Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mi a "martinász" szó jelentése? fórum

Mi a "martinász" szó jelentése? (tudásbázis)

10. gaby82
2013. szept. 6. 07:40
Köszi mindenkinek..
2013. szept. 5. 20:17
Martinász a mai teminusban vas-csapolási végmenedzser, sajnos ez a szakmai is eltűnőben van.
8. zsuzsanna47 (válaszként erre: 6. - Gaby82)
2013. szept. 5. 20:15
Szívesen. Remélem még jól emlékszem, mert már jó régen tanultam.
7. ReeeceFice (válaszként erre: 1. - Gaby82)
2013. szept. 5. 20:01
kohász, vasöntő, öntödei munkás
6. gaby82 (válaszként erre: 5. - Zsuzsanna47)
2013. szept. 5. 19:59
Köszönöm:)
2013. szept. 5. 19:57

Martinásznak hívják azokat a vasöntőket akik lecsapolják a vaskohókban a folyékony vasat.Kokillákba öntik és ezeket a bugákat, amik kihűltek megmunkálják. Mikor még munkálhatók pl. ebből készítik a betonvasat.

Volt két szakember, az egyiket Simensnek, a másikat Martinnak /vezetéknév/ hívták és egymástól függetlenül találták ki azt az eljárást, hogy nemcsak vasércet, hanem hulladék vasat /kimondottan rozsdásat/ használtak pótlásként.

Ezért hívják az eljárást amiben ezt készítik Simens- Martin kemencének.

4. Gazabacsi (válaszként erre: 3. - 103cacdfd2)
2013. szept. 5. 19:48
Nem magyar találmány. Siemens-Martin acélgyártási technológia. Szerintem már sehol nincs (ha jól tudom nálunk 1990 környékén szünt meg az utolsó SM kemence), mert átáltak a konvereteres acélgyártásra. Egy francia mérnök volt Pierre-Émile Martin a teljes neve. Az elsők között dolgozott ki ipari méretekben működő acélgyártást 1860-as évek környékén. Siemens-Martin néven keres rá. A martinász az volt aki kezelte ezt a technológiát. Elég veszélyes munkakör volt, közvetlen közelében kellett lennie az olvadt acélnak, amelyik olyan 1600 fokos.
2013. szept. 5. 19:41

Az a bizonyos Martin-kemence, amely magyar talalmány. Azt hiszem, Dunaújvárosban mûködik/mûködött Martin-kemence.

Ez a technológia dolgozta fel az elrozsdásodott fémalkatrészeket.

A gglban Martin-kemence címen próbáld keresni.

2013. szept. 5. 19:38
Segítsetek.holnapra kéne a suliba,neten sehol nem találom.Köszi.
2013. szept. 5. 19:37
Mi a "martinász" szó jelentése?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook