Kapnak még a lányok hozományt? (beszélgetés)
Kapnak persze, csak már nem így nevezik.
Sajnos mär nem kapnak, pedig nagy igeny volna rä...
Bö hozomäny, a csufsäg ellenszere..-))
A jo regi hagyomänyokat nem lenne szabad eltüntetni...
A regi öregek se voltak butäk....
hol van az mar?tudom ez regi hagyomany,de kiment a divatbol.
sok igazsäg van ebben amit leirtäl.
De az Omäk koräban csak olyan tollas volt.
"Az, amit valaki hozott valakinek, amit valaki kéretlenül kap." (2)
"A menyasszony ingó vagy ingatlan vagyona, amelyet férjhez menéskor a férj rendelkezésére bocsát, ill. amelyet a közös háztartásban a házastársak felhasználnak."
Praktikus, könnyű, tisztán tartható, mosható, szellőzik. Sokkal higiénikusabb és melegebb.
Ne is mond, utáltam és főleg azt mikor kiállt a huzatból a toll kemény szúrós része. Nem tudom, hogy nevezik szakszóval. Világgá tudtam volna szaladni:)
A paplant még csak csak,,de a dunyha,,mindig alul volt az összes toll ,felül meg csak huzat.😳😀
igaz, a mostaniak azert praktikusabbak...
Pedig nem. Már kislánykoromban sem kellett. Inkább a vatta paplan, majd később a pehelypaplan. Most a könnyű, mosható nyári paplan és kis párnák.
Nem hiszem el, hogy egy sem maradt regröl....
az eger mindenben kärt tesz...
de regen voltak szep, gazdag kelengyek, hozomänyok, az se volt baj, ha csoffadt az a menyecske...
Jaj de nem szerettem a toll párnát és paplant.
szegény nagyanyám csinált nekem egy dunyhát.azt hiszem kacsatollból.mikor pár év múlva elváltunk hát ilyet még nem láttunk.megette valami,csak a kemény szár maradt.
Jah, es csak egy volt, mert szegeny fiu voltam en..-))
egesz eletemben volt felesegem, csak a vegere vältunk el...
Hät persze, hogy csak poenkodok.
Valojäban bele sem gondolok egy indiai kisläny eletene...
hozomány,szerintem kiment a divatból.én még kaptam kávéscsészét,étkészletet,sok olyat,ami nem kellett.al lányomék mondták,hogy senki se hozzon semmit.azért kaptak utalványt,egy olyat is ,ahol nekik kellett főzni.két háztartásból hoztak rengeteg holmit.aki rászorult odaadtuk.négy háztartásban azért megvan minden.
Tudom, hogy te csak tréfálkozol, én meg megint csak elrontom a hangulatot. Sajnálom, de nekem erről ez jut eszembe.
Vannak országok, ahol még ma is nagy divat. Például India. Ott hozomány nélkül nem lehet kiházasítani a lányokat. Annyira komolyan veszik ezt, hogy amikor megszületik egy kislány, a szülei mérlegelnek, hogy jut-e majd neki hozomány, vagy rögtön fojtsák meg. Ennek köszönhetően Indiában 63 millió nő hiányzik a társadalomból. Aminek az is következménye, hogy ennyi férfinak nem jut feleség.
Minden klassz dolog egyszer kimegy a divatbol...
Egy nö csufsägät akkoriban sokban kompenzälta a hozomäny merteke...
Mindennek gondolom csak nevetségesnek nem.
Van. csak már nem feltétlen stafírungnak hívják. És nem törölköző, konyharuha, ágynemű, stb hanem más. Mondjuk szerintem kezdetben az önálló életük megkezdésekor minden hasznos a fiataloknak amit nem nekik kell megvenni.
Szerintem már nincs hozomány. Aki tudja, támogatja a lányát. De nem csak akkor, amikor az férjhez megy. Ma már van a nőknek is tulajdona, tehát a szülők a saját gyereküknek adják, amit neki szánnak, nem pedig a férfinak, aki elveszi.
Szerintem a hozomány adása manapság nem releváns.
A legtöbb nő dolgozik, már nincs arra szükség, hogy eltartsák őket, így a hozomány adása és elvárása nevetséges lenne.
Az en ertekiteletem szerint erted szäz teve is keves lenne...-))
"So ist das Leben"...
mondja az angol, ha jol beszel franciäul...
További ajánlott fórumok: