Makula degenerációval (sárgafolt sorvadás) élni (beszélgetés)
Van itt még valaki?
Nálam öt napja diagnosztizálták. És pontosan január 5.-én vettem észre.
Persze azt hittem, valami kis marhaság a szürkehályog műtétet követően... Aztán jött a nagy pofára esés.
Hétfőn megyek az első kezelésre a Szemklinikára. Előbb szteroidos injekció lesz, és sok kérdésem. Pl. megkaphatom-e a infúziós/lézeres kezelést.
Igen, igazad van. Valószínűleg, akkor, amikor közölték velem, mi bajom, kissé kikapcsoltam a rémülettől, és azért értettem félre az orvos magyarázatát.
Mivelhogy úgy értelmeztem, hogy a "száraz" nem annyira veszélyes, de a "nedves" rövid idő alatt "megeszi" a retinát, és mert azt is mondták, hogy nem ártott volna hamarabb menni, úgy értettem, hogy először az első fajta jelenik meg, később a második.
A nedves makula degeneráció kezelhető. Ez az egyik típusa.
De pechünkre, Apukámnak száraz van...ami nem stádium, hanem a másik fajtája a betegségnek...
De bizony lehetséges a kezelés.
Nem tudják mi váltja ki, így igaz, a korról beszélnek, de én még jóval 50-en innen voltam, mikor diagnosztizálták nálam. Ráadásul már a második stádiumot, a "nedves"-t.
Én Erdélyben élek, és Brassóban kezeltek, egy Avastin nevű gyógyszerrel. És nemcsak megállították a folyamatot, hanem rengeteget javult a látásom. Ez két és fél éve volt, és azóta is jól vagyok.
65 volt idén.
Kezelés nem lehetséges. Még az orvosok sem tudják, mi váltja ki. Egyfajta érszűkület, de azt sem tudták megmondani, öröklődik-e vagy sem.
Sziasztok!
Ez a betegség az idősebb korosztályt érinti. Apukám jobb szemén idén januárban fedezték fel. Akkor még annyit mondtak, reménykedhetünk, hogy a másik szemet nem támadja meg.
Ehhez képest a múlt héten már a bal szemén is érzékelte a látásromlást.
Van valaki, aki praktikus tanácsokat tudna adni, mivel lehet kompenzálni a látásromlást, a látótér kiesést? Bele sem merek gondolni, Apukám hogy éli meg ezt az egészet, világ életében barkácsoló, ügyes kezű ember volt, most pedig... :(((
Előre is hálásan köszönök minden értékelhető hozzászólást!
Üdv,
Zsuzsa