Hogyan momdjam el? (beszélgetés)
A fiam eleve nem 8 általánossal ment, mert szakmája van. Használhatatlan szakma, főleg ezen a környéken, de van.
A kollégáit nem tudom, de volt olyan, akinek nem fogadták el a jelentkezését.
Mindenesetre nem szégyelljük ezt az OKJ-s bizonyítványt sem.
Persze hogy nem, én is ugyanazt mondom.
(Jelen esetben munkahelyi tanfolyam volt, és ezzel is vezethet targoncát. A bizonyítványa biztosan nem hamis.)
Bízzunk benne, hogy nem hamis.
Egy ismerősöm is hasonlóan szerzett targoncás jogsit 70 ezret kellett fizetnie a tanfolyamért+vizsgáért+"jogosítványért".
1 hónapot nem dolgozott vele, mert egy ellenőrzés során kiderült, hogy a bizonyítványba a pecsét már legalább 10 éve nem érvényes, a suli megszűnt.
Pénzbüntetést kapott 250 eFt-ot kellett fizetnie (közokirat hamisítás), mindezt úgy, hogy ő nem tudott semmiről...
Egy magára valamit is adó munkáltató megnézi, hogy képzettség alapján a legjobbat válassza, utána jön a gyakorlati megfelelés.
Már csak a fluktuációt is megelőzendő.
Ha a "jelen esetet" veszed példának, akkor nyilvánvaló, hogy néhány hónapos munkaviszonyba nem fér bele 2 éves képzés.
A HR-esek sem csak kávézni járnak be a munkahelyükre, és értik a dolgukat.
Félreértések elkerülése végett: senkinek az érdemeit sem szeretném kisebbíteni, de egy hét az nem 2 év, sehol, senki megítélésében.
Már ha ez egyáltalán fontos, mert a munkáltató is esetleg azt nézi csak, hogy ne foglalkoztasson képzetlen embereket. Hogy ki mennyire ért ahhoz, amit csinál, az meg a próbaidő alatt eldől...
Jelen esetben a képző intézmény megnevezése szerepel a fiam targoncás bizonyítványában, de az nem, hogy ez a (a városban régóta fennálló, ismert és patinás) képző intézmény ez alkalommal a fiamék munkahelyére kiszállva tartott egy röp-képzést, és nem a két éves kurzusukat végezte el a delikvens.
A munkáltatók a képző intézményt nézik, ez a különbség az OKJ-s bizonyítványok között első ránézésre.
Így tudják, hogy ki tanult érte 1 hétig és ki 2 évig.
És ugyanolyan OKJ-s bizonyítványt kaptál, mint a fiam az egy hetes tanfolyamra. Pont erről beszélek.
Illetve tudom, hogy vannak a bizonyítványok külalakjában különbségek, de az tuti, hogy a tanulmányi idő nincs benne feltüntetve.
Gyakran fordítok OKJ-s bizonyítványokat és másokat is.
Az en OKJ-j tanulmanyom 2 ev nappali tagozat volt az atlag 5 napos tanrenddel, csak neha hosszabban, mert a tervezo meg a varrot oktatonk fizetesi lenkul is bent magadt. Meg megengedtek, hogy az osztalytasraimnak a tervezoprogramot delutan magyarazzam.
K.rvara nem 2-3 honap gyorstalpalo volt, hanem 2 ev kepzes, ahol besuritett anyagot adtak le, de "csak" OKJ-papirt kaptunk.
Kamandusz.
Az alapitasnal megbukott volna. Es evek ota vegzettseget igazolo okirat kell a konyvelonek.
Engem gaznak mondanak, hogy "ennyi tudassal" mit vakarok egy coffeeshopban. Azaz ennyit, hogy tudom az alapvevo fizikat, meg kemiat, es a haromszor otot osszeadom a kilenccel. Meg gyakorlatias vagyok.
Szerintem ezt barmilyen eletmuvesz tudja.
Miert hazudtal? De amugy Meg egy nap kigyogod.
En a feltekenysegre megmondtam, hogy megcsaltam a volt ferjem.
Ha a vállalkozás tevékenységi körébe nincs olyan ami szakmai végzettséget ír elő, akkor a könyvelő sem fogja kérni. Azt a vállalkozás alapításakor kérik - már ha szükséges.
Ha van ilyen tevékenység azt sem közvetlenül a tulajdonosnak írják elő, hanem kell olyan embert foglalkoztatni, akinek meg van a szükséges képesítése.
Az alap problémához: az OKJ szakképzés épp olyan, mint a régi oktatási rendszerben egy szakmunkásképző. Szakmát tanultál. Nem 3-4 év alatt, de ugyan azt a tananyagot "besűrítve" 3 hónapba. OKJ-ban tanulni nagyfokú önálló tanulást is feltételez.
Ha úgy érzed, hogy ezt korábban el kellett volna mondanod a párodnak, ez ne bántson! Már semmi okod nincs most elmondani.
Az OKJ bizonyítvány egyébként nem igazán ad felvilágosítást arról, mennyi ideig tartott a képzés.
A fiam egy egy hetes tanfolyamot végzett el targoncavezetésből, munkahelyi tanfolyam volt. Sem a bizonyítványán, sem a targoncavezetői jogosítványán nincs jele annak, hogy csak ilyen rövid időt töltött képzéssel. Még azt sem jelzik rajta, hogy munkahelyi szervezésű volt a tanfolyam.
Nincs mit szégyellned az OKJ-s bizonyítványodon!
Akkor a könyvelőnek oda adod.
Ha nincsen probléma, generálsz....
Ha nem volna megfelelő az OKJ-s képzés,/végzettség, akkor ezernyi helyen nem fogadnák el!
Picikét gondolkozz már! Rajtad kívül több 100ezren dolgoznak OKJ-s végzettséggel olyanok mellett, aki 3-4-5 év alatt végezte el ugyanazt. Egyis sem több, mint a másik, csak anno más lehetőséget választott a tanulásra.
Elvileg végzettségről papírt kellett volna kérjen, ha ő alkalmaz.
Egyébként bolti eladó kereskedelmi végzettség, vagy nem?
De jó,ha nincs más problémája csinál magának.
Van végzettséged ,van róla pecsétes papírod akkor minek rajta kattogni.
További ajánlott fórumok:
- Fórumozás, de hogyan?
- Te is szerető vagy? Hogyan éled meg a dolgokat?
- Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá?
- Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket?
- Tudom, hogy fogynom kell, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá.
- Te hogyan becézed a párod?