Milyen muffint szeretnek az ovisok? :-) (tudásbázis)
Ibi, isteni a pudingos, én rohiani tésztájával csináltam (most már azt tettem bele ami írva van :-) meg kakaót) és epres pudinggal töltöttem. Csajszimnak gyártok belőle tündértortákat :-) Csurgatok rá csokit és kidíszítem drazséval, zselécukkorral, gumicukorral. Mármint mindegyiket mással. Ma (is) fogjuk köszönteni :-)
Köszi mindendkinek még egyszer! Rengeteget segítettetek!
A pudingot megfőzöm,hagyom hűlni amíg a tésztát megcsinálom,közben párszor megkeverem.10dkg vajat 15dkg cukorral én géppel felhabosítok.Egyenként 3 tojást belekeverek.15dkg lisztet 2 teáskanál sütőporral,vaníliával elkeverek.Beleöntöm a vajas cuccba,kézzel összekeverem.Mehet a formába 1-1 kanállal,rá a puding,tetejére megint massza.175fokon 25percig sütöm.
Fél puding elég bele.Vagy a tésztába vagy a pudingba teszek egy kanál holland kakaóport.
Nem kell megvárni,hogy kemény legyen a puding,csak ne legyen forró.A kanálról mézszerűen csorgatom bele.
én (aki a legkevesebb muffint sütötte eddig) úgy értelmeztem, hogy a nyers tésztába :-) Szerintem a puding jó ha már megkötött, hogy az első tésztaadag alá ne follyon.
De javítsatok ki gyakorlottabbak ha tévedek!
Örülök neki.
Zsír helyett legközelebb jobb az olaj szerintem.
Nekem is volt, hogy kevés volt a tejföl, de volt joghurt így abból tettem bele. Van aki kefirrel csinálta.
nagy muffin sütő leszek szerinem :-)
de az oviba mégsem viszek úgy döntöttem
egyik barátnőm nem értette miért ne lehetne, elmagyaráztam neki, hogy hogy is van ez a dolog a HACCP-vel (ezzel dolgoztam), mire a végére értem rájöttem, hogy nem is olyan jó ötlet. Marad a bolti.
meg ha nem is élelmezésvezetőként gondolkodom, nem szeretném ha a többi anyuka képmutatónak tartana, hogy villantani akarok.
Mit gondoltok?
amúgy nagyon örülök, hogy ennyi jótanáccsal láttatok el, biztos hasznát veszem. A csajszimnak a mai is nagyon ízlett, kicsinosítottam ahogy írtátok (csoki, bele pár szem franca drazsé)
most majd jön a rudis, a pudingos, az almás-fahéjas és társaik :-)
recept kipróbálva :-)
nagyon jó könnyű a tészta. Ettől a maitól biztos még jobb is lesz. Ne nevess ki, mivel egy kicsit szét vagyok esve mostanság, kicsit variáltam a hozzávalókkal. Nekiálltam, közben kiderült, hogy kevés a cukor itthon ezért kipótoltam mézzel :-), utána az derült ki, hogy elhasználtam azt a vajat amiről azt gondoltam, hogy a hűtőben van ezért ahelyett zsírt raktam bele. Még így is jó lett. A keverésnél megfogadtam a tanácsot :-)
húúh, de jól hangzik :-)
kell a recept!!!
köszi!
Én csokis muffint sütöttem,a közepében vaníliapudinggal.Egy nem volt elég belőle,többen repetáztak.
Megfőztem a pudingot,és egy kanál tészta egy kanál puding a tetejére megint tészta.Papírban sütöttem.Az alsó tésztát kicsit széthúztam,középre tettem a pudingot.Szólj,ha kell a recept.Lehet fordítva is,kívül vanília,belül csoki.Ez nem száraz,nálunk nagyon megy.
Köszönöm a tippeket!
Csorgott a nyálam rendesen amikor olvastam.... :-)
Várom még a továbbiakat is :-)
Holnap kiderítem vihetek-e egyátalán, aztán csinálok egy próbasütést.
Ja, amit kifelejtettem, hogy amihez illik, arra kiskanallal folyass feher vagy fekete csokit, vagy mindkettot, siman mikroba melegitsd meg egy cseszeben egy kis olajjal. Ha tulhevited kemeny lesz.
Izesitesek, amik a leginkabb kelendoek voltak a kavezoban: afonyas, almas-fahelyas, fekete csoki darabos, ezeket minden nap kellett sutni, a tobbit pedig mikor melyiket, pl citrom-narancs, szeder-feher csoki - ehhez csokis vagy sima teszta is jo, sargabarackos, epres, malnas, dupla csokis - csokis teszta plusz fekete csoki darabok, tripla csoki - csokis teszta, fekete es feher csoki darabok. Ez nez ki a legjobban, a tetejere barna krem, beleszurkalva fekete es feher csoki darabok, majd a vegen minket csokit olvasztani es csurgatni kiskanallal ra. Nagy kedvencem volt.
Mindenhez ugyanaz a teszta kell, ha csokissa akarod varazsolni, akkor csokimassza kell hozza, vagy kulon keszited a tesztat es amennyivel tobb kakaot teszel a tesztaba, annyival kevesebb liszt menjen.
Legyenek olyan muffinok is, amiket sutes elott diszitesz, nem kerul ra krem a vegen, mert nem mindenki szereti. A csokidarabos es az afonyas ilyen peldaul, mikor a formaba van a teszta, akkor szord meg a tetejet a ra valoval, majd susd meg. Az almas fahejasat csak sutes utan diszitsd fahej es porcukor keverekevel hintsd meg. Imadni fogjak.
Sok sikert.
Az a lényeg, hogy nem kell sokáig kevergetni, mint más sütit, csak egyneművé tenni. Tehát nem kell úgy eldolgozni, mint a palacsinta tésztát, elég éppen csak összekeverni. Összeöntöd a hozzávalókat és párszor megkevered, hogy ne legyenek itt-ott felismerhető alkatrészek, hanem egynemű legyen.
Remélem érted.
megkérdezem mindenképpen, de szerintem nálunk is.
Igaz, a miénk nagyon kicsi ovi (összesen jár 30valahány gyerek, ezért merek ilyenre vállalkozni, hogy sütök), lehet, hogy lazábbak...
köszi, kipróbálom :-)
nem lehet otthonit? ezt meg is kérdezem holnap...
Persze megértem (élelmiszrbiztonság, érthető), de fel sem merült bennem.
Az utolsó mondatot nem értem teljesen: az a jó minél csomósabb, de legyen egynemű?
Itt egy nagyon jó kis muffin recept én mindig ez sütöm és azt raksz bele amit akarsz.
Én már nyomtam mindegyik tészta közepébe egy-egy kis darab túró rudit és nagyon fini volt. Csináltam olyat is, hogy mindegyik kapszliba mást tettem.
Egyébként tényleg a tetejére csoki már és abba különböző szóró cukrok. Tuti bejön a gyerekeknek. Én is sütnék a mieinknek, de nálunk csak cukrászdai sütit lehet vinni, házit nem.
Muffin alaprecept:
20 dkg liszt
6 dkg zabpehely (ha nincs akkor a liszt mennyisége 25 dkg)
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanáls zódabikarbóna
2 tojás
18 dkg cuykor
15 dkg olvasztott vaj
30 dkg tejföl (eddi az alap)
+
15 dkg amivel ízesíteni akarod gyümölcs (megy, áfonya, banán, alma, körte, málna, eper bármi)
10 dkg, ha csokit akarsz bele tenni.
Ha mákot vagy esetleg diót akarsz bele tenni, akkor a zabpehely helyett kell bele tenni 5-6 dkg-ot.
De lehet keverve is.
Én van, hogy úgy csinálom, hogy elkészítem az alaptésztát és minden kapszliba külön teszek bele más-más gyümölcsöt, vagy csokipasztillát, vagy vegyesen.
Az elkészítése: pedig szépen összekevered az hozzávalókat, nem kell nagyon kevergetni annál jobb minél "csomósabb" az a lényeg, hogy egyneműre kell keverni.
eddig menni fog :-)
igazából ami jobban aggaszt az maga a muffin, a díszítéssel nem szokott gondom lenni :-)
nagyon kezdő vagyok a sütésben (szégyen ide vagy oda)
Szóval ki kell díszíteni? Értem.
Dekorcukorra gondolsz? Szokták mással is?
Sziasztok!
Kislányom szülinapjára szeretnék bevinni az oviba muffint a gyerekeknek. Érdekelne mik a kedvencek mert több fajtát is szeretnék. Én gyakorlatilag még semmilyet nem sütöttem ezért várom a javaslatokat :-)
Köszi mindenkinek!
mindenfélét..csak kis csini legyen!!!..))
pl.ami meg van szórva olyan kis cukorkákkal..avval a színessel,na azt szeretik..)
További ajánlott fórumok:
- Milyen lehetőségeim vannak, ha egyedül szeretnék vállalni gyermeket?
- Szeretnék feszesebb cickókat milyen tornával érhetem ezt el?
- Autót szeretnék venni, de ez lenne az első.Milyen költségekkel jár egy kocsi?!
- Milyen orvos Dr Gubás, és Dr Dienes Miskolcon? Véleményekeket szeretnék hallani
- Olaszországba szeretnék kiköltözni! Hogyan kezdjek hozzá és kb mennyi pénzt vigyek? Milyen munkát vállaljak? Műkörmös például?
- Tudnátok ajánlani olyan ovisoknak, bölcsiseknek való zene cd-t amit saját tapasztalatból szeretnek a gyerekek?köszi