Melyik zöld tea segít a zsírok bontásában és az emésztésben? (tudásbázis)
Inkább úgy írom, hogy nekem más módszer vált be. Megfizettem már régebben a tanulópénzt, és inkább orvoshoz, dietetikushoz fordultam, minthogy bogyókat szedjek.
Ahogy írtam az előbb, inkább formálni szeretnék, nem a kilókkal van bajom. (Szerintem egy nő akkor is nézhet ki szuperül, ha a magasságához nem álomsúly párosul, viszont feszes, formás az alakja, és nem a teltkarcsúakra gondolok. Viszont az semmiképpen nem esztétikus, ha egy nő 25-30 kg-tól szabadult meg, és leginkább (senkit nem szeretnék megsérteni) egy shar-pei-hez hasonlít.)
Azért köszi mindkettőtöknek!
Nekem a fogyással nincs gondom, lekopogom.:)A plussz kilóim eddig sem voltak feltűnőek, és inkább csak formálni szeretnék. Teljes mértékben életmódot váltottam, amennyire (két gyerek mellett még) + mozgásra van lehetőségem, megteszem. Ez eddig hatásosnak bizonyult.:)
A zöld teát inkább csak méregtelenítésre használom. A vitaminkiiktató hatásáról én is hallottam, ezért maradtam a napi 2 dl-nél, ugyanis nem tudok annyi zölséget, gyümölcsöt enni, ami fedezné a napi szükségletet. Nyúlba pedig nem szeretnék átmenni.:)
Gondolom, így megfelelő ennyi mennyiség...+ a délutáni roibos tea.
Szio!
Az a lenyeg,hogy,ha fogyni akarsz kell a testmozgas,ehez hozzajon a napi 4 csesze zold tea es az egeszseges eletmod/etelbevitel,mert kulonben a tea kihajtja a szervezetedbol a vitaminokat is,nem csak a csunya rossz dolgokat... eggyuttesen van hatasa,sot... van olyan eset is ahol csak a tea segitett... :-))) Napi egy csesze nem eleg.
Semmi baj, csak a saját tapasztalataimat írtam le.:)
Engem leginkább az győz meg, ha a saját bőrömön tapasztalom a pozitív hatást és nem mások véleményére alapozok. Nem mindenkinek jön be ugyanaz.:)
Sok dologgal kísérletezgetnek, ma ezt írják, két év múlva az ellenkezőjét (lásd a tojássárgájának koleszterin növelő hatása, vagy vaj, kontra margarin).
Semmiképpen sem akarom a zöldteát leszólni, szuper dolog!
A méregtelenítéssel egyet értek, ahhoz jó, de a fogyásban én nem tapasztaltam pozitívumot a zöld teával. DE! A fogyásnál mindenkinek más tényezők használnak (van zöldtea kapszula is). Ezzel nem azt írom, hogy másnak nem lehet hatásos.:)
Fél éve minden reggel iszok zöld, délután pedig vörös teát, nem ennek köszönhető, hogy leadogatom a felesleges kilóimat. Teljes mértékben étrendet váltottam, amennyire időm engedi, mozgok is, a teák csak kiegészítésként szolgálnak, én nem a zsírlebontó hatását vettem figyelembe (bár én is olvastam róla), amikor el kezdtem a használatukat. Két éve is ittam zöld teát és nem változott a súlyom.
Ha csak lehet, ne a különböző fogyasztószerekhez, készítményekhez legyen kötve egy ember, ha fogyni akar, ugyanis ez "függőséget" okoz, olyan értelemben, ha abbahagyják, megszűnik a hatás is.
A tartós fogyás sokkal összetettebb (nem csak mozgásra, különböző teákra van szükség) és nagyon hosszadalmas folyamat. Persze nem is akarom ebbe az irányba elvinni a hozzászólást.:)
Mindemellett bátran ajánlom mindenkinek, hiszen nagyon sok pozitív tulajdonsága, hatása van.:)
Már bocs, hogy kijavítalak, de lehet tőle fogyni. A zöld tea segíti a zsírlebontást. Valami olyat olvastam, hogy "fellazítja", cseppfolyósítja a zsírszövetet (különben elég nehéz lenne a szilárd zsírból "kiszedni" a méreganyagokat). Ha ezt kombinálják mozgással, szerintem igenis lehet tőle fogyni.
Olvasd csak vissza a Csilla által bemásolt egeres kísérletet! Engem meggyőzött... :)
Tapasztalatból írom, hogy egyik sem.:) A zöld tea bármelyik fajtája (a leveles hatékonyabb, mint a filteres)kedvező hatásokkal bír (ezt már előttem leírták)illetve fontos szerepe van a méregtelenítésben és a daganatos sejtek terjedésének megakadályozásában. De ugyanilyen jó élettani hatású a vörös tea is, tele antioxidánsokkal.
Fogyni nem lehet tőlük.:)
Reggel vagy délelőtt egy pohár (2 dl) zöld, késő délután ugyanennyi vörös tea karban tartja a szervezetet.
Egyebek között azért sem ajánlják a filterest, mert:
1) Nem látod, mi van benne. Belerakják a szárát is, ha úgy esik, meg az alsó, nagyobb leveleket, amiben nincs annyi "cucc"
2) Sok filterre a madzagot fém kapoccsal rögzítik, az meg kinyírja az antioxidánsokat, tehát akkor már nem hatnak. És a fém a Cvitamint is megsemmisíti.
Ezt úgy olvastam én is valahol, lehet, hogy épp itt, egy másik fórumon... :)
Elszoktem bocsi... a kisfiam hivott...
A lenyeg,hogy ne legyen filteres... az a jo,ahol latod a leveldarabkakat a csomagban es miutan leforrazod jol "megnonek" elfelejtettem,hogy a filteres miert nem jo... de mint irtam,kenyelmesebb,de egyik teabol sem ajanljak a filtereset... van ahol a filterrel van a gond,van ahol a teaval...
Most ilyet vettem én is, iható.
De a szálas jobb szerintem.
En csak arra kerlek,hogy vigyazz magadra.
Nekem segitett a "normalis" adag... :-) Remelem Neked is segiteni fog.
Igen valoszinu,hogy azert volt,de nem eleg csak azt potolni...
Te tudod,Te dontesz.
Te miert iszod?
A zöld tea élettani hatásai:
Kísérletek bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehér egereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!
A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását. A fekete tea 3-10%-nyi katekhint tartalmaz, az oolongokban 8-20% van, míg a zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki. Az eltérő katekhin tartalom az eltérő feldolgozási folyamatoknak köszönhető.
A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.
Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti
Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét
Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát
Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést
Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.
Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.
Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stresszoldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.
Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.
Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.
Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!
Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven. De ne legyünk annyira lusták, hogy ezt a neves növényt kapszula formában vegyük magunkhoz, amikor főzete lényegesen hatásosabb, és jóval erőteljesebb a gyógyító és egészségmegőrző hatása is.
A zöld tea elkészítése:
Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizet használjunk.
A vizet ne mikróba, és ne műanyag vízforralóba melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.
A leforrázandó teamennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál.
A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!
A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre.
Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.
A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.
A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.
Tippek kezdő zöld tea fogyasztóknak
Aki még nem békült ki a zöld tea ízével, annak ajánlom, hogy fehér teával kezdje, ugyanis az egyáltalán nem keserű, sőt határozottan kellemes és bársonyos, édeskés íze van. Kóstold meg a Jin-csen-t (Yin Zhen, Ezüst Tű) vagy a Pai-mu-tan-t. Ha már ezt megszoktad, akkor jöhet a zöld. Én az ízesített virágos keverékekkel kezdeném, és nem rögtön a natúrral.
Kóstold meg a Szamurájt, vagy a Pouchong-ot, de finom a Lady Green keverék is. Különleges, de nagyon kellemes édeskés íze van a Genmaicha japán zöld teának, amelyben pirított barnarizs is van Bancha levelekkel. A Sencha fajták is lágyabb ízűek.
A zöld tea kedvező hatással van a vérzsír-szintre és a testzsír szintre
A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt egyre inkább a nyugati világban, így hazánkban is elterjedt és kedvelt frissítőként szolgál napjainkban.
Egy kutatás megállapította, hogy a zöld teában lévő anyagok (katekinek) jótékonyan befolyásolták a vér összkoleszterin szintjét. Ezen kívül pozitív hatással van a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A kutatók eredményei még jobban ráirányítják a figyelmet arra, hogy a zöld teának szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.
A rendszeres fizikai aktivitás és a zöld tea szerepe
A nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett kulcs fontosságú a rendszeres fizikai aktivitás. Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében illetve kezelésében kiemelt szerepet játszhatnak, amelyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea.
Japánban egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására. Az azonos testtömegű és életkorú egereket 5 csoportra osztották:
1, alacsony zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül;
2, magas zsírtartalmú diétán voltak fizikai aktivitás nélkül;
3, zöld tea kivonattal dúsított magas zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül;
4, magas zsírtartalmú ételeket fogyasztottak és rendszeres fizikai aktivitást végeztek;
5, zöld tea kivonattal gazdagított magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak rendszeres fizikai aktivitás mellett.
Tizenöt hét után a zöld tea kivonat 47 %-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24 %-kal csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89 %-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37 %-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87 %-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.
Tudományos kísérlettel kimutatták, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energia felhasználása és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét után. A zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül.
A kutatók megállapították, hogy a zöld tea rendszeres fizikai aktivitással nagymértékben stimulálta a zsír lebontást és hatásosabb a kettő kombinálása, mint külön-külön.
Felhasznált irodalom: Tudományos életmódtanácsok, I. évf. 3. szám
További ajánlott fórumok:
- Olajok, zsírok a konyhában, szépségápolásban, étrendkiegészítőként
- A betegségem miatt meg kellene szabadulnom a hasi zsíroktól, mert veszélyezteti a visszaesést! De hogyan? Sehogysem sikerül!!
- Vajon tényleg égetik a zsírokat a zsírégető kapszulák?
- Olajok és zsírok - ez nem vicc, lássuk más szemmel!
- Igaz, hogy a zsírban oldódó vitaminok az állati eredetű zsírokban szívódnak fel könnyebben?
- A Dukan diéta első szakaszában a zsírok mennyiségére is kell figyelni?