Joghurtkészítés (beszélgetés)
Igen, sajnos ez így van.
Sőt, a kocsiról árult házi tej sem alszik meg, azt is kezelik valamiképpen.
Én szeretem a kefirt, joghurtot, de az aludttejből (vagy a savanyodásnak indult tejből) mindig szívesen készítettem hamis túrógombócot.
A régi zacskós tejeket rendszerint savanyúan hozta haza az ember, főként így nyáron. :D
Budapesten a boltok elé jóval a nyitás előtt szállították a tejet és a pékárukat. Meleg időben, hacsak a bolt főnöke oda nem ment az áruért korábban, a nyitásra már bizony romlott az áru.
Most viszont már nem tudok hamis túrógombócot készíteni, mert nem savanyodik rám a tej.
Igazad van, de belem sem tudnak eroszakolni se a joghurtot, sem a kefirt!
Csak az aludttejet szeretem.
Ahhoz viszont nem jo a bolti tej, mert egyszeruen megkeseredik, meg akkor is ha egy kanal tejfolt teszek a tejbe a bogrekbe... sokat probalkoztam...
Én a tzatzikihez két nagy pohár natur joghurtot szitában lecsöpögetek egy éjszakán keresztül.
A savót is felfogom! Abból lesz a kis zsömlécske hozzá (sütőporral), pitának nem mondanám, de hasonló.
A fennmaradó sűrűje az igazán finom, uborkát belereszelni, fokhagyma... :D
Más krémsajt-szerű dologhoz is finom nagyon.
A fiam semmilyen krémes vagy szószos dolgot nem eszik meg, ezért mind az enyém lehet... :D
sztem ez nevelés kérdése. ha azt látja, h Te utálod, persze, h kiköpi.
(ismerek hasonló helyzetet)
a gyerek sem gyümölcs-párti :o joghurtban legalábbis. a gyümölcsöt megeszi, de joghurtból a legkisebb darabokat is kiköpdösi. nem szereti, na!
most volt a l.idl-ben gép. tényleg klassz. és a l.idl-s, p.ennys hűtőből dobozos tej teljesen jó hozzá! sőt, ezek tartós tejek, így forralni sem kell előtte. mert ugye az fontos, hogy tutira ne legyen benne semmi más, csak a joghurt baktériumai.
zacskós tejet és házi tejet nem mertem venni ebben a nagy melegben. mire hazaérek vele, megsavanyodik :/
egyszer próbáltam lekvárral keverni a natúr joghurtot...soha többet...
de finom salátákhoz, müzlihez, vagy csak magában.
Attól, hogy Te nem vagy gyümölcspárti, még a gyerek még ehetne gyümölcsöt, az egészsége kedvéért...nem?
A lekvár elég messze van már az egészségtől. Nyersen tartalmasabb a gyümölcs, mint akár a legjobb lekvárrá főzve. De ez csak tanács. Nem kötelező megfogadni.
Majd ha úgy alakul, esetleg nézek ilyen gépet, köszönöm a tippet. Sajnos abban nem vagyok biztos, hogy kapnék megfelelő tejet is a boltban.
P...yben most volt leárazva 175g 39 Ft. de vettem már 450g-osat is 100 Ft körül. érdemes figyelni, mert gyakran leárazzák.
amúgy natúr joghurtból tényleg jó az olcsó is.
Igen, egy pohár bolti joghurtból a legegyszerűbb indítani a műveletet.
Pénz-spórolás? Hát az nincs benne. :D Talán ha saját tehened van amúgy is. És ha hirtelen akarsz egy vödörnyi joghurtot.
Különben érdemes a magyar tejüzemek olcsó és "noname" termékeit venni, kis pohárnyi (de közel 2 dl) már egy ötvenesért is kapható. És kifejezetten jó állagű, ízre is finom.
én csak a joghurtot szeretem, a kefír és az aludt tej számomra romlott, savanyú tej. pfúj!
én nem vagyok gyümölcs-párti. turmixolt gyümölcs biztos jó lenne bele, de kap a gyerkőc bele 1 kanál eperlekvárt pl és máris nagy az öröm. vagy narancslekvárral is isteni hmmm...
amúgy 1,8 decis poharak vannak a géphez. szerintem simán megéri, eláll több napig.
2-3 nap alatt elfogy, ha reggel-este eszek 1 adagot.
de múltkor volt egy 5napos adag (abból oltottam a következő litert), mert elbújt a hűtőben hátul.
Biztosan jók, de nálam a 3 decis joghurt sem fogy el egy nap alatt. Nem érné meg gépet vennem. A megfelelő tejről nem beszélve, szaladgálhatnék utána!
A lekvár és méz is jó, de reszelt almával nem próbáltátok?
Hogy mégsem csak az édes domináljon. Vagy elturmixolt gyümölcs...
