Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy kell az élesztőt felfuttatni? fórum

Hogy kell az élesztőt felfuttatni? (tudásbázis)


2012. jún. 10. 18:02
Szia! Kb. 1 dl vízbe tettem 1,5 dkg élesztőt és egy teáskanál cukrot! A tej az langyosnál egy picivel melegebb, de nem meleg!
14. 6b006fc769 (válaszként erre: 13. - Lanyka88)
2012. jún. 10. 17:29
általában másfelessel. nem lehet, hogy nem elég langyos vagy nem elég cukros a tejed?
2012. jún. 10. 17:21
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy az élesztőt milyen tejjel futtatjátok fel? Nekem sajnos majdnem 1 óra amíg felfut, de ahogy olvasom sokmindenkinek néhány perc csak... Milyen zsírtartalmú, milyen márkájú tejet használtok? Köszi szépen előre is! :)
2010. szept. 8. 07:32

Kicsit melegítsd meg a tejet. Ne legyen forró!!

Majd kevés kristálycukrot keverjél bele, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni mondjuk negyed órát.

Aztán rá a lisztre, bele a többi hozzávalót, és gyúrd össze. Tetejét szórd meg liszttel, hogy ne ragadjon a konyharuhához.

Én 1-1,5 órát konyharuhával letakarva állni hagyom szobahőmérsékleten. Szépen megkel.


Utána vizes kézzel veszek ki darabokat a tésztából, úgy formázom őket valamelyest kör alakúvá, s bele a forró olajba.

11. bobe2
2010. szept. 8. 07:31

az élesztöt egy kis tálkába morzsolod,öntesz rá 1 dl langyos tejet,1 tk cukrot,mikroba szoktam berakni de csak 15 másodpercig,mert másképp megsül!!!!igy 10 perc alatt felfut.



Langyos hely .én mikor készen be van dagasztva a tészta ugyszint mikroba teszem kb45 másodpercig melegitem és ott hagyom a mikroba kelni.

2010. szept. 8. 07:31
Kevés tejet (1-2 dl) melegíts meg kicsit (ne legyen forró), tegyél bele egy pici cukrot (kb. fél evőkanál), jól keverd el, hogy olvadjon el a cukor. Utána morzsold bele az élesztőt és takard le. Pár perc alatt fel kell habosodnia, akkor jó.
9. nik84 (válaszként erre: 7. - 7a23ed9179)
2010. szept. 8. 07:31
Te is ugyanezt írtad, v nem?? :)
2010. szept. 8. 07:30
Nagyon köszönöm a segítségeteket :) Remélem menni fog. Mindenkinek szép napot! :)
7. 7a23ed9179 (válaszként erre: 4. - Nik84)
2010. szept. 8. 07:29
na így is kipróbálom ezt a futtatást, legalábbis ami az élesztőt illeti DDD
6. 9bbaa658f2 (válaszként erre: 1. - B4c2d9392f)
2010. szept. 8. 07:28
Langyos tejbe kell belemorzsolni az élesztőt.Egy kg liszthez öt dk kell.A langyos hely pedig ált. szobahőmérsékletet jelent.
5. 7a23ed9179 (válaszként erre: 1. - B4c2d9392f)
2010. szept. 8. 07:27
Szia! Egy kis láboskában tejet melegítesz, de csak langyosra, nem lehet forró! Kisjkanál cukrot teszel bele (segíti az erjedést). 5 dkg élesztőhöz kb fél deci tejet szoktam. A langyos tejbe beleteszed az élesztőt és kevergeted és elkezd olvadni, síkosan "futni". Ha elkeverted, mélyedést csinálsza lisztbe a kezeddel és beleöntöd, betakarod, többi hozzávalót is beleteszed és gyúrhatod. Én a tálat letakarom tiszta konyharuhával és ilyenkor fűtőtest közelébe, jó időben a napsütötte ablak elé teszem.
2010. szept. 8. 07:27

meglangyosítod a folyadékot amiben fel kell futtatni, olyan kézmelegre, raksz bele pici cukrot, elkevered, utána belemorzsolod az élesztőt. Ez után elkezd dolgozni, felfújódni az egész. Mikor már szép nagy és púpos:) kész van, és mehet a tésztába.

Langyos helynek a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel szerintem.

2010. szept. 8. 07:27
Langyos,cukros tejbe rakod az élesztőt!
2010. szept. 8. 07:27
langyos tejbe, vagy vízbe tedd az élesztőt, kávéskanálnyi cukrot tegyél hozzá biztatásnak, mikor felhabosodik, akkor felfutott, pár perc az egész :)
2010. szept. 8. 07:23

Sziasztok!


Még soha nem csináltam semmit élesztővel, így nem tudom, mi a receptben az, h felfuttatjuk az élesztőt :). Tudom, h nagyon amatőr kérdés, de segítsetek légyszi :) Egy jó kis lángost akarok sütni a páromnak. (ja és a langyos helyen hagyjuk megkelni mennyire langyosat jelent? :) ) Köszi!!!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook