Matek házi 5.osztály - segítenétek? (tudásbázis)
A feladat logikája: 742586+829430=1212016
A bal oldal összeadása több, mint a jobb oldalon feltüntetett szám, a különbség 360000. Ez azt jelenti, hogy a jobb oldalon 100 ezres nagyságrenddel szükséges a növelés, vagyis az 1.212.016 szám százezres nagyságrendi része a 212.016 rész, melynek a százezres nagyságrendjét, tehát az első 2-est kell lecserélni értelemszerűen nagyobb számra, hiszen így lesz a jobb oldal növelhető. Innté pedig már csak kísérletezni kell a 2-esek lecserélésével (marad 7 verzió a próbálkozásra, 3-9-ig számokkal).
Nem a 6-os helyett írt 2-est, hanem a 2-es helyett 6-ost.
Mivel mind a 4 db 2-es ki lett cserélve 6-osra,
jó a megoldás, amit Ditta írt.
Hol nincs benne kettes??? Te sem értetted, hogy mit is írtam.
Ez a hibás:
742586+829430=1212016
Ebben NÉGY 6-os helyett van 2-es. KETTŐ maradt 6-os.
A példa szerint viszont az egyik számot rosszul olvasta és lecserélte egy másik számjegyre.
Viszont ezek szerint csak NÉGY 6-os helyett írt 2-est és nem az ÖSSZES HAT DB 6-os helyett írt kettes.
Vagyis rossz a feladat leírása. Mivel nem az összes 6-ost csak bizonyos 6-okat cserélt le.
jajjjjjjjj nem jól értelmeztem :)
1 bizonyos számjegyet kell kicserélni.
Szerintem:
742586+829430=1212016
722586+489430=1212016
vagyis számjegyek helyének cseréje.
Ha nem volt érthető a magyarázatom,leírhatom bővebben,csak szólj!
De szerintem ez a logikai feladatok közé tartozik és nem kell bővebben magyarázni!
Én csak azt nem értem, hogyha az összes 6-ost kettesnek olvasta akkor a "hibás" megoldásban, az eredmény és az első tag utolsó számjegye miért nem 2-es?
Más megoldást még nem néztem csak ez feltűnt egyből.
Én úgy gondolkodtam,hogy ha az összeadandók első 2 szemjegyét összeadjuk,akkor az eredmény második számjegye 6-osnak kell lennie.
Behelyettesítettem és jó lett!
Egy számjegyet kellett úgy kicserélni,hogy igaz legyen az egyenlőség!
Lehet van más megoldás is,én csak sima közgazdász ésszel rendelkezem.
Levezetni nem tudom,csak megoldani!
Aztaa..de ügyes vagy!:))
Én ezek szerint még a feladatot sem értettem, mert az egyenlőségjel utáni összeget meg akartam tartani.:D
Mondanám, hogy a 8-asokat 5-ösökre, de akkor is 6000-rel több a végeredmény.
Bocsi, hogy nem tudtam okosabbat mondani
További ajánlott fórumok:
- Berzsenyi spec matek osztály 2020-2026
- 6. osztályos matek feladat. Segítenétek megoldani?
- Hatodik osztályban matekon "ciklikus permutáció". Ez normális?
- Melyik az a szó, amelyben 4 magánhangzó van egymás mellett? (4. osztályos lányom nyelvtan házija:))
- Hogyan kell megoldani az alábbi 7. osztályos matekfeladatot?
- Megvan valakinek a 2011-es 8. osztályos Zrínyi matekversenyes feladatsor?