Mit csináljak a cicámmal? (tudásbázis)
Miért döbbenet? Mert tárgyilagosan szembenéz a kegyetlen tényekkel?
Amúgy szerintem az a döbbenet, hogy valaki lakásban 11 macskát tart.
Imádom őket, kettő is van (a másodikat muszájból szereztem, hogy az idős cicám mentális állapotán javítsak); de mindennek van praktikus határa.
Kertes házban sem tartok macskafarmot, nemhogy lakásban.
Jól hallottad.
Valóban nem szabad immunerősítőket adni.
Jaj, ne ijesztgesd szegényt!
A FIP szerencsére nem annyira fertőző, mint a FIV meg a FeLV.
Egyáltalán nem biztos, hogy a többi cica elkapta, sőt!!!
Uhh, és az sem volt gyógyítható? Sajnálom. :(
Nekünk is mindig sok cicánk volt, de erről a betegségről én is csak most olvastam.
Igazából neki mindegy, nem fogunk felesleges köröket futni vele. Úgysincs értelme. :(
Viszont lehet, hogy rákérdezek, hátha a többin segít.
Immunerősítés, semmi mást nem tehetsz. Ami a többi cicát illeti, lehet hogy elkapták, de sosem betegszenek meg, pusztán hordozók lesznek, náluk is topon kell tartani az immunrendszert, ennyit tudsz tenni.
A fertőtlenítés szerintem alap még egészséges állatoknál, ahogy az elkülönítés is ha valamelyik cica beteg.
Ami a vakcinát illeti, én most kaptam egy kölyök ragdollt, tegnap voltunk vele dokinál, érdeklődtem leukózis és FIP vakcina iránt is. A leukózis vakcinát csak vérvétel után ajánlotta, míg a FIP vakcinát feleslgesnek mondta, mert nazális úton adják, aminek a felét rögtön kitüsszenti a cica a többi meg vagy felszívódik vagy nem; ha pedig már eleve benne van a cicában a vírus akkor abszolút felesleges kör, sajnos.
Vegyél a cicáidnak immunerősítőt, valami spéci, erős cuccot, az állatorvos biztos tud ilyet ajánlani, nem olcsó dolog, de ha azt nézzük, hogy több cica van, akkor az ő gyógyíttatásuk pláne költséges, fárasztó és sajnos sokszor reménytelen küzdelem.
Mi sem akarjuk megvárni, hogy szenvedjen.
Sajnálom a cicádat, tudom milyen érzés, az én imádott cicám 6 éve pusztult el, én is ugyanúgy sírok még miatta. :(
Remélem nem lesz igazad, ezt az egyet is pokol lesz elveszíteni... :(
4 és fél éves. Olyan fiatal még... :(
Az a baj, hogy én sem vagyok erős. Csak bőgök itt egész nap.
Pedig most olyan jókedvűnek tűnik, persze gondolom a gyógyszerek miatt.
A cica meg fog halni. Nekünk is volt egy FIP-es cicánk, mi elaltattuk. 5 éve történt, van utána is cicánk, de még mindig sírok, ha eszembe jut. 1 éves volt. Akkor egyedül ő volt. Állatorvos meg mindenhol azt tanácsolták, h fél évig a fertőzés miatt ne legyen cicánk. Akkor is egy hatalmas Domestosos fertőtlenítés után (falak, bútorok) jöttek a következő cicák (2 db).
Sajnálom nagyon, szerintem a többi cicádból is fogsz elveszíteni... :((((
Teljesen igazatok van. Ma már én is másképp csinálnám...Hamarabb elengedtem volna...Csak nem voltam hozzá elég erős :(
Sajnos ha már megjelent a folyadék a hasában, akkor vége :( Mennyi idős egyébként?
Köszönöm, akkor lehet, hogy lesznek még kérdéseim hozzád. :)
Pár hete azt vettük észre, hogy alig akar enni. Sosem volt annyira hű de nagy evő, úgyhogy nem gondoltunk rosszra. Aztán egyre jobban lefogyott. Elvittük orvoshoz, a vérvétel semmit sem mutatott. De ma reggelre felpuffadt a hasa. A doki mintát vett, innen tudjuk, mi a helyzet...
Nagyon sajnálom a cicádat! :( Azt hiszem, mi nem fogjuk őt szenvedtetni tovább...
A macskák többségében benne van a corona vírus, ami egy legyengült immunrendszerű cicánál FIP-pé mutálódhat. Ha már megjelent a FIP, akkor sajnos nincs visszaút, a cica meg fog halni.
Nekem is volt FIP-es cicám, a tünetek megjelenése után 3 hónapig küzdöttünk érte, de sajnos meghalt. :(
Volt akkor egy másik cicám is, ők együtt voltak, mindent közösen használtak. Nem különítettük el őket, de amikor a FIP-es cicám meghalt, a másikat elvittük egy tesztre. Negatív lett.
Egyébként hogy derült ki, hogy FIP-es? Teszt, vérvétel, hasi folyadékgyülem alapján? Vannak már tünetei?
Sajnos nagyon otthon vagyok FIP-ben, ha bármiben tudok segíteni, csak szólj.
Én úgy tudom, hogy a macskákban van ez a Corona-vírus, ami aztán olykor FIP-pé mutálódik.
Tehát ha ő most megfertőzte a többit, akkor sem biztos, hogy ők is betegek lesznek?
Wiki barátnénk oldalán. (Ott már ráfutottam több hibára, valótlanságra, ezért nem veszem szentírásnak az ottani infókat.)
Informálódj -ha szükségét érzed, akár több- állatorvostól, csak ezt tudom továbbra is ajánlani.
Írtad, hogy sok cicád van. Mennyi az a sok? :)
Szia Lara1984,
Igazad van egyik állatorvos azt mondja szükséges, másik meg hogy a karantén nem szükséges, mivel a FIP közvetlenül nem fertőző betegség.Érdekes módon viszont a fertőtlenítést és a "dupla tisztántartást" mindegyik javasolja...
Az imént olvastam, hogy karantén nem szükséges (Szikmár hozzászólásával ellentétesen)... Fifty-fifty.
Itt, a fórumon, hacsak nem állatorvosra bukkansz, kedves fórumindító, nem szolgálhatunk neked érdemleges válasszal. A betegség, amiben a cicád szenved, sajnos nagyon komoly, ezért csakis orvostól érdemes információt és tanácsot elfogadni.
Kívánok neked sok-sok lelkieröt az elkövetkezendö idöszakra.
De van védőoltás ellene, sőt elvileg minden tenyésztőnek be kellene adatni a cicáiknak.
A Primucell FIP vakcina egészséges macskák orrba történő vakcinázására szolgál.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Vékony alultáplált cicámmal mit csináljak?
- Mit csináljak a cicámmal ha állandóan karmol és harap?