Otthon sütöd a kenyered? Te hogyan csinálod, beszéljük meg! (beszélgetés)
Igen, mi itthon sütjük a kenyeret, mióta belelendültünk, azóta alig ettünk boltit.
Körülbelül fele fehér finomliszt, fele valamilyen teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítem, csak élesztő, víz, só és olívaolaj megy bele. A robotgép megdagasztja, hagyom kelni 1-2 órát vagy egy éjszakát, aztán sütöm. Az fontos, hogy a sütőbe egy gőzzel teli kistepsit vagy lábast teszek mellé, mert gőzben kell megsülnie, miután kiveszem, gyorsan átkenem vízzel a tetejét, ettől szép cserepes lesz.
Az állaga természetesen nem olyan, mint a bolti kenyérnek, egy picit sűrűbb, tömörebb, de azért nem túlságosan, viszont van valami isteni finom plusz íze, gondolom a teljeskiőrlésű miatt. Néha magokat is keverek bele, zabot, napraforgót és hasonlókat.
Egyszerre kb. 1 kiló kenyeret sütök, mivel ketten vagyunk és nem eszünk mindenhez kenyeret, ezért simán elég 4 napra. Nagyon sokáig megőrzi az állagát egyébként, a 3-4. napon még ugyanolyan, mint sütés után, tovább sosem tartogattuk.
Szerintem családok esetén még a sütéshez elhasznált gázzal/villannyal is jobban megéri anyagilag megsütni 3-4 naponta egy nagy, házi kenyeret, mint naponta venni a boltban.
Nekem is van olyan tupp... főzőm,de nem sűrűn használom.
Most kifliket csinálok ami a naplóban is van.
Oké, köszi.... azért gondoltam a főzésre mert a tupperware-nek van egy olyan edénye amibe ha leforrázod a tésztát /benne/nem kell főzni, csak állni hagyni.
Csináltam rozslisztel kenyeret és finom lett....
Szia! Válaszolok is gyorsan.
Sajna meghalt a második gépem is valószínű valami fogaskerék baja lehetett de még nem volt ideje a páromnak megnézni.Viszont vettünk a L...-be akciósan és magyar nyelvű telesen abban írták,hogy az utolsó kavarás után vegyük ki a lapátot ha azt szeretnénk,hogy szép legyen a kenyerünk,úgyhogy én is ezt csinálom most már.Viszont olyan jó kis gép,hogy nem csak kelt tésztát,kenyeret,lekvárt kavar,hanem kifőzni való tésztát is.Igaz nem tudtam kipróbálni,mert sz ünnepre több kalácsot sütöttem és folyamatosan kellett,de a következő tésztánál megteszem.
Ha valakit érdekel? Vannak még máshol is kenyérsütő hölgyek itt a Hoxá-n
Süssünk kenyeret otthon
Otthoni kenyérsütés géppel-tapasztalatok
Kenyérsütő géphez Bevált receptek
Én csak most olvasom a fórumot, de ez valami olyan kenyér amilyet talán keresel. Nálunk ez a nyerő. Gépben összedolgozva ez a sorrend.
1 dl tej +2 dl viz langyosan
2 nagy evőkanál olaj
2 púpozott mokkáskanál só
10 dk teljeskiőrlésű búzaliszt
45 dk sima liszt átszitálva
1 teáskanál sikér
2 evőkanál korpa
10 ml 10%-os ecet nem kell több
3 dkg élesztő a tetjére morzsolva
2 csapott evőkanál cukorral megszórva.
