Miért írjátok nagy kezdőbetűvel az E/1. személyes névmást? (tudásbázis)
Köszönöm a válaszokat.
Én 62-ben kezdtem az iskolát, és én sem hallottam soha arról, hogy csak pár évvel azelőtt is nagy kezdőbetűvel tanították volna a névmások helyesírását, és soha korábban nem találkoztam ilyen írásmóddal a magyar nyelvben, csak az Interneten, amióta mindent írásban igyekszünk kifejezni, és mivel ez metakommunikáció nélkül nagyon sok félreértésre ad lehetőséget, hangulatjelekkel, kiemelésekkel, egyebekkel igyekszünk pontosítani a mondanivalót, kifejezni a hangsúlyokat.
Amikor valaki egy teljes szót csupa nagybetűvel ír, az egy másik jelenség, az persze a hangsúlyozás, sőt, Netes etikában tudtommal egy teljes ilyen mondat már kiabálásnak számít.
De én is azt gondolom egyébként, hogy olyan gyakran látjuk a másik iránti tiszteletből nagy kezdőbetűvel írt Te, Ő, Neked, stb. szavakat, hogy aki nem biztos a tudásában, analógiásan minden személyes névmást nagy kezdőbetűvel ír.
Köszönöm a kedves észrevételt, de nem gondolom, hogy Te is az 1954-58 években tanultad a nyelvtant, mint Én, de ígérem, többet ebben a fórumban nem fogok előfordulni!!
További szép estét kívánok!
A nemetben is akkor nagy, ha onozes- viszont mostanaban elkezdtek E/2 tegezve is nagybetuzni. Nemetben sem nagybetusek amugy a sznevmasok, ha nem mondtad kezdes;)(onozest leszamitva)
Mondjuk mert tegezodve is meg lehet adni a tiszteletet? Es nem feltetlenul azert, mert hatalmas baratok vagyunk- csupan akarmi kapcsan erintkezni kell egymassal. Es van aki gondolom ezzel szereti kifejezni a tiszteletet.
Pont, h arra akartam kilyukadni, h az E/1-et eleg ritkan latni nagy betuvel ha nem mondat kezdes meg mas nyelvekben is- mivel a kezdo hsz-ben ezt kerdezte a forum indito, h vajon milyen indittatasbol hasznaljak ugy altalaban az emberek... mar aki hasznalja :)
De ha már egyszer tegeződés, akkor minek a nagy kezdőbetű? Azon kívül, hogy nem helyes ez az írásmód, még teljesen felesleges is.
A német nyelvet pedig kár idekeverni, ott teljesen mások a helyesírási szabályok :D (Értem, hogy arra akartál kilyukadni, hogy van olyan nyelv, ahol a névmásokat nagy kezdőbetűvel írják, de ha példákat sorolunk, akkor egy sor más nyelvben meg nem... úgyhogy ez nem érv:)))
Aki az "én"-t is nagy kezdőbetűvel írja, nos... szerintem ő már megzavarodott attól, hogy sokan helytelenül írják a névmásokat, s úgy vélte, az összes személyes névmást nagybetűvel kezdjük. Végül is logikus lenne, magának is megadja a tiszteletet :D
Nem vagyok egy nagy nyelvész, de szerintem csak az "Ön, Önök" személyes névmások írandóak nagy kezdőbetűvel.
Az én/te/ő/mi/ti/ők mindig kisbetű. (hasonlóan a többi névmáshoz)
Gondolom azért írják néhányan nagy kedzőbetűvel, mert úgy vélik, ezzel valamiféle tiszteletet sugallnak. közben csak keverik a személyes névmásokat a tulajdonnevekkel.... (legalábbis helyesírási szempontból)
Engem kissé zavar.
Addig, amíg olyanokat lehet itt és máshol olvasni,
hogy:
tejci,
kajcsi,
szvsz,
szemcsi,
barinő,
és a többi, addig ez legyen a legnagyobb helyesírási hibánk amire rácsodálkozunk :)))
Szép napot kívánok Mindenkinek :) :) :)
Az előzőt azért írtam úgy, mert régebben, értsd: kb. 10-15 éve ezt egyáltalán nem vettem észre, márpedig ha úgy van, ahogy mondod, akkor kellett volna :)
Passz.
I'm formulat"
Nem vagyok egy fluent angol, de szvsz a többit nem
Idáig sehol nem láttam olvastam hogy nagybetűvel irták volna
Én is sokszor csak pillázok, pl amikor olvasom, hogy Gyermek, Vele, Te, Férjem stb.
Félreértelmezett szabály szerintem.
Nálam lehet csemegézni és robbanni idegileg agyilag :D,ahogy jön úgy írok :) én nem veszem zokon :)))
Én ilyen vagyok :)
Nos ... ha van célzás mögötte,van hanyagság de még sem az unt és dafffke azért is,mert tudván VALAKI olvassa :)
De mint nálam aki már belefáradt a történésekbe ,de le írja mert kevés kiönteni lelkét személyesen valakinek,de még is el írja mint itten is!
Nos... igen ,én kb.ha értitek letolom hogy hogy írom ,mert nem hivatalos amit ír,had legyen lazaság,ahogy jól esik,ahogy jól esik sajátosan...
Van aki figyeli,s van aki nem!
Lehet ez az oka ;)
Van aki meg érti,s aki nem mert azt mondja,de akkor is lehet figyelni...
Lehet,de minek ahogy jól esik mindenki olyan amilyen ;)
Lehet oda figyelni,de nem ,én ha ritkán de írok úgy.. sőt hibáimat vagy észre vesszem vagy sem,
Meg amit előttem is szóltak beidegzés ... :)
szép napot NÉKTEK! :D
Azt, hogy mások miért írják úgy, azt nem tudom, de azt, hogy én☺☺ miért, azt igen!!:)
Az a helyzet, hogy Én így tanultam!!
Miután a nyelvtan változásait sajnálatos módon nem követtem, így maradtan a rég beidegződött szokásomnál!!
Remélhetőleg nem veszi ezt senki személyes sértésnak??!!
Ezt már én is észrevettem.
Szerintem csak félreértelmezett helyesírási szabály.
Személynévmásokat nem kell nagybetüvel írni, kivéve a határozott és tiszteletteljes megszólitásban
pl. Ténsasszonyom, Apámuram, Tekegyelmed
:)
További ajánlott fórumok:
- Szójáték személyes névmásokkal. Sorrendben: ÉN, TE, Ő, MI, TI, ŐK (A szóban bárhol lehet)
- Szavak cs kezdőbetűvel
- Szavak - személyes névmásokkal!
- Írj egy országot, egy várost, fiú és lánynevet, növényt és egy tárgyat ugyanazzal a kezdőbetűvel!
- Írjatok olyan hírességeket, akiknek a személyneve és keresztneve kezdőbetűje megegyezik
- Nektek van szerelmetek? Írjátok le a neve kezdőbetűjét!