Lehet családi kutya a Magyar Agárból? (tudásbázis kérdés)
Van olyan, hogy két (három) kutya nem jön ki egymással. Ez elöfordulhat, de ezen ne parázz, ez úgyis csak akkor derül ki, ha találkoznak. Számíthat a nemük, az, hogy ivarosak-e, a koruk, a karakterük, egy csomó minden. Nálam is kettö van, a fiú is kamaszka volt még, amikor jött a kiscsaj, és minden rendben volt. A kaján és a labdán összemordultak, de a legnagyobb haverok.
Arra mindenképpen kell majd idöt szánnod/szakítanod, hogy az új jövevénnyel külön is menj sétálni, kettesben, legalább naponta egyszer.
Ha Te mindegyik kutya szemében falkavezér vagy, akkor a saját sorrendjüket szinte biztos, hogy lerendezik majd egymás között.
Nem lakóhelyen vagy kutyaméreten múlik: egyedül a gazdi hozzáállásán....
Na de elkalandoztunk: szóval nevelés, idö, türelem, kitartás kérdése, és lehet magyar agárból családi kutya! :D
szerintem nyugodtan bevallalhatod elvegre az ujdonsult kis agaracska veletek fog felnoni es megtanulja majd toletek hogy mit szabad es mit nem a kisgyereked vegett.a masik: ha azt mondjuk agar, akkor mindenki azt hiszi, hogy az agarak ejt nap ala teve csak futkosnak, hat ez nem igaz, ok is fekszenek egesz nap , mint a tobbi kutyko es eleg nekik ha az ember naponta egyszer, akar jatekot is beleveve jol megfutattja, ennyi.
Az ot barzojtol amugy lehidaltam:) aahhh nekem meg az a kedvenc kutyafajtam, eleg ritka , egyszer lattam eloben , felorat csak neztem es neztem es gyonyorkodtem, nagyon intelligens, farkasvadasz kutyak, bar a farkasokat is imadom, gyonyoruek> szoval rajta:)
Sajnálom is a nagyobb városokban élő, nem öleb méretű kutyusokat.
De még mifelénk, ahol van tér (és a város két vége közötti legnagyobb távolság is bejárható 30 perc alatt) sokan csak a kutyafuttatón legeltetnek oda-vissza. Vagy pl. a kertben tartott kutyák nagy többsége sosincs sétáltatva.
A "csak sétát" azért itt vidéken úgy kell elképzelni, hogy van a kutyafuttató - ott lehet szocializálódni. És van a "határ", a települések közötti mezőgazdasági és parlag területek, a folyógát, a töltés hosszú kilométerek keresztül.
Egy séta nekünk is 10-15 perc lábnál gyaloglást, 30-40 perc szabad futkározást, majd hazafelé megint rövid pórázon való sétát jelent.
Nem csak ennek kell stimmelni... :)
Az evidens, hogy az ösztöneit "kezelni" kell akkor is, ha családi kutya. Az elegendö mozgás, és a fajta szelektált ösztöneinek megfelelö vagy ahhoz hasonló tevékenység rendszeresen, az agya megdolgoztatása.... ettöl még nem lesz munkakutya, hanem családi kedvenc marad, de a fentiek szükségesek az egészséges életéhez. Ehhez csak idö, kitartás és türelem kell, ha ez Neked megvan a gyermeked és a két másik kutya mellett, akkor bele kell vágni!
De stimmelnie kell még néhány dolognak: a magyar agárnak a többi agárhoz képest erösebb kézre van szüksége (legalábbis ezt olvastam most, hogy láttam a fórumodat és rákerestem), és a kisgyerekkel együtt lakásnak is megvannak a szabályai, amiket be kell tartanotok.
Az pont egy családszerető kutya, de vannak olyan kutyák, akiknek az alaptermészete miatt nehezebb a családba való beilleszkedése. Valahogy alaszkai malamutot pl. nem vennék a gyerekem mellé.
Persze, sok minden nevelés kérdése. Nekünk egy pireneusink van, óriási maci és imádjuk:) Az apukája és anyukája természetét valamennyire kineveltük belőle, mert barátságos, odamegy az emberekhez. De az alapvető adottságait, pl. hogy nem ragaszkodik a gazdához, nem ölkutya, nem lehet kinevelni belőle, az évszázadok, évezredek alatt kialakult.
Van tőlünk nem messze egy fiatal pár, azoknak hamarabb volt a két agaruk, és most féléves a kisgyerekük. Együtt sétálnak: Anya, baba, két kutyus. Semmi gond velük.
Szerintem bevállalhatod, nyugodtan.
A kislányod - és a neve is! - tüneményes.
No meg gyönyörű helyen éltek!
További ajánlott fórumok:
- A leggyakoribb magyar családi nevek
- Mit lehet igényelni tartósan beteg gyereknek, emelt családiról tudok és a közgyógyról is, van még valami?
- Németországban hogyan lehet igényelni családi pótlékot?
- Házasságkötésnél igazolni kell a családi állapotot akkor is, ha két magyar, egyedülálló ember házasodik össze?
- Angliában élő magyarok mennyi idő alatt kapták meg a családi pótlékot, és mennyi az összeg, ha egyedül neveli az anya a gyermeket?
- Németországból meg lehet igényelni a családi pótlékot úgy, ha én a gyerekkel egyelőre még Magyarországon vagyok?