Meggyes mákos pite recept
A Meggyes mákos pite hozzávalói:Tészta
40 dkg zsiradék
70 dkg liszt
2 dl tejföl
citromhéj
só
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 sütőpor
Töltelék
40 dkg darált mák
1 üveg meggybefőtt,vagy fagyasztott meggy,akkor cukorral
meggylekvár,darabos a legjobb
3 tojás fehérje
10 dkg porcukor
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
kevés szegfűszeg(elhagyható)
kevés fahéj
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
2 dl tej
pici só
Tetejére
1 tojás sárgája
A Meggyes mákos pite elkészítési módja:
Egy tálba szórom a darált mákot,a porcukrot, citromhéjat,fűszereket,vaníliás cukrot és a pudingport. 2 dl (nem több!) forró tejjel leöntöm,átkeverem és félreteszem. Ha már langyos, akkor hozzákeverem a tojásfehérjehabot is. A tésztához a hideg zsiradékot a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozom (ha felmelegszik,több lisztet vesz fel és akkor már nem omlós a tészta) kétfelé választom. A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Az egyik lapot a tepsibe és elősütöm kb. 12 perc alatt. Kiveszem, megkenem a lekvárral,erre öntöm a mákos tölteléket,ezt elsimítom rajta,majd a meggyszemekkel is kirakom,végül a másik kinyújtott tésztalappal befedem. A tojás sárgáját nedves kézzel (így könnyebb) elsimogatom a tetején,villával óvatosan berácsozom a tetejét és visszatolva a sütőbe szép középbarnára sütöm.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 4b83fcfd3d, 2013. máj. 12. 11:04
A meggyes mákos pite elkészítési módja és hozzávalói.