Mi pontosan az egyértelmű különbség a paszternák és a petrezselyem között? (tudásbázis kérdés)
Szerintem is ez a különbség, ami a legjellegzetesebb.
Szerintem nem rontja el a levest:)
A paszternák édesebb, krémesebb, mint a zeller;
egyes helyeken a bableves kihagyhatatlan zöldsége.
A paszternák szár töve "beesős", míg a fehér répának "csúcsosan" nő. Kicsit sötétebb ill sötétedésre hajlamosabb és valóban elszúrja az ételt - nálam a bablevest kicsinálta egyszer.
Mellékelek egy kis leírást:
A fehérrépával összehasonlítva a paszternák sötétebb árnyalatú, hajlamosabb vastagabbra nőni (ám ez relatív tulajdonság, nem minden esetben ad nekünk biztos kapaszkodót) és főleg a levéltőnél látható a mindent eldöntő különbség: a paszternák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.
Ezek után már nem okoz fejtörést a megkülönböztetés, ugye? Persze, ő a bal oldali (nem baloldali), a szokásos fehérrépa jobbra foglal helyet. Az ismerkedés után felvetődik a kérdés, hogy ugyan mire használjuk. Hát minden olyasmire lehet használni, amire a fehérrépát. Hogy ez nem sok felhasználási mód? Valóban nem, ha a hagyományos módszereket tekintjük: húsleves és gulyásleves. Ráadásul elővigyázattal kell kombinálnunk fehérrépával, mert íze teljesebb (magyarul: van íze), viszont édes, így túlzott alkalmazásával a család hétvégi húslevesét hatékonyan tönkretehetjük.
Összehasonlítási alapként a krumplit ajánlom. Minden olyasmire használható, amire a krumpli: krémleves avagy leves, chips, püré, gratin, olajban sütött és vízben főzött módon ehető.
Nagyon nehéz megkülönböztetni. Nézegess róluk fényképet....
Talán a pasztinák vaskosabb a levélzet felől.
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Zavar ha a párod valahol pl. újságban, filmben, neten bombanőket lát? Nem érzed hogy összehasonlít, vagy különbséget lát?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- Anyagi, és hagyománybeli különbségek. Tönkreteheti a kapcsolatot?
- Okozhat-e bajt a külsőség közti különbség?
- Mi a különbség köztem és a fiatalabbak között?