meg fínom puha. A karácsonyiból még van, dobozban tartom, és ugyanolyan puha mint másnaposan :)
A második adagot két napig pihentettem, és semmi baja nem lett :)
Csak ajánlani tudom :)
Lehet írókázni, és magvakkal is díszíteni.
SZió:)
Hát én tavaly sütöttem, el is ment tőle a kedvem. Ehető mézeskalács volt elvileg, de olyan kemény lett, hogy az ablakot simán ki lehetett volna vele dobni. Azon röhögtünk, hogy a csillag alakúakat akár shurikenként is lehetne használni:D
Ez a svéd mézes nem tudom milyen lesz. Elég kevés benn a méz ez elég jó jel, és a sütőpor is az.Szóval ehetőnek látszik így.Azt olvastam, hogy kihülés után azonnal tálalják, ezért indítottam a topicot, mert nem derült ki számomra, hogy ez hajlamos e később megkeményedni, vagy puhul, vagy milyen. Ezt max egy napig pihentetik, nem tudom tovább miért nem szabad, de ezt olvastam.
A tavalyi mézesem melegen puhább volt, mint kihülés után, és egyre csak keményebb lett.
A mézeskalács sütés sok-sok éve rendszeres program nálunk. Hozzátartozik az ünnepváráshoz, egy program, amit a gyerekeimmel valósítok meg. Kétfélét készítünk. Díszítettet, amely általában egy kiskosárban díszeleg az asztalon, és a fára is kerül belőle. A másik változat az ehető, vajpuha mézeskalács, ezt legfeljebb magokkal díszítjük, nem írókázással. A mézeskalácssütő mesterek is külön készítik e két változatot, mert az ehető puhaságú írókázott mézeskalács fából vaskarika. Ha megpuhítjuk őket, akkor a díszítés is elázik, nem marad szép. A díszített változatba épp ezért nem is kerül sütőpor vagy szódabikarbóna, így jobban megtartja a formáját is. Ennek ellenére, még sosem maradt ebből sem, mert egytől-egyig megeszegették a gyerekek a díszes kalácsokat is.
A megsütött, evésre szánt mézeskalácsot egy nagy fémdobozba teszem. Karácsony előtt két-három nappal hámozok egy negyed-fél almát, alufóliára teszem, és a kalácsok közé behelyezem. Szentestére puha, ízletes, illatos, fogyasztható mézeseket kapok. Ebből már fadíszítéskor is teszek egy tányérral az asztalra, mert úgy tapasztaltam, hogy serkenti a munkát :D.
Nagyon sokféle receptváltozatot lehet találni, magam is rendelkezem egy kb. 100-félét tartalmazó gyűjteménnyel. Ezek általában egy alaprecept némileg módosított változatai. A saját receptjeim (mindkét változatra) sütőmestertől származóak, és évek óta ezt használom. Kipróbáltam egy-két egyéb receptet is, az azonnal süthető vagy az azonnal puha, ehető ígéreteket tartalmazóakat, de nem váltak be igazán. Nincs azonnal puha mézeskalács, az egy napos pihentetésnek pedig megvan a maga jelentősége.
A pihentetés folyamán ugyanis a mézben rejlő enzimek közül a diasztáz átalakítja a keményítőt cukorrá, s így a mézeskalácsos-tészta érlelésekor a mézbe kevert liszt egy része cukor lesz. A mézet nem szabad nagyon melegíteni, így megtartja eredeti színét és azokat az erjesztőgombákat, amelyek a pihenni hagyott tésztában dolgoznak. Amikor "jól dolgozik a méz", öröm a sütés, a mézes tészta a megfelelő módon viselkedik.
Fűszerek, melyek jól illenek a mézestésztához:
ánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, kurkuma, kömény, koriander, sáfrány, szerecsendió, vanília, kakukkfű, narancshéj, citromhéj, rum.
Nem szabad egy tésztában sokféle fűszert használni, elégedjünk meg egyszerre két-három fajtával. Inkább osszuk több részre a tésztát, és mindegyiket egy kicsit másképp fűszerezhetjük. A kardamom nagyon intenzív, erős ízű, ebből általában egy szétnyomott mag használata elegendő fél kiló tésztában. A kurkuma és a sáfrány némi színt is ad.
Ha barnább színt akarunk a kész kalácsokon, akkor keverjünk a lisztbe egy kanálka kakaóport.
Az ehető mézeskalácsot magvakkal díszíthetem:
mazsola, dió, mandula, napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag stb.
A díszítésre szánt mézest pedig írókával cifrázom ki:
Az írókát a egy apró praktikával teszem még könnyebben kezelhetővé, a tojásfehérje és a porcukor mellett kevés keményítőt vagy rizslisztet is teszek bele. Egy fehérjéből nagyon sok íróka lesz, annyi kalácsot általában nem sütünk, ezért a sütés legvégén a maradékból különböző díszeket írókázok a tepsire, kissé megszárítom langyos sütőben, és torta vagy sütemény díszítésére használom fel (virágok, masnik, szív, levél, felirat, betű stb.).
Ezt most találtam és én is azt mondom nincs azonnal puha mézeskalács...
Itt a link, amin a recept található:
Sziasztok:)
Van egy svéd karácsonyi mézes sütemény, a pepperkakor. Eddig csak jót hallottam róla, meg is fogom sütni, csak azt nem tudom, hogy előre el lehet készíteni, vagy csak frissen jó? Ha valaki ismeri, légysz írjon.Milyen az állaga? Mennyi ideig jó? Összeszárad, vagy dobozban eláll? És meddig? Köszi
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Mit szoktatok sütni karácsonyra? Hányféle süteményt csináltok?
- Cukorbetegeknek való karácsonyi aprósütemény receptek
- Dr. Oetker / Karácsonyi sütemények - Almatorta, hogyan készül?
- Alnatura karácsonyi almás sütemény - olvasta valaki ezt a receptet, jó?