Hordóskáposztát szeretnék a hétvégén "taposni". Mennyi só kell kb 10 kg káposztához? (tudásbázis)
nagyon sok...mit nagyon sok,rengeteg.
Hova mehetek érte ha készen van?
köszönöm a jótanácsokat,a mai napon "BETAPOSTUK"a
jó házi savanyú káposztát 20kg-ból,már csak érnie kell!
nlcaféból ollózva:
P.S. A savanyú káposzta készítése
A házi savanyú káposztához a fehér káposztát megtisztítjuk, torzsáját eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk. A káposzta kilójához 1,5-2 dkg sóra van szükség. A káposztát a sóval rétegekben lerakjuk, és erősen lenyomkodjuk, hogy levet eresszen. Ízlés szerint babérlevelet, egész borsot, kaprot, borókabogyót, csombort (borsikafű) vagy köménymagot rakunk közé. Az érleléshez nálunk is kapható kisebb hordó, de használhatunk nagyobb, például ötliteres befőttes üveget is. A keletkező szén-dioxidnak helyet hagyva sose töltsük meg az edényt teljesen! A káposzta tetejére üvegtányért vagy falapot teszünk, és lefedjük. A legjobb kb. 20 °C-on tárolni. Két nap után a keletkező zavaros lét leöntjük róla, és sós vízzel pótoljuk (1 l víz, 1,5 dkg só). Két-három hét alatt elkészül.
Felcsigáztatok :))
Legyen szíves ossza meg valaki velkünk a teljes receptet :D
Nagyon köszi!
30 dkg. Kilónként 3 dkg-ot szoktam számolni hozzá. Ha nem haragszol, egy jó tanács: először 2-3 kg káposztát sózz be, és hagyd állni egy kicsit, amíg "összeroskad", és utána tömd az edénybe. Én általában 20 kg-ot teszek el, így csinálom, mindíg sikerül, még soha sem puhult meg.
Sok sikert hozzá!