Hamarosan férjhez megyek, de nem tudom milyen lehetőségek vannak a névfelvételre és mi a teendő a papírok átíratásával? (tudásbázis)
Köszi a választ.Akkor azt hiszem jobb időkre tartogatom:)
Meg lehet. Kérelmezni kell azt hiszem az önkormin keresztül a BM-t. De számíts rá, hogy egy 20-ba legalább fájni fog a sok igazolvány és kártya csere...
Ha régen még nem volt olyan lehetőség,amilyet szerettem volna de most van ,akkor most is meg lehet változtatni?(több éves házasok vagyunk)
én egyébként most éppen azt intéztem, hogy visszakapjam a saját nevemet, mert képtelen voltam megszokni, hogy másképp hívnak. jó volt az időzítés, mert a személyim egyébként is lejárt. érdekes, anyukám is azt mondta, hogy nem változtatta volna meg, ha az ő idejében lett volna rá lehetőség, hogy megtartsa a saját nevét, de ő végül hozzászokott : )
Hát igen, csak sajna szabadságot nem adnak, hogy ezt a sok papírcserét elintézzem.
Köszi mindenkinek :)
Igazából párom szülőfalujában lesz az esküvő, ugyhogy ismer mindenki mindenkit.
Olyanokat kérdezett az anyakönyvezető, amire nem is gondoltam...
Szóval majd még megyünk még1x megbeszélni a dolgokat.
Igen, tudom. Azt már kérdezték :)
Ha azt akarod, hogy a nevedből kiderüljön, hogy férjnél vagy akkor kell a névváltoztatás+ okmánycsere. valamit valamiért:)
Ja és arra is készülj fel, hogy megkérdezik a gyerekek leendő vezetéknevét is, mert beleírják a házassági anyakönyvi kivonatba.
Pl:
Kovács Józsefné
Kovács Józsefné Szabó Éva
Kovácsné Szabó Éva
Kovács Éva
Kovács Szabó Éva
Kovács-Szabó Éva
Szabó Éva
Ezek a variációk. Fizetni csak a személyi, jogsi útlevél cseréért kell. Az útlevélért az új készítésének árát kostálja.
A közszolgáltatók általában faxon is megváltoztatják a neved.
Az adó és a taj kártya csere ingyenes és postán is lehet intézni. Én az adókártyát ügyfélkapun keresztül intéztem.
Ha pl. Kis Éva vagy, a férjed Kő Pál, akkor a házasságkötés után lehetsz:
Kis Éva
Kő Éva
Kő Pálné
Kőné Kis Éva
Kő-Kis Éva vagy Kis-Kő Éva
Az ügyintézés nekem kb. másfél óra volt, előre foglaltam időpontot az okmányirodában, neten.
Bocsi nem neked küldtem, pzsvi-nek sikerült, bocsi tőle is. Küldöm mégeccer! :)
Szerintem kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, amit csak akarsz.
Hát nekünk elmondta akkor amikor mentünk bejelentkezni....
Esküvő elötti napon lesz a nagy megbeszélés, oda már kész tényekkel kell mennem... Szóval az anyakönyvvezető kilőve.
Ha megtartom a sajét nevemet, nem fogják tudni hogy férjnél vagyok.
A papírokat 100 év alatt sem intézem el....
Szóval tele van a ... :)
amúgy küldtem privit, olvasd el :)
az anyakönyvvezető majd elmondja a lehetőségeket
Szia!
Nagyon sok variáció létezik erre, akár megtarthatod a saját neved is, nem muszáj változtatni, én legalábbis úgy tudom! :)
ha megváltoztatod a neved akkor készülj arra, hogy a papírjaidat is át kell íratnod
Muszáj egyáltalán átíratni a papírokat?
Hamarosan férjhez megyek, de nem tudom milyen lehetőségek vannak a névfelvételre és mi a teendő a papírok átíratásával!
További ajánlott fórumok: