Hogy kell az élesztőt felfuttatni? (tudásbázis)
Kicsit melegítsd meg a tejet. Ne legyen forró!!
Majd kevés kristálycukrot keverjél bele, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni mondjuk negyed órát.
Aztán rá a lisztre, bele a többi hozzávalót, és gyúrd össze. Tetejét szórd meg liszttel, hogy ne ragadjon a konyharuhához.
Én 1-1,5 órát konyharuhával letakarva állni hagyom szobahőmérsékleten. Szépen megkel.
Utána vizes kézzel veszek ki darabokat a tésztából, úgy formázom őket valamelyest kör alakúvá, s bele a forró olajba.
az élesztöt egy kis tálkába morzsolod,öntesz rá 1 dl langyos tejet,1 tk cukrot,mikroba szoktam berakni de csak 15 másodpercig,mert másképp megsül!!!!igy 10 perc alatt felfut.
Langyos hely .én mikor készen be van dagasztva a tészta ugyszint mikroba teszem kb45 másodpercig melegitem és ott hagyom a mikroba kelni.
meglangyosítod a folyadékot amiben fel kell futtatni, olyan kézmelegre, raksz bele pici cukrot, elkevered, utána belemorzsolod az élesztőt. Ez után elkezd dolgozni, felfújódni az egész. Mikor már szép nagy és púpos:) kész van, és mehet a tésztába.
Langyos helynek a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel szerintem.
Sziasztok!
Még soha nem csináltam semmit élesztővel, így nem tudom, mi a receptben az, h felfuttatjuk az élesztőt :). Tudom, h nagyon amatőr kérdés, de segítsetek légyszi :) Egy jó kis lángost akarok sütni a páromnak. (ja és a langyos helyen hagyjuk megkelni mennyire langyosat jelent? :) ) Köszi!!!
További ajánlott fórumok:
- Miért reped el minden élesztőt tartalmazó sütim sütés közben?
- Használtok-e instant élesztőt?
- Ha fél kiló liszthez véletlen egy egész kocka élesztőt használtam az baj?
- Szerintetek a friss élesztőt le lehet fagyasztani?
- Hogy kell használni a száritott élesztőt?
- Fél kiló liszthez mennyi porélesztőt kell rakni?