Kislányom 2 éves!Ti adnátok neki 3, 5 zsírtartalmú tejet?Tudom, hogy a mai tej nagyon hígitott, de még ilyet soha nem adtam neki! (tudásbázis)
Persze. A tej egy részét lefölözik különböző mértékben, így lesz a 2,8, az 1,5 és a 0,1 %-os tej. Amit lefölöztek, az a tejszín. Az vagy marad tejszín, vagy vaj lesz belőle (több lehetőség nincs). Ebben nincs semmi különös.
Ha zsíros, tápanyag- és energiadús (és zsírdús...) tej kell, akkor vegyél 3,5-öset (vagy házit, az is 3,5 körüli)!
Nem hígítják a tejet ez igaz, de kivonnak belőle minden tartalmas anyagot (tejszínt , vajat stb csinálnak belőle)
Én adtam az enyémeknek. Ha már ezt a kérdést feltetted kedves fórumnyitó, akkor gondolom nem esztek egyébként egészségtelenül. És gondolom nem iszik a lányod napi több litert. Szóval annyi zsír nem baj, vmennyi kell is.
"a tejallergia nem a zsírtartalomtól függ" - én nem is a tejcukortól:-) Allergiát általában (ez esetben is) fehérjék okoznak.
A tej fehérjetartalma gyakorlatilag nem függ a zsírtartalmától.
Szerintem te félretértesz valamit.
Amikor sok tej van, és nem lehet mindet eladni/megfelelően tárolni, akkor kivonják belőle a vizet, így lesz a tejpor. Azt már egyszerűen lehet hosszú ideig tárolni. Aztán amikor kevesebb a tej, akkor a tejport vízzel keverik. Ez ténylegesen egy hígítási folyamatnak tekinthető, de nem lesz hígabb, mint az "eredeti tej". Amikor te turistatejport veszel a boltban, és azt vízzel kevered, ugyanezt csinálod.
Akkor beszélhetnénk "agyonhígításról", ha a tejporthoz zöbb vizet adnának, mint amennyi eredetileg benne volt.
A zsírban oldódó vitaminokből tényleg több van. De ez csak az egyik része. A tejnek elég magas a telítettzsírsav-tartalma, ez sok szempontból nem igazán előnyös (--> szív-ér rendszeri megbetegedések), rendszeres, nagy mértékű fogyasztásra nem javasolt.
A friss tej zsírtartalma az évszaktól, takarmányozástól függ, durván 3-4,5 %. A 3,5 % a dobozon egy közelítő (átlagos) érték, ez szerintem nem fölözött tej. És ha nem fölözött? Nem közvetlenül attól lesz jó vagy rossz, hogy fölözött-e vagy sem:-) Bár filozófiai szempontból...:-)
A hivatalos ajánlás szerint 1 éves kor fölött adható tej (amennyiben ellenjavallat nincs!).
(Ezt csak azért írom, hogy ne úgy tűnjön, hogy a levegőbe beszélek.)
Szia, Bekibaba!
Nyugodtan adhatsz neki.
Nincsenek hígítva a mai tejek, ezt nem tudom, honnan veszed.
További ajánlott fórumok:
- Melyik nevet adjam a kislányomnak? Nina vagy Ivana?
- 4 éves múlt a kislányom, s ott akar aludni ebéd után az oviban
- Segítség - Kövér a kislányom!
- 3 éves kislányom fél elaludni tegnap óta
- A yorkink kimúlt császározás közben, sajnos új kutyusra nincs pénz, a kislányom nagyon hiányolja mit tehetnénk?
- A párom nem engedi, hogy a szüleimnél legyek a kislányommal 2 napig