Külön élő vagy elvált szülőknél az anya halála esetén kire száll a gyermek nevelési joga? (tudásbázis)
Jó egy éves ez a fórum. Csak most jött fel.
Nekem fura, hogy mind abból indultok ki, hogy az elvált apa a közelben él valahol.
Én inkább el tudom képzelni azt a helyzetet, hogy az egyedül élő anya eleve nagyszülők segítségével neveli a gyerekeit, és ha akár hirtelen, akár betegségben hal meg, eleve a nagyszülők veszik magukhoz a gyerekeket, és nem is kerül sor bírósági intézkedésre.
Ritka eset az, hogy az elhunyt édesanya teljesen egyedül állna a világban.
Ha mégis, és baleset éri, akkor a hatóságok intézkednek, de ha a gyerek és az apa között nincs kapcsolat, akkor szerintem nagyon alaposan megnézik a helyzetet, mielőtt az apára hagyják a gyerek(ek)et.
Ha az anya betegségben hal meg, és nem is váratlanul, akkor tud még intézkedni.
Amikor én elváltam, a volt férjemmel teljesen megszakadt a kapcsolat. El nem tudom képzelni, hogy halálom esetén előkotorták volna és rálőcsölik a két lányát, akiket nem kívánt még látogatni sem.
Bocsánat, ez nagyon férement
Elnézést!
Az édesapára.
Ha ő alkalmatlan, akkor nagyszülő, testvér, sorba veszik a rokonságot.
Ha végrendeletben megnevezett valakit, akkor természetesen az az első lépés, hogy az illető vállalja-e.
Amennyiben az elvált apa vállalja, akkor ő fogja, ha nincs végrendelet erről.
Ha nem, akkor előbb a családban, főleg a két nagyszülőt keresik meg.
Sziasztok, mit tudtok arról, hogy külön élő vagy elvált szülők esetén, az anya halála esetén kire száll a gyermek nevelési joga?
Van egy szabály erre? Vagy a volt férj? Vagy végrendeletet kell hagyni az anyának, hogy kit kíván gyámként megnevezni?
További ajánlott fórumok:
- Elutasitott gyermeknevelési hozzájárulás, elutasított lakásfenntartási támogatás.
- Mi a feladata egy pszichológusnak egy sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglakozó intézményben?
- Beszélgessünk "A kismadár" című filmről! Ki mennyire ért egyet az ott látott gyermeknevelési modellel?
- Tényleg megszűnik a gyermeknevelési támogatás szeptember 1-től?
- Az önkormányzattól kapott gyermeknevelési támogatás
- Júliusban vagy augusztusban kapnak pénzt akinek jár a gyermek nevelési támogatás?