Mandulás kagyló recept
40 perc
A Mandulás kagyló hozzávalói:
A tésztához:
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
2-3 ek kakaópor
20 dkg porcukor
18 dkg margarin
rum
kevés tej
A krémhez:
5 egész tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin
5 dkg porcukor
mandulalikőr (esetleg aroma)
A mázhoz (díszítéshez):
7 ek cukor
1-2 ek kakaópor
2 ek víz
3 - 5 dkg margarin
A Mandulás kagyló elkészítési módja:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben összedolgozzuk. (Én a lisztet szitálni szoktam.) A tésztát kagylóformába (mandulaformába) nyomkodjuk szép véknyan úgy, hogy kis mélyedés legyen benne a forma teljes hosszában, hogy férjen bele krém a töltéskor. A formákat sütőlemezre rendezzük, majd 160-180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. A formából kiszedve kihűtjük a "kagylóalapot". A krémhez a tojásokat a cukorral gőz fölött sűrű krémmé turmixoljuk. A margarint a porcukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a kihűtött krémet, mandulalikőrrel (aromával) ízesítjük. A kihűlt tésztára simítunk a krémből és tálcára rendezzük egymás mellé, majd a gőz fölött felolvasztott mázzal lecsorgatjuk.
Még annyit a recepthez, hogy nekem a krém 1/3-a megmaradt, a máznak viszont több, mint fele, ezért érdemes vagy arányosan kevesebbet készíteni belőle, vagy be kell kalkulálni a hétvégi sütéshez még valami sütit, amihez felhasználhatóak a megmaradt anyagok. Nem biztos, hogy ez a tökéletes csokimáz, akinek van bevált, azzal készítse :).
Tálalni lehet egyesével, vagy kettőt összeborítva (így kevesebb helyet foglal a hűtőben).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ibi75, 2009. okt. 19. 15:01
A mandulás kagyló elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.