Önmegvalósítás vagy szülés? (beszélgetés)
Lehet...
Sokféle van ezért nem is értem a vita tárgyát:)
Akinek fontos az önmegvalósítás megvalósítja magát ha van gyerek ha nincs...akinek meg az az önmegvalósítás,hogy anya lehet...mitől és miért is lenne kevesebb és az sem kevesebb aki nem vágyik gyerekre...
Hozzáteszem vannak olyan ismerőseim,akinek olyan gyereke van aki csak keserűséget hoz az életébe még úgy is hogy már felnőtt ember..és nem a nevelés eredménye....
Elég sarkítva látod....
Lehet tanulni,karriert építeni,tanulni gyerekvállalás előtt....utána lehet elvonulni,majd lehet folytatni is,tudom mert én így csináltam.Nyilván nem olyan elmélyüléssel tudsz résztvenni egy munkahelyen...mint annak előtte,de a gyerek sem marad örökké 3 éves.Nekem már 8 éves,a munkámban már abszolút jelen vagyok...és mellette továbbképzésre is járok...szerencsés a munkám abból a tekintetből,hogy sokat lehetek mindemellett a gyerekemmel is.
Arról nem is beszélve hogy egy ember figyelmét a munkáról nem csak egy gyerek viheti el,az életben annyi más történés is hatással van ránk, mert nyilván nem robotok vagyunk és nem is úgy teljesítünk egy munkahelyen.
Tényleg?
Nekem meg pont most mesélte egy kétgyerekes ismerősöm, hogy nem érti, miért nem boldog a barátnője, ha odamegy a két gyerekével. Pedig igazán csak a ruhásszekrényt pakolták ki utoljára a gyerkőcök. Ja, összetéptek vagy két könyvet. Dehát kinek fontosabb a könyv, mint az élet csodája?
Értem. Csak nekem ez azért fura, mert ugye mi is azt láttuk, hogy cuki meg minden, nem láttuk a nehézségeket (éjszakázás stb.), de ezek a nehézségek amikor jönnek annyira természetesek, hogy nem annak éljük meg őket. Szóval azt esetleg el tudom képzelni, hogy az agyuk nem tud gyorsan alkalmazkodni a kialakult helyzethez (ez nem degradálás), bár az meg azért fura, mert azért a nőnek van 9 hónapja, hogy felkészüljön. És lelkileg tényleg nem lehet, de biztos vagyok benne, hogy a terhesség során fokozatosan alakul a szervezet - így pl az idegrendszer is - a várható feladathoz. Nem értek hozzá, de az emberi szervezet elég logikus szokott lenni.
Azt még el tudom képzelni, hogy együtt képzelte megoldani a helyzeteket mondjuk anyuka, de valamiért apuka mégsem veszi úgy ki a részét vagy nem figyel rá stb. és ilyen típusú csalódás van.
Na, röviden azt akarom ezzel mondani, hogy talán nem feltétlenül a gyerek az oka, hanem inkább ő a kiváltója ennek és vissza is tértünk oda, hogy biztos-e, hogy abban a kapcsolatban gyereknek kellett születnie.
Amúgy pedig egy ilyen helyzetben nehéz is az önmegvalósítás, legalábbis nehezebb, mintha támogatna a környezet.
Mintha mindent egyszerre akarnának, aztán ha nem megy, akkor kiborulnak sokan. Miért nem tudják az emberek mindenre rászánni a szükséges időt? Soha nem fogom megérteni. Nem maradna le akkor sem, ha mondjuk kicsit tovább otthon maradna és úgy menne vissza, hogy mindkettőre figyelni tud, nem? Vagy ha neki együtt nem megy, akkor minek erőlteti? Tudom, mert a társadalom elvárta, hogy szüljön egy gyereket. De miért érdekli, hogy mit vár el a társadalom? Ez olyan idekapok-odakapok és a végén semmi nem marad. Akkor meg azt nem értik.
Ezt meg én nem értem :)))
A fejtegettésnek ez volt a másik része, de most csak az empátiára tértem ki :)
Nekem saját tapasztalatom nincs ilyen nagy cégnél, de ez olyan teória (és gyakorlat), amit elismerek.
Ezzel együtt megvan a történetnek az a része is, hogy sok helyre nem szívesen engedik be a nőket egyéb okokból. Modjuk ez nem érint, úh. nem fogok szélmalom harcot vívni :)
Arról nem beszélve, hogy lényegesen komplexebb a gondolkodásuk, jobban látnak rendszerben.
Amit én gondolok, látottak, tapasztaltak alapján: Viszonylag kis egységet, úgy 20 főig nő jobban tud vezetni, az elmondottak miatt.
Úgy irányítani egy elnök-vezérigazgatói székből, hog y azt sem tudod, kik az alkalmazottaid, már jobbak a pasik éppen azért, mert érzelemmentesen, hideg aggyal hoznak meg döntéseket. Erre a nők szerintem kevésbé képesek.
Hm. Érdekes. Logikusnak tűnik. :) Mondjuk belegondolva, néhány női középvezető társamnak nincs is más megfelelő tulajdonsága, csak az empátiája. :D Na jó, ez vicc volt - illetve...hagyjuk
:D
Még gyújtóst is hozok meg gyufát :)
Mondok jobbat. Kutyához személyiségteszt, pedagógusi képzéshez...
További ajánlott fórumok:
- Szülés otthon vagy a klinikán?
- Ha Gyesen/Gyeden lévő kismama terhes lesz, és a Gyes vagy Gyed ideje alatt szül, milyen járulékokban részesül az utolsó szülést követően?
- A császármetszés vagy a sima szülés az előnyösebb és miért?
- Szülés fogadott orvossal vagy anélkül?
- Nőgyógyász Pakson és szülés Szekszárdon vagy Pécsen
- Depresszió, anorexia, majd az önmegvalósítás útjára lépés