Pénztárcakímélő menü? (tudásbázis)
Mi is 5-en vagyunk, és ebben van 1 1 éves, de ő többe kerül mint mi 4-en.
Nekünk nagyon sok elmegy kajára, de van egy fix összeg aminél nem költünk többet.
Hogy lehet tényleg spórolni, hogy van 1 baba, van egy 14 éves kamasz fiú aki épp többet eszik mint az apja, vizilabdázik értékes kaják kellenek neki, van egy 9 éves lány aki meg alig akar enni, de a hust nagyon szereti, zöldségeket nemigazán, van férj akinek mindegy és vagyok én aki diétázik, mellette sportol sok minőségi fehérje kellene.
Van kert paradicsomot , padlzsánt, cukkinit, tököt, répát zellert, paprikát petrzselmyet céklát, zöldbabot mind a kertből esszük nyáron, már mi felnőttek, meg a legkisebb, és el is raktam rengeteget. irjuk mennyi termett, mennyit költöttünk rá, és h igy mennyit spóroltunk.
Italok: Én zöld teát vagy más gyógyteát iszom 2-3 litert, gyerekek vizet, és általam késztett szeder és ribizli szörpöt, vagy bodzát.
Szóval rengeteg mindent magunk készítünk mégis sok pénz megy el kajára. kb 100 ezer. De általában átlépjük sajna.
Egyébént gyűjtjük a számlákat és nézzük mi volt felelsges kiadás.
Igen, ertettem, a kolleganodnek kellett, csak te mondtad az elejen hogy "ezek szerint en nem vagyok eleg sporolos mert nem sikerul ennyibol kihozni"
Annal jobb, ha nem vagy rakenyszerulve hogy ki kelljen hozni ennyibol!:)
De elmondtam hogy szerintem ki lehet.
Ez mind jo, de mondjuk ha nem erted hogy hol uszik el a penz akkor vannak kisebb modositasok amiket tehetsz. Frissen preselt levet veszel, ez tobbe kerul mint ha te csinalnad a friss gyumolcsbol. Ugy altalaban minden keszetel tobbe kerul mert mas munkajat fizeted meg. Szezonban tehetsz el paradicsombol passata-szoszt 30 centbol (100ft?) mig a bolti az most is 300ft
Mindegyik tokeletes, 100%paradicsombol, tartositoszer nelkul, de ha te csinalod, egyharmadabol kihozod. Nem mindegy hogy 5 uveged van 500-bol vagy 1500-bol
Tevedes ne essek, nem akarom senkinek megvaltoztatni az etkezesi szokasait csak en is atmentem olyan fazison hogy keptelen voltam elhinni hogy ha minden natur stb. akkor hogy lehet kihozni olcsobban?! Soha nem voltam egy pazarlos ami a kajat illeti es nem vettem ocska termeket sem, megis ahogy elkezdtem ilyen piti dolgokon is valtoztatni, hat 60% a kajapenzbol csak ezzel lement.
De elotte nem gondoltam hogy ekkora kulonbseg van natur es natur kozott.
Természetesen nem esszük ugyanazokat és semmilyen gabonapelyhünk vagy hasonlónk nincs, sem felbontva, sem máshogyan.
A tartalékok cserélődnek, természetesen, nem folytatunk új diétát stb.
Azonban az étkezésre fordított összegünk jóval több, mint 30 ezer ft, ugyanis rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszünk, sajtokat, tengeri halakat, egyéb hasonlókat. Kizárólag 100%-os és abból is a frissen préselt leveket vesszük meg, nem a gyárilag vizezett vagy sűrítményből felhígított itókát. Konzerveket nem fogyasztunk, sem szószokat porokat, készítményeket.
A mennyisegen is van a hangsuly. Olcso a szenhidrat de nem kell tonnakat enni belole.
Amugy mi 5-en es 150 euro havonta a kaja. Oke, csalok mert az 5. meg csak 8 honapos:)
De eszunk sok zoldseget, eszunk hust/halat, kenyeret nagyon ritkan, krumplit szinte soha. Teszta/rizs az napi szinten de pl en ezekbol megeszek vagy 20 grammot etkezesenkent, hogy ne hizzak el, es meg birom allni. Mellette feherjeforrasok. Mas es mas eletkoru csaladtagok mas es mas kajakat igenyelnek ezeket ossze kell koordinalnom.
Szoval nem maga a kenyer hizlal vagy az olcso szenhidratos kajak hanem az, ha sokat eszik belole az ember. De amugy ha sok, akkor az is dragabb lesz.
Nalunk 7euro a kenyer es peksuti kiloja (full feherlisztes, semmi faxni)
7 eurobol vehetek 2 egesz csirket (kb 2,5 kg)
Vagy fel kg lazacot. Mindegyikkel jol lehet lakni, minosegi. Nem ocska minden ami olcsobb es nem mindig dragabb a minosegi kaja mint ahogy a peldamban, a kenyer sem olcso:)
De amugy egyetertek hogy minoseg is szamit, meg a fozesi technikak, fozes ugy onmagaban sporolosabb
Egyetértek, én is jóval többet költök, mert a minőségen nem spórolok, semmiből nem vagyok hajlandó ócskát venni, és nem eszek tipikus menzakajákat, amik fillérekbe kerülnek.
