Nyelvtan, helyesírás. Téged is zavar? (beszélgetős fórum)
Ez vicces, de - van benne valami!
S tudod, miért nem?
(Szerintem azért, mert a fórumcsevej elég spontán "műfaj".)
Az is lehet, hogy némelyikük okosabb. (Mert a szabályok elsajátításához nem "okosság" kell elsősorban, hanem motiváltság és szorgalom.)
Az viszont biztos, hogy ez a tábor a vehemensebb, a hangosabb.
"Az oktatás a kis hazánkban nem mindig megfelelő.Főleg általános iskolában."
"Általában" "talán"...
Csakhogy az órára mindig CSAK EGY tanító/tanár néni/bácsi megy be, akire aztán a Pisti/Jóska/Zsuzsi/stb. gyerek vagy figyel, vagy nem, s aki vagy megtanulja a leckét, vagy nem.
Engem nem zavar, túlságosan az, ha valaki hibát vét, mellékes, hogy nemtudásból vagy véletlenül.
Az viszont nagyon zavar, ha valaki a trehányságát pökhendien érdemnek tünteti fel, s kinevezi nyelvtannácinak az olyanokat, akik ("csak" "simán") betartják a helyesírási szabályokat.
Azért a helyesírás tudása nem ördögtől való dolog.
Az írt szöveg mindenkiről kiállít egy bizonyítványt, első olvasatra.
Nem tudom, hogy az oktatás hiánya e, én egyértelműen nem fognám arra, inkább arra gondolok, hogy kevés a gyakorlás + az olvasás hiány.
Egyébként azt mondják, hogy már nem fontos a helyesírást tudni, mert úgy is javítja pl. a szövegszerkesztő. Persze, az egy más kérdés, hogy valakit érdekel, ha az írása csupa piros aláhúzással van tele;)
Még az is lehet, hogy sokaknak tetszik, hogy milyen színes úgy...
Ha eltudom olvasni, engem nem zavar. Bosszankodás nélkül olvasom.
Nem vagyok hajlandó ilyen dolog miatt mérgelődni! Ismertem már nagyon értékes embert rossz helyesírással, és olyat is, akinek a helyesírása kifogástalan, de mint embert ,nem tudtam megtűrni magam mellett.
Én közép suliban tanultam meg hejesenn irní. 🤣
Vicceltem! 🤣
Az oktatás a kis hazánkban nem mindig megfelelő.Főleg általános iskolában . 🤷🏻♀️
Attól függ, hogy ki írja.
Felnő lassan egy generáció, aki nem hazánkban született, de magyarok a szülei, külföldön csak a beszélt anyanyelvet sajátítja el, adott ország nyelvén tanul, az ott kötelező idegennyelvet tanulja meg.
Tőlük, hogy lehetne elvárni, hogy pl. tudják, hogy J, vagy LY, kettős mássalhangzó, vagy sem. Egybe, vagy különírja azt a bizonyos szót.
Nagyon. Csodálatos magyartanárom volt, az ő óráin a levegővel szívtam magamba a helyesírást és a helyes fogalmazást. Falnak megyek a - ma egyre gyakoribb - helytelen szóhasználattól!
Sokan bántónak érzik, én vállalom a "nyelvtannáci" jelzőt. :)
Sokkal inkább azok az emberek zavarnak, akik önjelölt szövegértelmezőként belekötnek vesszőbe, pontba, ékezetbe, szétcincálják a szöveget, belemarnak a kiíróba, stb. Mintha kényszerük lenne, hogy fitogtassák: lám-lám, észrevettem, hogy hibáztál, ugye milyen nagyszerű vagyok, te meg milyen buta?!
Sok ember önhibáján kívül nem tud helyesen írni, senki cipőjében nem jártam, nem ítélkezem. Elmondhatom, hogy nem zavar, ha pedig valami mégis szúrja nagyon szemem, akkor továbbgörgetek.
Joggal! :-))
(Valamelyest értek a nyelvtanhoz is, és a helyesíráshoz is. Állítom, hogy az értelmi képességeink, ill. az IQ-nk - és a helyesírásunk között nincs érdemi összefüggés. Téved, aki ilyesmiben hisz!)
Olvasok egy naplót,az illető borzalmasan ír,ami ledöbbent,mert elég jó szakmában dolgozik.
Pár helyesírási hiba nem a világ...de ha alig lehet kivenni az írottakból mit is akar mondani az illető,na az nagyon gáz.
Csak ha privátban írnak rossz helyesírással.
Ezeken a közösségi oldalakon már megszoktam.