Kismama Ausztriában (beszélgetés)
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy 40 év felett a 12 heti genetikai kombinált szűrésért kell fizetni Ausztriában? Azt tudom, hogy a nem kötelezőkért igen, de mivel 40 év alatt ez kötelező , nem tudom így mi a helyzet… Köszönöm
Nyilván a korábbi visszaélések miatt ellenőriznek jobban.
Sajnálatos, hogy történt ilyen.
Az illetők nem gondoltak bele, hogy előbb-utóbb úgyis minden kiderül, és mások isszák meg majd a levét. Én személy szerint remélem, hogy nem úszták meg nyom nélkül, és a jogtalanul felvett összegeket megfizettetik velük.
Tènyleg? Nàlunk ilyen nem volt. Lehet azèrt, mert Tirol messze van a magyar hatàrtòl?
Azèrt durva, hogy ennyire leellenőrzik az embert. Mondjuk sokan voltak, akik kijàtszottàk koràbban a rendszert.
Ha külföldi személy a gyermekkel Ausztriában lakik, akkor ezt a NAG-kártyával kell igazolnia. (Külföldieknek kiállított lakcímkártya, a letelepedési törvény 8. vagy 9. paragrafusa alapján.)
Időbeni feltételt nem találtam.
A leírásban azt találtam, hogy
"Grundsätzlich haben Eltern unabhängig von der Höhe ihres Einkommens Anspruch auf Familienbeihilfe, wenn sich der Mittelpunkt ihrer Lebensinteressen in Österreich befindet (ständiger Aufenthalt) und das Kind mit ihnen im gemeinsamen Haushalt lebt, also sich ebenfalls ständig in Österreich aufhält."
Magyarul:
"Alapvetően a szülők, jövedelmük összegétől függetlenül jogosultak családi pótlékra, ha a megélhetési érdekeik központja ( állandó tartózkodás) Ausztriában található, és a gyermek is velük közös háztartásban él, tehát szintén állandóan Ausztriába tartózkodik."
Azt is leírják itt, hogy a törvények értelmében elsődlegesen az anyának folyósítják.
Hauptwohnsitz.
Kár, hogy nem tudsz németül, itt meg lehetne érdeklődni.
De mindjárt megpróbálok rákeresni, csak most még munkám van.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
6 hetes veszélyeztetett ikerterhes vagyok. Ausztriában dolgozom szeptember óta ingázóként egy magyar munkaközvetítő által (csak az adót fizetik utánam Ausztriába). Ebben az esetben igényelhetek valamilyen juttatást (Wochengeld, GYES, CSP...stb.) Ausztriából?
Van esetleg ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalatotok?
Köszönöm szépen a hozzászólásod :) Átnézem amit küldtél...
Ha esetleg közben átvesznek fixre az ugye nem befolyásol semmit? Úgy értem ephogy alkalmaz a cég es teherbe esem...
Szia!
Nem veszik automatikusan veszélyeztetettnek a kor miatt.van egy lista mikor vesznek veszélyeztetettnek.Bejelented a terhességet hivatalosan nőgyogyász papirral. Addig ne is mondjad senkinek...de a festék es a többi miatt a nőgyogyász időpontig betegszabi...utána ha bejelentetted a cèg köteles lejelenteni az Arbaitsinspektoratnak. Valoszinűleg a cèg tevekenysége miatt megadnák. Küldök majd egy linket ahol látod a freistellung kritériumait.
Sziasztok! Nemrég találtam rá a fórumra és nagyon megörültem neki mert nagyon hasznos dolgokat találok így olvasgatva. Èn 1 éve dolgozom Ausztriában, a párom 4 éve és gyerekvállás elött állunk... Most kezdtük el a projektet és igazából várjuk a fejleményeket :)
Nem vagyunk màr túl fiatalok 36 és 37 évesek vagyunk, mindkettőnknek első baba. A kérdésem az lenne, hogy ilyen korban veszélyeztetett terhességnek veszik itt? Van valakinek erről bàrmiféle tapasztalata? A másik dolog pedig ami szerintem komolyabb, hogy én egy metál cégnél dolgozom ez úgy néz ki , hogy ablak és ajtó kereteket küldünk be a festőbe. Két műszak , folyamatos álló munka, emelgetés ( olykor elég nehéz darabokat) boxok, wagenek tologatása, húzása. Ez a része engem jobban aggaszt 😐 Ennél a cégnél egyelőre lizinges vagyok, ép most volt szó róla hogy hamarosan fix-re át tudnak venni. Viszont abban biztos vagyok hogy ha arra kerül a sor ők könnyített munkát nem tudnak számomra biztosítani, mivel náluk erre nincs lehetőség. Mit gondoltok ha maradok a lízing cégemnél véleményetek szerint ott megoldható hogy könnyített munkát keres nekem? Esetleg ilyen jellegű tapasztalata van valakinek? Tanácstalan vagyok mi lenne a jobb és könnyebb megoldas, esetleg ha a körülményekre való tekintettel ezt veszélyeztetett terhessegnek veszik akkor ott pont kerül a végére es függetlenül attól fix v lizinges vagyok megkezdhetem a pihenést... Várok bármilyen segítséget 😊 Sok köszönettel!
Szia
Mikor megtudtam hogy kismama vagyok. (Lombik miatt 4ik het...nőgyogyász igazolta a terhesseget...de hivatalosan kb 8 hetnel igazolnak mikor van már szivhang) szoval 1 hetre 10 napra irattam magam utána 1 vagy 2 napot bementem dolgozni...így megszakadt a betegszabim...nem hivtak be egyszer sem felülvizsgàlatra. Egyszer magam mentem be a regi vetélés papirokkal de mondták hogy ez nem indok! Tehát 17 hétig betegszabi megszakitásokkal...közben a neurologusnal voltam és ő irt kérelmet a kontrollorvosnak (Amst Arzt) a kiirasra. 17 het től Freistellung
Köszi,hogy írtál..
utánna érdeklődtünk,voltunk az arbeit kammernál. Azt mondták ez így fair,a közös megegyezéssel a felmondás,ha nem tud adni munkát délelőtt.Végkielégítés nem jár mert nem dolgoztam ott három évig a szülés előtt,és csak harminc órás voltam. Mennem kell a munka nélkülibe jelentkezni...meglátjuk hogyan tovább. Legalább még lehetek a kicsimmel itthon...