Aki jó minőségű sajtot, felvágottat, elegendő zöldséget-gyümit, fehér húst és halat akar fogyasztani, annak bizony meg is kell fizetnie. Persze nem mondom, lehet paprikás krumplin is élni, ha rávisz a kényszer...
Vizsgald meg, hogy szoktal-e szezonalis kajakban gondolkodni vagy evszakrol evszakra ugyanazokat a kajakat eszitek? Arban lehet 30%-os kulonbseg is, ha ugyanazt a kajat telen is es nyaron is rendszeresen eszitek (most zoldsegre gondolok)
Masik, kezdd ott, hogy pl szepen felirod mi van a spajzban, az osszes kajat. Abbol hany napig tudnatok enni ugy hogy nem mesz boltba? Tegyel be heti 2-3 ilyen kajat, hogy elfogyaszd a tartalekokat is mert ezeket is folyton cserelni kell.
Van mondjuk 5 fele gabonapehely felig tele? Szoval nem latok a spajzodba de lehet, hogy van tobb csomag megbontva ugyanolyan kajakbol mert nem ettetek meg amit egyszer felbontottatok de maris imlulzusbol (reklam, uj dieta, uj fozomusor hatasara) vettetek egy masikat. Regiment konzervek, amik ott allnak honapok ota? Mindent at kell fesulni, felirni es eloszor ezeket a felig megbontott dolgokat elfogyasztani es csak utana venni ujat.
Alapanyagnal szinten odafigyelni hogy szezon van-e? Ha nincs szezon akkor dragabb es valassz olyat ami meg szezon
Plusz hetente kell 2 maradekos nap, a maradekokat nem szabad tartogatni. Oszinten, akik keveslik a havi 50-et 2 emberre (vagy a havi 30-at), mennyi kajat szoktak atlagosan kidobni?! Csak ugy... Mert megromlott, mert megvettek impulzusbol.
Sot, hanyszor esznek csak ugy bufeben? Szerintem ezek azok amik nagyon megvagjak a kosztpenzt. Kajat lehet otthonrol is csomagolni.
Nem megy elsore, evekkel ezelott tobbet koltottem kajara pedig en is fozok mindig, es nem ertettem hogy ha nem is veszunk kesz kajat akkor hogyhogy ennyi? Aztan rajottem egy csomo hibara ami elsore nem tunik fel, pl ilyen aprosagok hogy a csirkemell miert 3x annyiba kerul mifelenk mint az egesz csirke? Meg az is olcsobb ha megveszem az egesz csirket es a mellet kivagom a tobbit meg kidobom. Ezt szemetsegnek is tartottam akkor, hogy igy megvezetik a haziasszonyt. Mondjuk ki nem dobnam a csirje tobbi reszet csak szemlelteteskent mondtam:)
Nem tragedia ha egyik este csak lezavarod a vacsit egy rantottaval vagy egy fokhagymas tesztaval es baromi olcso mindketto.
Szamold ki, mennyibe kerul egy-egy etel amit szerettek, hozzavalok mennyibe kerulnek? Ezutan beosztasz minden napra egy olcsot egy dragabbal stb. Lenyeg hogy benne legyel a budgeted-be (az egeszkajapenzt oszd el 30-al ennyit kolthetsz napi, megszorzod 7-el, heti kosztpenzed)
Nem lehetetlen, van akinek a kisujjaban van de senki sem remenytelen eset:)
Aggodas az rossz tanacsado, megertem:)
Lenyeg, hogy ha regebben tobbet koltottek akkor ne is menjen a bolt kozelebe (komoly, ez a legjobb terapia:D) es meg kell nyugtatnia magat mert ezekbol nagyon nagyon sok mindent meg lehet fozni. Ha mar a kenyeret is o suti, gondolom "kezugyessege" van, fozeshez valamennyire ert, mindenki ugy megijed a MENUTERVEZES szotol, pedig sokszor a legbanalisabb dolgokbol ossze lehet frankon allitani.
Ezek szerint én nem vagyok elég spórolós, mert ezt nagyon kis összegnek találom.
A fórumban viszont, amit Libra volt kedves megmutatni, nagyon sok okos és olcsó ötlet van, már belenéztem.
Szerintem is :)
Aggódik, mert többet szoktak erre a célra költeni, de most valami váratlan dolog jött közbe nekik.
A tojással kapcsolatban igazad van.
Ez rengeteg dolog 2 embernek amije van mar otthon, sztem boltba se nagyon kell mennie boltba, talan vennek melle meg sok tojast, kb. 60db es meg hust 1-2 kilot, meg suritett paradicsomot (vagy miert is ne? Most frisset mert olcso)
A tobbibol gondolom maga is ossze tud allitani egy csomo etelt, csak le kell ulni egy fel orat es felirni ami eszebe jut ezekbol amiket felsoroltal:)