Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ingázás gyerekkorban fórum

Ingázás gyerekkorban (beszélgetés)

1 2
2012. szept. 7. 09:14
örülök hogy minden rendben!!mi is telefonozunk egymásnak és odafele nincs baj....ma érte megyek még és megnézem hol a következő buszmegálló,ha tényleg olyan hamar oda lehet érni egy mellékutcán mint én igy elméletben gondolom át fogom oda szokatni hazajárni.....egy kis megálló van és a mi buszunk előtt beáll egy másik ami csuklós és nagyon hosszú....a hátuljára sokszor odaáll a pénzszállitó az ott lévő bank miatt ép akkor,és a buszunk ott áll meg ahol tud és ahogy tud....mire hazafelé jön nagyon álmos és fáradt,kicsit szétszórt már ,nagyon kell figyelnie....itthon várom egyelőre és még reggel is felrakom a buszra de az ott felszállás nem könnyű.....
40. beata21bea (válaszként erre: 39. - Zakajeo)
2012. szept. 6. 18:41

Szia!

Nálunk szerencsére eddig nem volt gond... kopp-kopp... odafele sima ügy, vissza jobban izgulok, azért csörgettem meg 4-kor, hogy megvan e a kabátja, mert esett az eső. Meg szóltam neki, igyekezzen, le ne késse a buszt. De nem volt gond... még egyszer kopp-kopp. Le is szállt itthon jó helyen. Bár ma megjegyezte, hogy fura volt a párás ablak, nehezen látott ki hol járnak...

2012. szept. 6. 10:35

Felhozom a fórumot hátha van valaki akinek manapság utazik buszon egyedül a kisgyereke naponta....

Nálunk nem túl zökkenőmentes a dolog sajnos:((

Még a héten kezdtük csak...

2. nap délutánján hamarabb elindították a kisfiamat a buszhoz szerencsére telefonált mikor felszállt ahogy megbeszéltük és én ép úton voltam elé,útközben szálltam át az ő járatára

3. nap reggelén hányingere volt a buszon és egy idegen nő ráparancsolt hogy szálljon le nehogy behányjon a buszra....szerencsére volt egy ismerős kislány de ő napi szinten nem azzal a busszal jár aki nem engedte és összevitázott a nővel a fiam miatt

4. nap délutánján a sofőr nem a megállóba állt be hanem egy ott ép álló busz mögé félig takarásban a kisfiam pedig várta hogy beáll rendesen így elment a busz hiába ott állt....egy órát várt a következőre hullafáradtan...

Ezeket ő jól viseli aránylag bár megijjed minden alkalommal úgy "viseli jól" hogy folyamatosan többször beszélünk telefonon ami nem tartható állapot anyagiak miatt...

Azt hittem legtöbb dolgot jól körbejártuk hisz begyakoroltuk a suli és a busz közötti útvonalat álmában is tudja megbezséltem a tanárokkal le is irtam irásban az üzenő füzetébe lamináltattam feltünő kártyát ami rá van aggatva minden adatával címmel útiránnyal beszélek sorban a sofőrökkel....szóval még túlzottan is átrágtam pár dolgot és mégis efféle nem várt eset van eddig még minden nap:(((

Nem bánnám ha valaki jönne valami személyes részletes tapasztalattal:(

2012. aug. 16. 10:21
Tegnap voltam bent az iskolában és egészen bízok a dologban,nagyon sima az útja,már csak a fáradtságtól tartok de attól még nagyon...
2012. aug. 6. 17:51

Lekéséstől én is tartok vagy busznemindulástól illetve attól hogy megbetegszik nap közben és hogy jön haza hogyan megyek érte:(ezekre kényszerből majd csak menet közben tudunk rájönni:((

Azért is visz majd telefont....a hazafelé jövő busza után elviekben még jön másik,és ha beszélek vele és megnyugtatom bízok benne hogy jól veszi az akadályokat majd...legrosszabb esetben ha mondjuk kimarad a busz vagy nem tudom mi van,próbálok majd valakit keríteni akivel esetleg át tudok menni érte autóval,mentőangyalként...tényleg csak ötletelek majd biztosan kiforrja magát a dolog de nagyon jó ha irtok hogy jártatok busszal kicsiként vagy jár a gyereketek stb...megnyugtatja a lelkemet:)Köszönöm!

2012. aug. 6. 17:47

Igen a kisfiam az első osztályt végezte,de ez az új iskola két tanéves elsős tehát öt éves alsó tagozatos,így újra elsős lesz a "haladók között."

Az olvasás alapjai is nehezen mennek neki de a betűket egyesével pár tévesztésen kívül elég jól felismeri és remekül képolvas.Egész hosszú szövegeket képes megjegyezni és "felolvasni".Helyben remekül közlekedik busszal,más városba is utazott már úgy hogy itthon feltettem és ott várták tehát magát a busszal történő közlekedést,az általános szabályait jegyvásárlás stb menetét jól tudja.

Biciklivel és gyalog is magabiztos a mi városunkban tehát ismerős terepen de majdcsak megismeri azt is,a közlekedés alapszabályaival tisztában van ,nagyobb kövesúton, kereszteződéseken,zebrán,lámpás átjáróban is ügyes gyalogosan is.

Mivel nagyon jól képolvas és jó a memóriája simán sorolja melyik buszra mi van írva még a légypiszokra is emlékszik a szélvédőn:)

A buszra szállás mindig az első ajtón át fog történni mert mutatnia kell majd a bérletét és azt fogom megszokatni vele hogy inkább kérdezzen a köszönés után minden áldott nap hogy biztos felénk jön e a busz.

Egy megszokott utazóközönség biztosan lesz majd akit ismerhet ,remélem ezzel nem lesz probléma.

Köszönöm szépen az ötleteket,én is elgondolkoztam rajta.A városunk fejlesztés terén nagyon gyatra csak az alapitó okiratokban van benne .A legjobb suliba irattam,és előtte megkérdeztem tudják e vállalni mert csak úgy iratom be.Kifejezetten miatta vettek fel egy évre egy logopédust de ő elmegy ősztől már nem lesz és nem mennék bele de eléggé az utolsó pillanatban szóltak hogy szerintük ne menjen át másodikba de elsőbe sem ajánlják hogy folytassa de ők nem tanácsolják el ám nehogy azt higyjem...:DD

Tudna járni valamelyik suliba de igazán fel nem vállalják csak tengődne és mivel diszes csak még nem irják le a következő soron következő vizsgálatig, valamint tudják hogy mérgesmorcos anyatigris vagyok meg nem buktatnák csak elkallódna a többi között...

Évek óta harcolok a városban,itt nincs olyan szakember aki megfelelően tudná fejleszteni sajnos de nem is akarják csak névleg....

Tény hogy megrekedt a fejlődése logopédiai szempontból pedig azt hiszem amit lehetett megtettem fejlesztések terén és ebben a mozgásterápiától kezdve mindent értek.

tehát csak muszájból vállalnák fel de nem fejlődne eztán sem azt hiszem,nincs idő a többi gyerek között külön rá...itt max 10en lesznek csak és ha felzárkózik akkor küldik őket tovább normál suliba tehát majd egyszer fog tudni csatlakozni remélhetőleg "normál" iskolásokhoz.

Addig csak ez a suli van...a szomszéd városunk de semmi rokon sem ismerős én még nem is jártam ott,nem jó a közlekedés és nincs miért menni egyébként...neves fürdőváros amúgy:) a megyében egyedül itt van csak ilyen iskola.

Nem egy másholalvó típus sajnos a szüleimnél is még csak tavaly nyáron aludt két napot és idén kettőt vagyis éjszakát természetesen nem nappalt:)

Ha nagyon nem megy a bejárás úgy értem nagyon fáradt,én is a téltől tartok amúgy...akkor beszélünk majd a koliról....

2012. aug. 6. 17:13

Köszönöm, hogy megtiszteltél a bizalmaddal! Ennyi info birtokában viszont már én is kezdek elbizonytalanodni, mert én falusi fejjel gondolkodok... ilyenek jutnak eszembe pl., hogy ha a kisfiad még nem tud olvasni (ha jól értettem, elsős?), biztos, hogy jó buszra fog felszállni?! Aztán: télen nagyon korán sötétedik... egy kisgyerek nagyon védtelen a városban, főleg ha hosszabb távon kinn kell lennie az utcán. Mi van, ha nem jön a busz, vagy késik?

