Megszégyenített gyerekek és szülők. Mi a véleményetek? (beszélgetés)
Egy újabb példa az antipedagógusi magatartásra:5 éves volt a kisfiam aki erős szemüveget viselt,az ovónéni pedig miután a gyerek figyelte amint mesét olvasott nekik,egyszer durván odaszólt:"Te meg mit lesel?"Addig is csúfolták a társai,na attól kezdve folyamatosan kapta a gyerekek részéről a gonoszabbnál gonoszabb pápaszemes majom és egyebek jelzőket.Ettől kezdve kisebbségi komplexusa volt a szeme miatt!Este sírva mesélte és nem igazán tudtunk mit mondani:(!Másnap volt néhány keresetlen szavam az ovónénihez!!
A sors pedig visszaadta a gonoszságát,neki is szemtengelyferdüléses gyereke van.Nem tudom a sajátjára ráripakodik-e ,hogy "te meg mit lesel?"
A pedagógusok gyakran beviszik a magánéletüket az intézmény falai közé.
Nem vagyok valami vén, de amikor általános iskolás voltam, nálunk simán verték a gyerekeket. Akkora pofonokat kaptak, hogy rendesen csengett a fülük egy percig legalább. Rúgdosták őket. Meg ilyenek.A többség, visszagondolva erre, egy jót nevet, aztán kész. De van aki ezt megjegyezte. Másképpen. És az erőviszony szép lassan átfordult a másik oldalra. És van, akit nem fog visszatartani egy hetvenéves bácsika puszta látványa attól, hogy ugyanúgy felnyalja a járdát hason csúszva egy jókora taslitól, mint ahogy annak idején ő az iskolai folyosót.
Ez igaz.És kicsit örülök is,hogy visszavágott,mégha ilyen furcsa módját is választotta.:D
De azért megdorgáltam kicsit,mert azt illik ilyenkor,mielőtt még teljesen elkanászodik!:)))
A gyerekünket nem tudjuk egy életn át megvédeni mindentől....meg kell tanítanunk rá, hogy megvédje saját magát.
Én tanító néniként próbálok"igazságot" tenni, de vannak olyan esetek, amikor azt mondom magamban, hogy nem baj ha visszaüt! Védje csak meg magát!
(Persze ezt hangosan nem mondhatom!!!)
Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.
De nálunk a tanár nincs a helyzet magaslatán,hogy finoman fogalmazzak....
Gyermekem tegnap bebűnözött.
Most elsős,és egyik osztálytársa terrornam tartja.Üti,vágja,rugdossa,folytogatja.
Hiába intők,beszélgetések...
Tegnap elszakadt a cérna,gyerekem visszavágott.
Tesi órára nem kellett átöltöznie egy másik kislánnyal együtt,így az osztályba maradhatott,az osztályfőnök felügyeletével.Az osztályfőnöknek persze sürgős dolga akadt,így ott is hagyta őket.
Erre arany lánykám,kihasználva az alkamat,technokolt ragadott,és leragasztotta a bunyós gyerek cipőjét a padlóra...
Egyik szemem sír most,a másik nevet,mert sejtettem hogy nem fogja sokáig hagyni magát,de azért csak ne csináljon ilyeneket!:(
Tanárnéni persze nem pártatlan,de Szonja akkor is az én legkisebb csöppöm,úgyhogy kárt megtérít,gyerekkel elbeszélget üzemmód van.
Hál istennek az én gyerekeimnek sem kell szégyenkezni emiatt,Én tudom hogy milyen az,ezért mindent megteszek azért hogy a "jézuska"telerakja a karácsonyfa alját.
A tanároknak meg a mai világban lehetne annyi eszük hogy az ilyenről ne nyilvánosan kérdezze meg a gyerekeket,hanem mondjuk egy fogalmazás formájában amit csak ő olvas el.Persze biztos vannak olyanok akik igy csinálják,ezért tőlük elnézést kérek:)
A téli szünidőből visszatérve az iskolába,némely tanár(ok) kiváncsiságból meg szokták tudakolni a tanulóktól,hogy ki mit kapott Karácsonyra.Azokat a gyerekeket,akik szegénységben élnek,nagyon megalázó,kellemetlen helyzetbe hozhatják ezzel a társaik előtt.Mivel nagyon sok gyereknél előfordul,hogy nem telik szüleiknek ajándékra,nekik már az is ajándék,hogy melegben tölthetik el a hideg téli napokat,és az,hogyha nem éheznek (s legalább ilyenkor finomabbat esznek mint máskor),jobb esetben fát is állíthatnak.
Sajnos tapasztalom,hogy vannak ilyenek (s valószínűleg ezek száma egyre inkább nőni fog).(Az áremelkedések és a munkanélküliség sok családot kilátástalan helyzetbe sodor...)
Vannak gyerekek,akik szégyellik szegénységüket,és inkább "füllentenek",mások,akik őszinték,attól félnek,hogy a társaik kigúnyolják,netán ki is nevetik őket emiatt.(Pedig ők aztán igazán nem tehetnek róla.)
Az én gyerekeim szerencsére nem kell,hogy ilyeneken menjenek keresztül,de mit érezhetnek azok,akik igen?
Ti mit gondoltok erről?
Igen,ahogy múlnak az évek,úgy leszek én is egyre inkább bölcsebb és tapasztaltabb.Sajnos az ember a hibáiból tanul.
Most már én is így gondolom,aki nem érdemli meg,hogy embernek tekintsem,mert még arra sem méltó,én is nagy ívben le......
Fiam középiskolában minden hónapban beadta az osztálypénzt társaival együtt, gyüjtötték a ballagásra, érettségi bankettre, tablóra. Örültünk, hogy így nem kell nagyobb összeget egyszerre befizetni. Utolsó tanítási napon kiderült, nincs meg a pénz. A fiú, aki beszedte, azt mondta, hogy ellopták. Feljelentés, új befizetések (ekkor már nagy összeg). Semmi nem történt. Jóval később mesélte el a fiam, hogy a fiú elsikkasztotta az egész osztálypénzt.
Ez a fiú halt meg tavaly télen, Pest környékén egy családi házban szénmonoxid mérgezésben. Azért nagyon sajnáltuk.
Az a legborzasztóbb,hogy nem is vállalta,hogy ő hibázott,neki állt feljebb.Ma már köszönőviszonyban sem vagyunk,pedig egy városban lakunk velük.(De egy másik ügy miatt:hazugsággal kitúrta a férjemet a másodállásából,ahol tudott maszekolni.Úgy látszik neki több szüksége volt a pénzre,egy felnőtt gyermekkel,(három keresettel),mint nekünk a három gyermekre).
Ilyen "emberek"is vannak sajnos,és még ez nevezte magát "rokonnak",soha még hallani sem akarok felőlük mindazok után,amit tettek,de még ő érzi magát sértettnek.
Én még egyszer sem kaptam nyugtát sem az oviban,sem az iskolában (kivéve az étkezésről szólót,amit postai csekken kell fizetnünk).
Az osztálypénzt az iskolában az egyik szülő szedi,(azzal nincs is gond,mert bejegyzi),viszont a húgoméknál az oviban az óvónénik szedig.Nyugtát erre nem is szoktam adni,sem a fotókért,sem a biztosításra,csupán felírják valahová,hogy ki fizetett.Csak az a baj,hogy a délelőttös és a délutános óvónénik nem mindig egyeztetnek egymással.
Mindegy,túlvagyunk...és ezután sokkal körültekintőbbek leszünk (legalábbis aki került már ilyen,vagy hasonló megalázó helyzet(ek)be.
Persze,hogy mindenki téved,de normális esetben el is ismeri,nálunk nem így történt,és ez váltotta ki leginkább a felháborodásunkat.
Hát tényleg pótolhatatlan.De az a legrosszabb az egészben,és a felfoghatatlan,hogy egy apáca!
Hát nem lettem volna a nagybátyád helyében amikor kiderült,hogy felnyitotta.Mert,magamból indulok ki,hogy ott vér folyt volna:)
Amikor ez történt még nem volt nyugtaadási kötelezettség.:)
És eszembe se jutott,hogy pont egy apáca fogja azt mondani,hogy ő nem is emlékszik rá,hogy pénzt adtam,mikor ott volt a füzet is mikor adtam,ahova be kellett volna irnia!
Csak csendesem közlöm veletek, hogy ahol pénzt szednek ott nyugtaadási költelezettség is van!!!
De persze ez nem működik!! Viszont kellene egy üzenőfüzet amibe az óvónéni vagy a tanítónéni beírja, hogy megkapta a pénz.A mi sulinkban ez így működik.Ezzel együtt szoktam mondani a szülőknek, hogy ha nem írom be, még aznap hogy megkaptam, de ők kifizették azonnal szóljanak rám, mert én is emberből vagyok. Elvileg borítékban szedjük a pénzeket névvel ellátva-ennek ellenére előfordul, hogy egy-egy szülő az udvaron nyomja a kezembe a pénz, merthogy holnapra elelejti. Én besuvasztom valahová, aztán azt sem tudom honnan került oda....Ilyen is van.
Szia!
Elhiszem,én is nagyon kibuktam volna a helyedben,de biztos,hogy nem hagytam volna annyiban.
Az a kazetta pótolhatatlan..
Nekem (18 évvel ezelőtt) a templomi esküvőnkről készült fotók mentek tönkre,mert a drága nagybátyám felnyitotta a fényképezőgépet,és az egész fényt kapott.
Nem tudom az ilyen emberekre melyik a megfelelő jelző.
Szia!
Elhiszem,én is nagyon kibuktam volna a helyedben,de biztos,hogy nem hagytam volna annyiban.
Az a kazetta pótolhatatlan..
Nekem (18 évvel ezelőtt) a templomi esküvőnkről készült fotók mentek tönkre,mert a drága nagybátyám felnyitotta a fényképezőgépet,és az egész fényt kapott.
Nem tudom az ilyen emberekre melyik a megfelelő jelző.
További ajánlott fórumok:
- Tiltanak a szülők, vagyis csak a fiú szülei, pedig már nem vagyunk gyerekek (21/26) mit tehetünk, van értelme?
- Kötelező a szülőknek és gyerekeknek az óvoda bejáratnál egyszerhasználatos papucsot felhúzni
- Kisgyermekes szülőket kérdeznék, hogy miért nem adnak a gyerekek fejére sapkát nyáron?
- Egyedülálló szülők és ilyen családban felnőtt gyerekek
- Lehet kérvényezni ideiglenesen a láthatási jogot, ha a szülők még nem váltak el, de az anya feltételekhez köti a gyerekek láthatását?
- Szülők és a gyerekek nevében kellene egy búcsúszöveg az óvónéninek, vajon hol találok ilyet?