Karácsonyi sütik, desszertek (beszélgetés)
Meg lett a mi lesz karácsonyra mármint süti :)-Sajtos-szezámos masni.
Sós teasütemény
Kukoricalisztes métereskalács
Csokiszelet
És mézeskrémes (sütöttem már de nem volt az igazi, de megtaláltam a mama receptjét és az valami isteni finom :)
Szia, remélem tudok segíteni, ha sokan vagytok legjobb mézes zserbót sütni, ez ezért is jó, mert a lapokat megsütheted jóval korábban,/amikor ráérsz/ kihülés után egy nagy nylonban egy hétig is eláll /nagyon jó erre a tiszta szemetes zsák!
A recept? fél kg síma liszt, 6 dkg margarin,15 dkg porcukor, 2 egész tojás, 4 evőkanál méz, 1 kávés kanál szódabikarbóna, 2-3 ek tejföl. Ezt kell összegyúrni, elég mancsos lesz, de ha kicsit összeáll, akkor kotord le a kezedről, kevés lissztel szórd mag, óvatosan próbáld gombóccá görgetni, és jó párszor odacsapni a tál aljához, a 7-8 csapkodás után már sima lesz. Ötlaposnak írják, de én 4 gombócot szoktam csinálni, 1 órát hideg helyen pihen. Kb fél cm vastagra nyújtod, a nagy gáztepsi alján előmelegített sütőbe /180 fok/ 5-6 perc alatt megsül, /a tepsi alját nem kell kenni/ nagyon törékeny, nagy késsel alányúlva egy rácsra csúsztatod, mire a következő megsül, már teheted is félre egy konyharuhára.
Krém: 5 tojás sárgáját 3 ek cukorral, 3 ek liszttel kikeversz, kb 8 dl tejjel felöntöd, sűrűre főzöd, hülni hagyod. 10 dkg vajat 20 dkg margarint 30 dkg cukrot /vagy édesítőt/ habosra keversz, hozza kanalanként a kihült főtt krémet, az 5 tojás fehérjét kemény habbá vered, és belekevered a krémbe, ezzel megkened a lapokat, tetejére csokimáz kerül, 3 ek cukor, 3 ek kakaó 3 ek víz, ezt összefőzöd, még melegen egy diónyi vajjal kikevered, és rásimítod a süti tetejére.
Nekem pár éve sikerült egy nagy szögletes tálcát venni, aminek van teteje, ha nincs ilyen, akkor hülés utá fogpiszkálót szúrni bele, és alufóliát rá. Kb 2 nap alatt összepuhul, és nagyon finom!!!
Ne ijedj meg a recepttől, nem annyira nehéz, mint olvasni, Ebből egy 30x40-es süti lesz.
Jó sütögetést, és nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kivánok neked ismeretlenül is, Icamama
Ha ne lehet allergia miatt diós, mákos, mandulás:
Ischler szilvalekvárral és a tésztájában mandula helyett mákkal, fehér csokival bevonva.
Mézeskalács
Mézes puszedli
Gyümölcskenyér
Karácsonyi kuglóf
Pavlova
A zserbót mákkal és szilvalekvárral érdemes készíteni, ha nem lehet diós.
karácsonyi torta
bouche noel
profiterol
Stb, stb, stb, stb ...
A zserbó nagyon finom akár mákkal is. Ugyanúgy kell készíteni, mint a diós változatot, csak mákot teszel bele.
Nálunk a keksztekercs is alap minden ünnepkor, aminek a krémjébe gesztenyét teszek.
A gesztenyés krémes még ami nagyon finom, sütés nélkül készül.
Shrek szelet - nagyon mutatós, finom és szintén sütés nélkül készül.
Linzer, isler - akár úgy is készítheted, hogy különböző karácsonyi formákat szaggatsz ki és azokat töltöd meg lekvárral.
Húú, már össze is futott a nyál a számban :)
Amit még elfelejtettem írni, hogy nem lehet benne dió és mandula allergia miatt.
De egyébként ha valakinek van egy jó receptje és megosztaná azt nagyon szépen megköszönném :)
Sziasztok nagyon ki szeretnék tenni magamért karácsonykor hisz most elsőnek tölti nállunk az egész családom az ünnepeket.
Máskor is főztem sütöttem sok emberre de most, tényleg bajban vagyok mit is süssek.
Sajtos-szezámos masni lesz a sós kis "ropogtatni való" az már biztos de az édes sütiket még nem találtam ki. ( a bejgli az alap hogy lesz, de azon kívűl kellene valami)
Esetleg tudna valaki írni nagyon finom mézes krémes receptet?
Vagy valami tényleg fincsi süti receptet?
Előre is köszönöm mindenkinek :)
Már kikerestem a kókuszos kekszet a Hoxán, és le is írtam magamnak.
De holnap v. holnapután inkább pogácsát sütök, a nagyobbik fiamékhoz viszem, inkább az kell, mert lesz torta (szülinapra).
Szia!
Lekváros linzer, mézeskalács, kókusztekercs, zserbó (utóbbi kettő nekem már jó ideje a mélyhűtőben van).
A mézes sütemények nagyon jól elállnak.
Vagy bármilyen tortát csinálhatsz piskóta alappal, főzött krémmel, nem lesz semmi baja karácsonyig a hűtőben.
Almás-fahéjas változat is fincsi lehet, narancsos szóval lehet ezt variálni :)
nagyon fincsinek hangzik, ilyet még én sem csináltam :)
Nagyon szívesen :)
Biztos vagyok benne,hogy ízleni fog :)
Nekem néha ki szokott folyni és úgy néz ki, mint egy gomba :( olyankor frászt tudnék kapni :(
Igen az a jó benne,hogy bármit bele tehetsz és úgy variálod, ahogy Neked ízlik...
Juj, de jó! Ez nagyon tetszik. Szerintem ki is fogom próbálni, köszönöm. :)
Nekem amúgy most pont az lett a bajom velük, hogy nem jöttek fel eléggé, kicsit laposak maradtak. :( Egyébként találtam egy honlapot, ahol nagyon sok féle muffin recept van. Némelyik olyan, amiről még soha nem is hallottam. Pl. Tökös muffin :)
Figyelmedbe ajánlanám az egyik ötletemet, amitől mindenki hanyatt esett itthon :)
Kicsit kevesebb úgy a háromnegyedét készítettem el a masszának amit szoktam,hogy ne folyjon ki a formából, olyan csúnya gomba alakúra...
elosztottam a formákban, előtte készítettem egy pudingot, ami kihűlt és szépen bele kanalazgatom a muffinok tetejére :) ha megsült, vagy porcukros tejföllel kened meg, vagy csokiba mártod és díszíted :)
Én kakaós tésztát készítettem és puncs pudinggal dúsítottam, csokival a tetején :)
De biztos finom mád ízvilággal is :)
Az ötlet a Kráter szelet nevű süteményből adódott :)
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?