Bocsánat, ha felzaklatlak, de ezek és hasonló dolgok jutnak eszembe :( Én sem tartalak felelőtlennek, tudom, ez számodra kőkemény feladat, és innen nem látszik az alagút vége.

Egy kicsit hadd ötleteljek még, hátha...

- Az integrált oktatásról elég lesújtó a véleményem, de nincs a ti városotokban olyan iskola, ami fel tudná vállalni a kisfiad?

- vagy egy jó gyógypedagógus, aki rendszeresen és lelkiismeretesen fejleszti?

- rokonok a másik városban?

- végső soron a kollégium, de erről írtál

2012. aug. 6. 16:45

kifejteném az ép értelmüt...szóval egy speciális ált iskola,otthon,kollégium,szakiskola ahol enyhe értelmi fogyatékosok tanulnak,élnek stb....egy másik iskolaépületben van logopédiai tagozat kizárólag csak ép értelmű gyerekeknek kifejezetten csak a tanulási képességet vizsgáló bizottság ajánlására kerülhet be bárki,a megyében egyedüli suli ami ép értelmüeknek van.....a megyeszékhelyen van talán egy osztály évente egy speciális suliban de azt mondták a bizottságnál hogy szerényebb képességüek járnak oda jóval mint a fiam....ő csak részképességzavaros,és a többi dologban általánosságban fejlettebb a kortársainál....de a suli összetétele miatt nem egyzserű nagyobbakra bíznom mert mint irva volt nem ruházhatom így át a felelősséget főleg nem egy értelmi fogyatékosra akkor sem ha az magát ellátja elközlekedik stb...nem akartam ennyire belemenni csak ha már szóba kerültek ezek a dolgok mégis megemlitem....

tehát úgy néz ki kizárólag magára lesz utalva oda visszamenetben,itthoni buszhoz menéssel hazajövetellel nincs gond besegitek de haza is tud majd jönni,csak áthordani nem fogom tudni megoldani....

2012. aug. 6. 16:39

Felénk nem jellemző hogy a gyerekek önállóan járnának óvodába iskolába stb....városon belül biciklivel vagy autóval viszik a nagyobbakat is,nagyjából így van ez a szomszéd városban is.

Sőt most így összejöttünk itt páran akik ingáztak vagy ép a gyerekük bejárós de anno mikor fórumot nyitottam itt óvodás gyerek egyedül járásával kapcsolatban elég csúnyákat kaptam mennyire felelőtlen vagyok:(

Szóval szerintem a szomszéd városban is az lesz a helyzet...többnyire abból a városból vannak gyerekek szerintem,annak hogy vannak e akik kollegisták a napokban tudok csak utánanézni mert elég szerencsétlenül jött ki ez a suliváltás most nem mennék bele de tanév végére derült ki,és nekem még hivatalos iratokra is szükségem van hiába van telefonon lebeszélve minden érintett szervvel,egy SNI s gyerek iskolaváltása a nyár közepén elég bonyolult dolog....

Szóval hogy van e ép értelmű kollegista a logopédiai tagozaton még nem tudom....van aki családotthonban lakik stb stb...lényeg hogy nem a buszvégállomásról indul a busz és azért nem egy kicsike város elég nagyok a távolságok nem tudnak mindnekit minden irányba kisérgetni...a suliból csak ő fog annál a megállónál felszállni úgy sejtem egyáltalán nem megoldott ezért sem az hogy másokkal menjen sem pedig a kisérgetés.....nem nagy iskola ez a tagozat max 39 főből áll és ez 4 évfolyamot jelent...

Muszáj lesz hát jól begyakorolnia az utvonalat és telefonnal a zsebben egyedül járni ezért is izgulok amíg nem vagyok benne remélem aztán kellemesen fog érinteni hogy ebben is ügyes lesz a fiam:)

