Mitől függ, hogy valami gyümölcs vagy zöldség? (tudásbázis)
A sütőtök nevében kikérem magamnak, hogy gyümölcs lennék :D
üdv
butternut
a sütőtök-fanatik :)
Ne má...Ezt hol írtam?:)
Jajj.Mit írtam,szentisten...Szerintem nem sok információ olvasható ki belőle...Vagy igen?:-/
:) Számomra a dinnye volt sokkoló információ.:DDD
De végülis ha belegondolsz: tényleg odaillik a tökök közé...Hiszen ha nem elég édes azt mondjuk rá:elég tökízű...
Amúgy szerintem én is ugyanezt írtam,mint te.Vagy nem?(nem tudom - tényleg)
En ugy tanultam; a gyumolcs evelo noveny termese, mely kisebb-nagyobb mennyisegben fruktozt tartalmaz es cefresedesre hajlamos.
Minden mas zoldseg.
De a hetkoznapi eletben ettol szamos elteres van; pl. a rebarbaranak a szarat fogyasztjuk, megis a legtobb ember gyumolcsnek tekinti. A perui cseresnyet (Physalis) meg nyilvan mindenki gyumolcsnek veli, pedig a paradicsom kozeli rokona es egynyari, tehat a definicio szerint zoldseg.
Ugyanigy kulonbseg van csonthejasok es olajos magvak kozott, itt is az egynyari illetve evelo voltuk dont. A csonthejasok evelo novenyek termesei(dio, mogyoro, mandula), mig az olajos magvak rendszerint egynyari novenyek termesei (repce, napraforgo).
Kabakos zöldség.:)
Ez a lényeg:
gyümölcs:többéves növény termése/áltermése/olajos magva
A többi zöldség.:)
Szia!
Szóval egyik sem, köszi!
Szia!
Biológiailag azt hiszem, csonthéjasok.
A táplálkozástudományban "olajos magvak"-ként szerepelnek.
Bocs, de nem tudnám végigolvasni újra, nemrég megtettem. Ha írtatok róla, felejtős.:
Szóval mi a dió, mogyoró stb.?
Az is "vicces", hogy pl az avokádót gyümölcsként emlegetjük. Pedig az íze és a felhasználása inkább zöldségfélre utal. Biológiailag nem tudom, hogy mi is az avokádó...
De nekem ugyanilyen kavar a sütőtök is. Az nálam gyümölcs. De mégis zöldség.
mint a szőlő? :))
termesztési szempontból a dinnye is zöldségnövény, mert palántázzuk, egynyári növény (télen elfagy), mint a paradicsom :)
igen, ez egy kicsit macerás téma :-)
mert a paradicsom zöldségnövény, de a termése az gyümölcs ;-)
"Azt, hogy mit nevezünk zöldségnek, és mit gyümölcsnek, a valós botanikai hovatartozáson kívül a kulturális közeg is befolyásolja. Mert míg például egy zöldségesnél garantáltan a zöldségek között érdemes keresnünk a paradicsomot, az a diák, aki növénytanvizsgán zöldségnek nevezi azt, nem számíthat túl jó jegyre.
Definíció szerint gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait.
Botanikailag zöldségnek hívják a növény ehető részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).
A legtöbb gyümölcs tartalmaz fruktózt, azaz gyümölcscukrot, ami az édes ízért felelős. A közvélemény általában az édes növényrészeket tartja gyümölcsnek, a nem édeseket pedig zöldségnek. Ez általában stimmel is, de akad jó néhány kivétel.
A paradicsom, uborka, cukkíni, avokádó, a paprikafélék, hüvelyesek és tökfélék a fent leírt definíciók alapján botanikailag gyümölcsnek tekintendők, hiszen ezek mindegyike érett magház.
Szigorúan alkalmazva a fenti szabályt, az eper és az ananász nem gyümölcs, viszont nem is zöldség, mivel mindkét termés több virágrészből tevődik össze. Valójában az eper külső felszínén elhelyezkedő magok tekinthetők gyümölcsnek.
A valódi mogyorófélék, így a mogyoró, makk és gesztenye meghatározás szerint száraz, egymagvú, általában olajos gyümölcsök. Tehát gyümölcsök. Ugyanez igaz a földimogyoróra, más néven amerikai mogyoróra is, ez a termés viszont a hüvelyesek közé tartozik, melyekről szintén az előbb derült ki, hogy gyümölcsök." National Geografic
attól, hogy a burgonyafélék családjába tartozik még dísznövény is lehet
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsöt / zöldséget ettél ma?
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Naponta 5 féle zöldség, gyümölcs - Neked sikerült?
- Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek?
- Cukorbetegek, ti hogyan esztek "naponta 3-szor zöldséget, gyümölcsöt", amikor a gyümi tele van cukorral?