Halloween kvíz (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Halloween kvíz (Kvíz)
Nekem nagyon tetszik, hogy az angol iskolákban minden vallás ünnepén van egy megemlékezés. Hallottam ilyen Münchenben is van.
Ezek a gyerekek kevésbé fogják utálni egymást.
A cikk megírása jó ötlet, mivel a Hello Ween népszerűvé vált Magyarországon.
De továbbra sem tudtok meggyőzni abban, hogy miért kellene nekem kövenem egy másik nép hagyományait. Így akár megtarthatnám a muzulmán ünnepeket is, mert azokban is vannak közös hagyományok a keresztényekkel. Ezekből néhányat megtartok, de ez már más téma, magánéleti jellegű. Vagy a kínai holdújévet. AKi nyitott ezekre, én megértem és tolerálom. Nekem nincs kapacitásom ennyi ünnepre. Ha jut időm a születésnapokra, Karácsonyra és Húsvétra, Ramadánra, bőven elég.
A hagyományokból bizony sok kiveszett már. Az újak kiszorítják a régieket. A régi falvak lakói nagyon zárt, egymással együttműködő közösséget alkottak. Úgy vélem nem gond, ha néhány feledésbe merült- például a nőket leönteni veder vízzel húsvétkor vagy például templomba menni minden vasárnap-eléggé kötött program, ezt én sem preferálom. Maskarákba farsang idején öltöztek. Régen a vallási ünnepek inkább domináltak, a kisebbeknek is szigorúan meghatározott szervezésük volt. Nem volt mindegy mi kerül az asztalra és mikor áldozócsütörtökön, újkenyér napján, Szent György napján vagy Ivan Kupala-n. Ezeket már szinte senki nem követi, igaz nincs is nagyon értelme.
Én is örülök a kvíznek, bár fogalmam sincs ki mikor halt meg vagy mikor debütált 🙄
Nem tudom miért kell amúgy egyeseknek véresen komolyan venni ezt az egészet. Értem, hogy fontosak az itthoni, régi hagyományok is, de miért ne lehetne új dolgokkal is foglalkozni? Ez nem azt jelenti, hogy a régieket elhagyjuk 🤷♀️
Én 27 éves vagyok és régóta minden éven faragok tököket, egy-egy dekoráció is akad. Szerintem semmi baj nincs ezzel. Attól még mindenszentekkor (ami ugye november 1., Halloween meg október 31.) ugyanúgy megyek a temetőre és megemlékezem a halottakról.
Pedig a Géniuszban is tesznek fel ilyen kérdéseket.
És bizony azok akik ott játszanak nagyon művelt emberek.
A bulvárban ott is elvérzek általában, na másban is megesik gyakran, de itt ami nem kimondottan a Halloween-hez kapcsolódott, azokon itt is buktam.
Ez az, nem is egy napon van, ezért sem értem a nagy fújjogást….
Emlékezni meg nem hiszen hogy csak szomorkodva lehet. De mindegy, te úgy gondolod én így.
A kommunizmus időszaka alatt merült feledésbe? Gondolom igen, mert akkor tiltották a vallási ünnepek gyakorlását. Valóban kicsit korlátozták akkor a szabadságjogokat, de legalább rend volt. A magyarok is abban az időszakban nagy sikereket értek el a sportokban, a gazdaság is fejlődött, az egészségügy nagyon jó volt.
A közös hagyományok ellenére én a Mindenszentek vagy ha protestánsokat veszem Halottak napját nem kezelem egyként a Halloween-nel, amely germán ünnepként van meghonosodva. Halloween október 31., Halottak napja november 2 a katolikusoknál és november 1 a protestánsoknál, Mindenszentek napja a katolikusoknál van november elsején. Remélem jól írtam. Az ortodox vallásban nem ekkor van.
Én megadnám a tiszteletet a halottaknak és nem rendeznék bulikat ezen a napon, hogy beöltözek vámpírnak. Ez utóbbi nagyon fontos. Mert halottaink emléke tiszteletet érdemel.
Ráadásul a Karácsony is egy pogány ünnep, a téli napforduló átvétele.
A Húsvét pedig tavaszi termékenység ünnep volt, a jelképek ebben még megmaradtak, nyúl, tojás...
Kedves Ruslan!
Van egy mondás. "Fénylik, mint Salamon töke!"
Nos ez a magyarokhoz fűződik,1081 -ből.
Salamon király és unokatestvére Géza ,illetve László trónviszályához kapcsolódik. Ez a magyar töklámpás története röviden.
Hosszabban megtalálható a neten.
A Halloween kelta eredetű, de a karácsonyt is csak átvettük,a feldíszített fa nem kapcsolódott a kereszténységhez.
Érdekes ez a téma is. Miért is díszítették fel?
A legkorábbi feljegyzés erről 1570-ből ered,Németországból.
És, hogy nálunk is elterjedt, mennyi gyereknek, felnőttnek okoz örömet.
Hu, jól eltértem..bocsánat!!!! Csak arra akartam rávilágítani, mindegy honnét származik valami, ha több örömöt okoz, mint kárt, ne fanyalogjunk!
A Föld gyermekei vagyunk mindannyian.
Pont azért jó, mert gyerekes.
Jó móka a gyerekekkel együtt mókázni.
Jó, ha megtartjuk a gyermek énünket is, ez az ünnep sem vesz el semmit a többitől, ez egy +, amely mosolyt csalhat az arcunkra. "Régi" Enissaként írtam ennek a magyarországi múltjáról is.
9/6
Főleg tippeltem 😅
5/9
A péntek 13... persze, hogy rontottam.:)
en törtenelmi kvizeknek sokkal jobban örülnek...
a tökfaragäs nekem gyerekes dolog.
Nekem tetszik,,bár nem "ünneplem",,de pont ma írtam milyen jó móka volt a gyerekekkel ,,papír denevért gyártani tököt faragni ,,Addams familyt nézni:)
Öt jó válaszom volt🕷️🕸️🎃🦇🧟♀️🦇
Mindössze 3 jó válaszom volt.
Bár gyengén sikerült, mégis örültem a kvíznek. Már hiányoltam.
Ugrás a teljes írásra: Halloween kvíz
További ajánlott fórumok:
- Nem szeretem a Halloweent🎃! Nem kell a rútságot,...
- Mit gondoltok a Mindenszentekről és a Halloweenről?
- Mit csináltok Halloweenkor?:)
- Mit is mondanak Amerikába a gyerekek Halloween-kor? Cukorkát vagy.....! Hogy van tovább?
- A gusztustalan és túl morbid halloweeni sütiket, ételeket...
- Milyen jelmezt ajánlanátok egy 17éves barna hajú lánynak halloweenre?