32. Pan Dóra (válaszként erre: 30. - Zakajeo)
2012. aug. 6. 16:08
Tudod, még az jutott eszembe, hogy mivel ez egy speciális osztály, biztos más is lesz hasonló helyzetben. Így a tanítás végén a gyerekek együtt mehetnének pl. a buszvégállomásra, de az első időkben érdemes lenne megbeszélni a tanítóval vagy ha van pedagógiai asszisztens, hogy segítsenek be az utaztatásba - azzal pl., hogy csoportosan elkísérik a gyerekeket, esetleg várják őket. Persze, itt jelentősége van a távolságnak is - de minél nagyobb a távolság, annál szükségesebb a felügyelet :(
31. Pan Dóra (válaszként erre: 29. - Picifancsi)
2012. aug. 6. 16:00
Én meg egyáltalán nem általános iskolásra gondoltam, hanem középiskolásra. Ettől még a véleményem nem változik. Nem ruházom át a felelősséget más gyerekére!!! Mert a 14-18 éves is gyerek!
30. zakajeo (válaszként erre: 29. - Picifancsi)
2012. aug. 6. 15:54
Tudom hogy jó szándékból írod de ők max a buszon vannak vele együtt ahol csak ülni vagy állni kell,semmi extra szerencsére,vidéki sulis és dolgozósjárat gondolom ez is mint a többi hasonló kb ugyanazon utazókkal ...engem reggel a buszról a suliba érni illetve délután jó buszra időben felszállni más városban idegen helyen közlekedni az elején,jobban aggaszt mint maga a buszutazás...
29. Picifancsi (válaszként erre: 23. - Pan Dóra)
2012. aug. 6. 15:41
A nagyob b akár lehet gimnazista is... nem feltétlenül 10-11 éves gyeekre gondoltam...
2012. aug. 6. 15:35

Köszönöm,bízok benne....ő SNI s,súlyos beszédfogyatékos ,kétévfolyamos első osztályba fog menni vagyis most megy majd "haladó elsőbe",a városban már járt egy évet,de diszes is és nem tud megtanulni olvasni egyáltalán...matekból pl 100% os minden dolgozata:)büszke is vagyok rá én a matekanalfabéta:)

Itt is nehezen bírta,hosszú volt neki egész nap bár panasz nem volt rá szépen pihent ha eláradt és nem zavarta a többieket.De tartok a sokkal korábban történő indulástól és hazaérkezéstől:(((remélem igazatok van és minden flottul fog menni.

27. Pan Dóra (válaszként erre: 26. - Zakajeo)
2012. aug. 6. 14:38
Így már teljesen rendben van! Elméletileg jó szakember kezében lesz a gyermeked, aki a fáradékonysággal is számol, és a gyerek is nő, erősödik. A hangsúly azon van, hogy szeressen iskolába járni, legyenek elismerései, sikerei, és meglátod, a fáradtság már nem is lesz probléma :) Szívből kívánom, hogy így legyen!
26. zakajeo (válaszként erre: 25. - Pan Dóra)
2012. aug. 6. 14:31

Mármint a beszédhiba vagy a fáradékonyság miatt?:)

Ez logopédiai osztály lesz,amitől én tartok az a fáradékonysága miatti félelem inkább,és maga az utazás,buszozás önmagában is megterhelő:(

25. Pan Dóra (válaszként erre: 24. - Zakajeo)
2012. aug. 6. 13:31
Újraolvastam, amit az elején írtál, hogy fáradékony a gyermeked, és most meg azt írod, beszédhibás is. Bírni fogja így az iskolát?!
2012. aug. 6. 13:00

A mobil nagyon ismeri:)))Van nekik de eddig nagyon keveset használta,nem volt rá szükség ép örül mert ma beszéltük meg hogy eztán mindig feltöltve fogja tartani és lesz majd rajta pénz is de nem fogja feleslegesen lebeszélni:)

Mindenkép visz mobilt,mert ha teszemfel elnéz valamit elmegy a busz vagy bármi,tudjam megnyugtatni és hazanavigálni és nyugodtabb leszek ha az elején felhivhatom hogy odaért rendben az iskolába vagy hazafelé rámcsörög hogy ott van a megállóba ...vagy akármi...

Itthon tényleg ügyesen járt az iskolabusszal is illetve biciklivel,ügyesen tájékozódik,közlekedik....csak ő nem beszél tisztán,ha valakit megállit és kérdez valamit nem biztos hogy megérti idegen,én pedig telefonon át is kenem vágom mit szeretne:)

23. Pan Dóra (válaszként erre: 21. - Picifancsi)
2012. aug. 6. 12:53

Nem tartom szerencsésnek más gyerekére ráruházni a sajátom... Arról nem is beszélve, hogy hazafelé már nem együtt jönnek.

