Korhelyleves gombával recept
90 perc
A Korhelyleves gombával hozzávalói:
25 dkg. füstölt tarja,
10dkg. füstölt kolbász,
20dkg. csiperke gomba ( vagy vegyes erdei gomba),
50 dkg. savanyú káposzta,
só,
1 kiskanál őrölt fekete bors,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál fűszerpaprika,
2 dl. tejföl,
5-6 dkg. finom liszt,
1 csokor zöldpetrezselyem
A Korhelyleves gombával elkészítési módja:
A vöröshagymát apróra vágjuk és a felhevítet5t zsíron megpirítjuk. Ha szalmasárga színű, akkor rádobjuk a kisebb kockákra vágott füstölt húst és megszórjuk fűszerpaprikával. Keverés után hozzáadjuk a savanyú káposztát és az egészet felöntjük annyi langyos vízzel, amennyi teljesen ellepi. Fedővel letakarva főzzük.Külön edényben kevés zsíron a vékonyra szeletelt gombát megpároljuk, amit apróra vágott petrezselyemmel, sóval és őrölt fekete borssal is ízesítünk. Ha kész az egészet a fővő káposztához adjuk. Ha szükséges még adunk hozzá egy kevés vizet és tovább főzzük. Közben világos rántást készítünk, amit a leveshez adunk. Végül a vékonyan felkarikázott kolbászt is belerakjuk a tejföllel együtt és a levest alaposan átkavargatjuk 2 - 3 percig forralva
Használhatunk vegyes erdei gombát is. Télen a szárított gomba is alkalmas erre a célra, ha a mennyiséget langyos vízben 20 -30 percig előáztatjuk. Ekkor az áztató vízzel hígítjuk a levest.
Még pikánsabbá tehetjük ételünket, ha csipetnyi erős paprikát is használunk a fűszerezéshez.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. jan. 16. 11:02
A korhelyleves gombával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.