Nekem van sütés programom a gépen ami azonnal elkezd kavarni és nem kell várni. Figyelem a tésztát az elején mert általában még fél dl vizet felvesz. Az a lényeg, hogy ne darabos legyen hanem sima összeállt ujjal benyomható és vissza rugozó. Ez mindjárt az első 5 percben kiderül. Ezen a progin kb 25 perc alatt összedagasztja a kenyerem, akkor leállitom a gépet kb 15 percre. Hagy pihenjen kicsit. Ezután kapcsolom a gyors sütési programra ahol jól összedolgozódik ujra, majd megint kikapcsolom és hagyom kelni addig mig majdnem eléri az üvegtetejét. A teljeskiörlésű liszt és a korpa miatt nem elég a kelési idő a tésztának amit a gép biztosit, sűrű lett a tésztám. Amikor megkelt rákapcsolom a sütési programra ez 1 óra itt csak sül a kenyér a közepes szinen. Nekem a világos nagyon világos volt. Az én gépem kétlapátos Hauser és kb 14-15 cm magas kenyeret sütök vele ami lukacsos. Én magot is szoktam, napraforgót, lenmagot szezámmagot tenni bele.Csak igy elsőre halattszik bonyolultnak de nem az. A konyhai órát használom az időzitéshez. Pl. beállitom 15 percre stb.
Remélem sikerül és izleni fog nektek is.
Olvasgatom a fórumot, én másikakat ismerek itt a hoxán 2-őt is. Ott is jó ri
eceptek vannak. A lapátokról akartam irni, én akkor szedem ki a lapátokat amikor a gép már nem kavar. Keleszteni fog. Nem kell kinlódni a kiszedéssel. Félretolom a tésztát és kiemelem. Van egy bevált kenyér receptem, hetek óta sütöm és mindenkinek izlik nem csak a családnak.
Sziasztok!
Szerintetek az normális,hogy a legsötétebb szinfokozatra van állitva a gép,és mégis alig van szine a kenyérnek?
Gyönyörűen megnő,át is van sülve,még soha nem horpadt be a teteje,csak nagyon fakó.
Szia!Én még nem vagyok nagyon tapasztalt a gépi sütésben,de úgy gondolom,hogy 1 kg-s kenyér hozzávalóiból 1 negyedet le kell vonni,és akkor 75 dkg-s lesz.Pl.:40 dkg-ból 10 dkg-t,10 dkg-ból 2,5-t,4 deciből 1 decit,stb.Mondjuk,ahol tojás is van benne(kalács),ott egy kicsit nehezebb,mert ugye a tojást nem lehet negyedelni:)Azt hiszem,én úgy csinálnám,hogy beleütném a tojást egy mérőpohárba,ráönteném a többi folyadékot,ami 1 kg-hoz van irva,igy látni lehet,hogy összesen mennyi(deciben),és akkor már ki lehet számolni,mennyivel kell kevesebb folyadék.
Ha nem igy van,vagy van jobb ötlete valakinek,majd biztos megirja:)
szia!
Én is néztem a naplód szupik a receptek ki is probálnám csak nekem 75grammos kenyeret süt a gépem..hozzávalókat milyen arányba rakjam bele?
Hú,lányok! Hogy milyen gyönyörűen megkelt a gépben a kakaós csiga!
Már meg is sütöttem,nem a gépben,sütőben.Igy első nekifutásra lehet,nem a legszebb,mert kelt tésztákban egyáltalán nem vagyok jártas,de egész tűrhető lett.Izre meg valami isteni!Én már 2-t be is vágtam belőle azon melegében(halál a fogyókúrára!).
Majd délután teszek fel képet,hogy milyen lett,csak most mennem kell a lányomért.
Szia! Én mindennap sütök,mióta megvettem a gépet.3-4-féle kenyeret próbáltam eddig,és 1 kalácsreceptet.Eddig mindegyik sikerült,szerintem nagyon jók lettek.Képeket tettem a naplómba.
Most kakaós csigát próbálok csinálni,most keleszti a gép.
További ajánlott fórumok:
- Szeretők egymás közt, beszéljük meg problémáinkat! (csak olyanoknak, akik nem ítélik el a szeretőket!)
- Konfliktusrendező fórum - avagy beszéljük meg ITT!
- Celeb vagyok, ments ki innen! 2014- Beszéljük meg!
- Napi dolgok - beszéljük ki
- Apa külföldön a család meg itt...gyertek beszéljük ki, mi fáj...
- Hajfestés otthon-Te hogyan csinálod?