Konyhakert a teraszon? Segítenél? (beszélgetős fórum)
Üssetek vagy üttessetek össze valakivel 40x40x40-es faládákat, fesd le fehérre (visszaveri a fényt, nem melegszik annyira át a föld) még szép is. Egy láda, egy növény! A szögletes láda csinos és helytakarékos.
Alja legyen kilyukasztva, 5-6 cm-es kavicságy az aljára, a kavicsra geotextília, rá a HOMOKOS föld.
Ebbe bele a cserépből kiütött növény, locsolás és kész.
Azokban a csöppnyi cserepekben pár óra alatt kiszárad a földjük. Mindenképpen ültessed nagyobb cserépbe. Ha pl. napközben odasüt a nap, estére akkor is kiszárad a földje, ha jó nagy edényben van. Ezért szerintem ajánlatos minden este öntözni.
A citromfű pl. hatalmas bokorrá fejlődik. Annak hely is, edény is megfelelő kell.
Szivesen olvasnék arról,hogy miként indítottátok el a "kisveteményest"..:)
Mint írtam nekem nem volt szerencsém a cserepessel,de a magokkal se nagyon..
Petrezselymem a harmadszori zacsiból lett..:(
No és milyen föld??
Bocs Tündi's Dream's...,hogy ennyíre belemerültem.
De érdekel..:))
A lestyánon és a körömvirágon kívül ezek közül mindent. :)
De nyitott vagyok az új ízekre. :)
Milyen fűszereket használsz?!
Petrezselyem, zeller, lestyán,kakukkfű, bazsalikom,oregáno,snidling,körömvirág,
csilipaprika,koktélparadicsom.
Ha nagy a teraszod, még cukkinit is vethetsz, az kúszónövény, egy tövön sok terméssel.
Azért tégy egy tő levendulát is közéjük, csak a tetvek miatt.
Hű dejó! :)
Ezért már megérte feltenni a kérdést, úgy látszik sok jó dolog van még.
Biztos nagyon finom lehet!
Hetente hányszor érdemes locsolni? Nyilván a nagy melegben többször gondolom, a földet kell figyelni? :)
..en egyebkent a mentat meg is szoktam szaritani- igy telen nagyon jo teanak (legmentesen zarodo dobozba teve, nagyon illatos, amikor kinyitva az illoolaj tartalma miatt megerzed a kiszallo illatat).
Locsolasra egyebkent ajanlom az esovizet.
Szerintem mindenkeppen ultesd at, egy viragboltos szerint ezek ures foldek, tapanyag nelkuliek. Igy megfelelo viragfoldbe kellene ultetni.
..es meg ajanlom a citromfuvet es a kakukkfuvet is :)
Nha akkor ezeket is felírom. :)
Most a boltokban cserepekben árulják őket.
Ha megveszem, és kiteszem a teraszra az erre szánt helyre úgy jó? :) Vagy ültessem át, esetleg figyeljek valamire? :)
Nálunk otthon mikor kicsi voltam, apukám sokat ültetett koktélparadicsomot, mindig jó lett, imádtam csipegetni róla, de már nem él, így nem tudom megkérdezni mi is a titka...
Régóta tervezgetem már, hogy ültetek egy kisebb konyhakertet a teraszunk egyik sarkába, kisebb cserepekbe.
A napokban láttam is párat, rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma.
Először is, tudnátok még ajánlani pár fajtát? Gondolkodom még a koktélparadicsomon is.
Másodszor mikor kell ültetni, hogy kell gondozni? :)
Sosem volt még konyhakertem, de most kedvet kaptam hozzá.
Előre is köszönöm a segítséget.
További ajánlott fórumok:
- Minden, ami fogyás és bevált tapasztalatok alapján. Segítenél?
- Mit ültetsz/ültetnél a konyhakertedbe?
- Milyen konyhakerti növényeket tudnátok ajánlani olyan helyre való ültetéshez, amit csak néhány hetente tudnék látogatni és gondozni?
- Csodásan érzem magam. Kint ülök a teraszon cappuccinót...
- Ha van kis konyhakertetek, hozzáfogtatok már a teendőkhöz?
- Ma ebéd után tudtam napozni végre a teraszon másfél...