Különben, fura módon, az aludttejet (csak meginni a tejet sem) nem szeretem, de a kefirt meg a joghurtot igen.
ebben szó nincs joghurtról. itt sajtról és túróról írnak, ami ugyanúgy nem ugyanaz, mint a kefír és az aludttej.
ha tovább nyomod a hivatkozásokat, kiderül, hogy CSAK szükségmegoldásként oltják be a gyomorból nyert oltóanyaggal. amúgy az oltója az előző adag joghurt egy része.
A mai gyártási eljárás azért kicsit más, mint az eredeti.
Én a hagyományos joghurtról beszélek, ami elég régi találmánya az emberiségnek.
Hidd el, joghurtot ettek már akkor is, amikor nem volt sarki bolt, ahol baktériumkultúrákat vehettek volna.
ezzel a 60°-os főzőlap beállítással csak az a baj, hogy nagyon hoszzú ideig mennie kellene... én speciel nem mernék 10-12 órára otthagyni, addig őrizni meg gáz :/
inkább megoldás lenne a dunsztolás, mint a befőtteknél.
de amúgy ezek a kis joghurtkészítő gépek tényleg jók. 1 l tejhez elég, és ha este beteszem, reggel le tudom kapcsolni.
És igen, hosszabb időn át melegen kell tartani. Régebben (télen persze) a sparhelt legszélére húztam a jól bebugyolált edényt.
De jól szigetelő textilekbe tekergetve is, pláne "hűtő"- azaz szigetelt táskában is megalszik szerintem.
Én, ha készítenék joghurtot, kipróbálnám a 60°-os beállítási lehetőséget is a főzőlapomon.
szerintem nézz utána és fuss neki még egyszer. a joghurtot baktériumtörzsekkel oltják be. ezek a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus törzsek, hogy nevezzük nevén. nem enzimek, hanem baktérium (ha úgy tetszik) fajok.
utolsó mondatod nyilvánvaló.
Ismerem a zöld színtestet, én figyeltem biológián, nem úgy, mint a joghurt a hűtődben vagy bárhol.
A látás sem sajátja az egysejtűeknek, agyuk nem lévén, a figyelés sem.
Az oltó nem baktérium, hanem enzim. És állati eredetű, sőt úgy tudom, eredetileg a borjú gyomrából nyerték.
Azt bátorkodtam volna kifejezni, hogy a kefir és a joghurt alapjaiban különbözik egymástól. És mindkettő az aludttejtől.
baktéáriumflóra a megnevezés és nem fauna. a baktériumok szintjén még nem különböztetünk meg állati és növényi egysejtűeket. azok később, a zöld színtest megjelenésekor vállnak szét valahol a zöld szemes ostoros szintjén. ez volt egy kis biológia. ha gondolod, jobban is belemehetek, de google tudja ám!
nemrég vettünk joghurtkészítő gépet. nem, mintha nélküle nem lehetne, de macerás nekünk otthon 12 órán át fixen 40-42 fokon tartani a beoltott tejet. ez pedig azt csinálja. ez az össz titka az egésznek. hosszan stabil hőmérséklet.
amúgy lehet oltóanyagot venni boltban, de valóban a liter tejhez elég kb fél pohárnyi élőflórás joghurt. utána a saját joghurtot is lehet már oltóanyagnak használni.
mi sima dobozos (hűtendő) tejet veszünk hozzá, de már gondoltam, kipróbálom a nem hűtendőből is. a híresztelésekkel ellentétben ezek is tejből vannak, csak hőkezeltek (google ezt is tudja, hogy mi az extra- és ultramagas hőmérsékleten hőkezelés).
nagyon finom, natúr joghurt az eredmény.
a gyermek nem szereti a darabos jogit, így nálunk nem kerül bele gyümölcs, hanem lekvárral vagy mézzel keverjük össze. mindig csak azt az egy pohárnyit, amit éppen eszünk. a többi addig bontatlanul figyel a hűtőben.
Az aludttej és a joghurt nem ugyanaz!
A joghurt oltója régóta ismert és használt természetes anyag.
Van recept a házi joghurtra.
Az élőflórás joghurt számomra értelmezhetetlen, mert a "flóra" növényi eredetre utal, a joghurt oltója pedig állati eredetű. Tehát ilyet nem is veszek.
Lehet, hogy emiatt lett keserű. Nekem régen sima joghurttal finom lett a házi joghurt, egy időben csináltam, ha nyáron joghurtos gyümölcssalátát akartam készíteni. Szívesen begépelem a receptet, ha kéred, mert ha tudsz venni házi tejet, akkor miért is ne készítenél joghurtot, ha szeretnél?
Nem szeretem az ilyen-olyan meghatározhatatlan izékkel tömni az ételeket.
Egy liter házi tej kiönt, langyos helyre tesz, (egy-két csepp citrom), letakar és had szóljon.
3 nap múlva be a hûtôszekrénybe és kész.
Ha valaki ettôl tud egyszerûbbet, fizetek neki!