Az anyuka jól látja, hogy be kell gyakoroltatni az útvonalat, aztán célszerű megtanítani a mobiltelefon használatára is.

Egyébként a jóérzésű fiatalok (és lehet, hogy nem lány lesz) ösztönösen a szárnyaik alá veszik a kisebbeket, ez már saját tapasztalatom, de azt azért tartom, hogy másra testálni a felelősséget nem szabad...

2012. aug. 6. 10:52

Bízok benne hogy segítik majd és mivel a buszsofőrök is általában ugyanazok azon a vonalon-járaton,biztos rájuk bízom majd külön még:)

Szerintem csak szeptember elején fogok rájönni kik járnak arra addig remélem az utvonalat be tudom vele gyakorolni..az ős sulija külön tagintézményben lesz tehát ha a városból mennek is nagyobbak nem abba az épületbe fognak járni...de biztos megoldódik csak ráparáztam kicsit:)

2012. aug. 6. 10:02

Szia!

Írtad, hogy nagyobbak járnak abba a városba. Kérj meg egy nagyobb lányt h segítsen egy picit a fiadnak... szerintem tuti lesz aki segít...

2012. aug. 6. 09:40
néha egyedül,néha bátyámmal jártam,kb 10 km volt,de ennek már 14-13 éve,akkor még sűrűbben járt busz,gyerekek is összetartóbbak voltak,vigyáztunk egymásra,ma már ezt sajnos nem látni
19. zakajeo (válaszként erre: 16. - Pan Dóra)
2012. aug. 5. 23:03
ha nem sulibusz hanem távolsági akkor nem várható el a tanártól nálunk pl nem a busznál van a suli,nem kisérhet mindenkit minden irányban bár nyugodtabb lennék az tuti....
18. zakajeo (válaszként erre: 14. - Pan Dóra)
2012. aug. 5. 23:01
az eddigi suliban nekünk is hasonló volt de most más városba fog járni tehát az iskolából a buszhoz is neki kell elmennie délután illetve reggel szintén itt felszáll de neki kell eltájékozódni a suliig...a héten kiderül hol van pontosan városon belül,most tudnak csak fogadni és az összes papirmunka hátravan még....
17. zakajeo (válaszként erre: 13. - Pan Dóra)
2012. aug. 5. 23:00
elvileg abba az iskolába járnak a városból mások is de sokkal nagyobbak 9-10.esek....úgy tudom senki más nem fog menni innen csak ő mint kisiskolás,14 év feletti továbbtanulósok biztosan lesznek a a buszon remélem lesz olyan akik kicsit istápolják majd:)
16. Pan Dóra (válaszként erre: 15. - Beata21bea)
2012. aug. 5. 22:54

Nálunk ez alap. Nem kérték a szülők, hanem így tartjuk tisztességesnek a gyerekkel szemben. A mi esetünkben a falunkba járnak a gyerekek a szomszédos falvakból és városból.

Szerintem, ha nem városon belüli utazásról van szó nálatok, egy szülői értekezletet megér ez a téma :)

15. beata21bea (válaszként erre: 14. - Pan Dóra)
2012. aug. 5. 22:38
na nalunk senki nem kiseri oket a sulibol sehova.. kieresztik 4-kor. mehet isten hirevel...
14. Pan Dóra (válaszként erre: 11. - Zakajeo)
2012. aug. 5. 21:54
A mostani iskolánkban az a szokás, hogy a szülő reggel felteszi a gyereket a buszra, délután viszont a napközis tanár kíséri ki a buszmegállóba, és megvárja, amíg felszáll.
13. Pan Dóra (válaszként erre: 1. - Zakajeo)
2012. aug. 5. 21:50

Én óvodás koromban ingáztam. Reggel 5:20-kor indult a busz, majdnem az ovi előtt állt meg. 5 éves voltam, de a 60-as években :)

Az ingázást eeg lehet szokni, én a helyzetetekben szerencsésnek tartanám, ha találnátok az utazáshoz kis társakat, hogy ne legyen egyedül a gyermeked.

2012. aug. 5. 17:49
Egyébként a gépkocsivezetők is egyre jobban felkészülnek a "kis utasokra" :)
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook