Orr- és garatmandula-műtét 3 évesen (beszélgetés)
Sziasztok.
Nekünk mandula felezést mondtak ma. Van valakinek ilyen tapasztalata hogy mért Jobb mintha kiveszik az egészet?
Heim palról vélemény?
Fiamnak kicsi koraban bisztosan nagy volt a ormandulaja mert naszalos hangja volt mar akkor - maig is. Ma mar felnött de amikor kicsi volt nem jart ovodba csak a iskola kezdete alött.
Beiktatunk egy vizelparolgot a szobajaba es viz plusz eukaliptusz olaj nedvesitatte a levegöt.
Antibiotikumot csak egyszer ketszer kapott gyerek koraban , fö az volt hogy az imun rendszere legyen erös es ne legyen gyengitve antibotumoktol.
Volna egy kerdesem , ez egy M.O specialitas hogy felezik a mandulat ?
En orvos lanya vagyok ma mar magam is nagymama , soha de soha nem tanacsolta senkinek hogy kivegyek a madulakot. De hogy felezni ? parom magyar szarmazasu es benne ez a " kis " mutet paratlan borzalmas emlekeket hagyott. Nekem merte lemondanni elösször hogy min ment keresztul anno es teljesen vedetlenul mind kisgyerek .
Sok kismama argumentalni szok avval hogy a gyerek sokat beteg az ovodaban ha az igaz akkor egyszeruen nem erte meg meg az ovis mind szelemi ugy testi eretseget. Mert ugyebar a kis test is vedekezhet avval hogy fyzikailag lebetegszik.
Parom szinten diplomas de nem a human orvosolasban de annyit hozza tud fuzni hogy itt bizonuos erdekek vannak kepviselve az egy bisztos de az is bisztos hogy nem a gyerek erdekei .
Igen, több anyukának könny volt a szemében, ez természetes velejárója. Nálunk apuka is ott volt, ő is elérzékenyült, rossz érzés, az biztos.
A kolléganőmnek a kislányának az orrmanduláját veszik ki 25-én (Csákányi dr-nő). Ő is nagyon izgul, pedig a másik lányának már volt mandulaműtétje, tudja, mi vár rá.
Van vérzés, sőt a kisfiamnak azt mondta az orvos (Farkas dr. műtötte) hogy jobban vérzett, mint általában kellett volna. De még ott a műtőben teljesen jól ellátták, ébresztgették, mire a kórterembe hozták, semmi nem látszott rajta. Utána kb. 1 órán keresztül nyugtalan volt, sírt, mint ahogy a többi gyerek, az altatógáz miatt. Hányt is, de utána már teljesen jól volt. Fokozatosan kapja az ételt, leves (de csak lé) és ha azt nem hányja ki, akkor tejbegríz a menü. Nálunk semmi gond nem volt,másnap hazamehettünk. Pár nap múlva be kellett menni kontrollra, megnézte a doki.
Igen, TV van, a legrosszabb az egészben, hogy a műtét napján míg sorra nem kerül szegény gyerek, nem ehet-ihat semmit. kb. 1/2 12-kor került sorra a kisfiam, de voltak, még gyerekek, akik várták a sorukat.
2 hét a lábadozási idő.
Szia!
Nekünk május 23-án volt mandulafelezés szintén azért, mert nagyon nagy volt, túltengett, illetve az orrmanduláját is kiszedték, a Heim Pálban. A mandulafelezés nem régóta van (tonsillotomia) leszednek belőle radiofrekfenciás eszközzel. Ez kíméletesebb eljárás, de ugyanúgy 2 hét a gyógyulási idő. Nálunk a lepedék most vált le teljesen, pedig elmúlt a 2 hét a műtét óta.
Már régen:) 1992-ben.
A neten néztem orvos válszolós fórumban és a dokik is csodálkoznak ezen az eljáráson, de lehet ebben is megoszlanak a vélemények.
Igazából azt mondta a doktornő, hogy nem szükséges a teljes garatmandulát kivenni, csak Ő nagyon nehezen kap levegőt éjjel, ezért felezik (szinte összeérnek a mandulái). Így jobban áramlik majd a levegő. Úgy tudom, csak az orrmandula nőhet vissza.
Te kisfiad mikor műtötték? Igen minket is hazaengednek másnap.
Az én fiamnak is 3 évesen vették ki a manduláit és neki is a Heim Pálba, de teljesen kivették.
Nem volt semmi gond. Szerdán 11-kor műtötték és csütörtök reggel már vihettem haza. Utána néhány napig pépeset ehetett, stb., de ezt majd elmondják a dokik.
Felezés? Sosem hallottam róla. Vajon miért csinálják ezt? Nem ilyenkor szokott visszanőni? Vagy lehet pont ezért alkalmazzák?