Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Halloween kvíz fórum

Halloween kvíz (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Halloween kvíz (Kvíz)

29. Enissa (válaszként erre: 28. - Ruslan)
nov. 3. 21:36

Nekem nagyon tetszik, hogy az angol iskolákban minden vallás ünnepén van egy megemlékezés. Hallottam ilyen Münchenben is van.

Ezek a gyerekek kevésbé fogják utálni egymást.

28. Ruslan (válaszként erre: 27. - Fluorescent)
nov. 3. 21:19

A cikk megírása jó ötlet, mivel a Hello Ween népszerűvé vált Magyarországon.

De továbbra sem tudtok meggyőzni abban, hogy miért kellene nekem kövenem egy másik nép hagyományait. Így akár megtarthatnám a muzulmán ünnepeket is, mert azokban is vannak közös hagyományok a keresztényekkel. Ezekből néhányat megtartok, de ez már más téma, magánéleti jellegű. Vagy a kínai holdújévet. AKi nyitott ezekre, én megértem és tolerálom. Nekem nincs kapacitásom ennyi ünnepre. Ha jut időm a születésnapokra, Karácsonyra és Húsvétra, Ramadánra, bőven elég.

A hagyományokból bizony sok kiveszett már. Az újak kiszorítják a régieket. A régi falvak lakói nagyon zárt, egymással együttműködő közösséget alkottak. Úgy vélem nem gond, ha néhány feledésbe merült- például a nőket leönteni veder vízzel húsvétkor vagy például templomba menni minden vasárnap-eléggé kötött program, ezt én sem preferálom. Maskarákba farsang idején öltöztek. Régen a vallási ünnepek inkább domináltak, a kisebbeknek is szigorúan meghatározott szervezésük volt. Nem volt mindegy mi kerül az asztalra és mikor áldozócsütörtökön, újkenyér napján, Szent György napján vagy Ivan Kupala-n. Ezeket már szinte senki nem követi, igaz nincs is nagyon értelme.

nov. 3. 09:41

Én is örülök a kvíznek, bár fogalmam sincs ki mikor halt meg vagy mikor debütált 🙄

Nem tudom miért kell amúgy egyeseknek véresen komolyan venni ezt az egészet. Értem, hogy fontosak az itthoni, régi hagyományok is, de miért ne lehetne új dolgokkal is foglalkozni? Ez nem azt jelenti, hogy a régieket elhagyjuk 🤷‍♀️

Én 27 éves vagyok és régóta minden éven faragok tököket, egy-egy dekoráció is akad. Szerintem semmi baj nincs ezzel. Attól még mindenszentekkor (ami ugye november 1., Halloween meg október 31.) ugyanúgy megyek a temetőre és megemlékezem a halottakról.

26. hottie
nov. 2. 17:51
9/8
25. Enissa (válaszként erre: 24. - Ruslan)
nov. 1. 22:24
Örülök, hogy azért csak megnézted, engem sem érdekel minden, de at a fránya kíváncsiság. :)
24. Ruslan (válaszként erre: 23. - Ruslan)
nov. 1. 22:14
Négy sikerült. A felvonulás nem volt nehéz, mert csak a helyes válasz, New York van Amerikában. Ezt jól következtettem, a másik háromra pedig tudtam a választ. Vagyis soha nincs péntek 13-án, a Samhain ünnepből ered és az írektől a tökfaragaás. Amerikai nép amúgy nincs. Amelyeket nem tudtam, tippelve sem sikerült, de nem is bánom, mert nem érdekel.
23. Ruslan (válaszként erre: 22. - Enissa)
nov. 1. 22:06
Kitöltöm én is, kíváncsivá tettél.
22. Enissa (válaszként erre: 12. - Ruslan)
nov. 1. 20:41

Pedig a Géniuszban is tesznek fel ilyen kérdéseket.

És bizony azok akik ott játszanak nagyon művelt emberek.

A bulvárban ott is elvérzek általában, na másban is megesik gyakran, de itt ami nem kimondottan a Halloween-hez kapcsolódott, azokon itt is buktam.

21. Ágio8405 (válaszként erre: 20. - Ruslan)
nov. 1. 11:00

Ez az, nem is egy napon van, ezért sem értem a nagy fújjogást….

Emlékezni meg nem hiszen hogy csak szomorkodva lehet. De mindegy, te úgy gondolod én így.

20. Ruslan (válaszként erre: 18. - Ágio8405)
nov. 1. 09:50

A kommunizmus időszaka alatt merült feledésbe? Gondolom igen, mert akkor tiltották a vallási ünnepek gyakorlását. Valóban kicsit korlátozták akkor a szabadságjogokat, de legalább rend volt. A magyarok is abban az időszakban nagy sikereket értek el a sportokban, a gazdaság is fejlődött, az egészségügy nagyon jó volt.

A közös hagyományok ellenére én a Mindenszentek vagy ha protestánsokat veszem Halottak napját nem kezelem egyként a Halloween-nel, amely germán ünnepként van meghonosodva. Halloween október 31., Halottak napja november 2 a katolikusoknál és november 1 a protestánsoknál, Mindenszentek napja a katolikusoknál van november elsején. Remélem jól írtam. Az ortodox vallásban nem ekkor van.

Én megadnám a tiszteletet a halottaknak és nem rendeznék bulikat ezen a napon, hogy beöltözek vámpírnak. Ez utóbbi nagyon fontos. Mert halottaink emléke tiszteletet érdemel.

19. Ruslan (válaszként erre: 15. - Enissa)
nov. 1. 09:38
A legtöbb mítosz a régiebbiekből táplálkozik. Az alaptörténet általában ugyanaz, aztán többé-kevésbé hozzátoldanak részeket és megváltoztatják a neveket. A Halloween alapjai szintén pogány eredetűek. Annak ellenére, hogy a halottakkal kapcsolatos ünneprendszer a kereszténységben elég korán jelen volt, ha jól tudom a középkor elejétől. De a kereszténység sok elemet átvett a pogány kultuszokból. Az sem biztos, hogy a kelták ünnepelték először. A régmúlt kutatása mindig problémás, mert sok adat elveszik, rosszul dokumentálják (általában minden nép a maga javára).
18. Ágio8405 (válaszként erre: 13. - Ruslan)
nov. 1. 08:23
Nagymamám mesélte még gyerekkoromban, hogy ezen a napon kisgyerekként ők is beöltöztek és ijesztgették egymást, csak nem halloweenként emlegették. 30-ban született. Szóval ez nem egy újkeletű divat hóbort. Csak volt pár évtized amikor feledésbe merült.
17. Enissa (válaszként erre: 16. - Unom)
nov. 1. 08:06
Bizony, sokan nem is ismerik a történetüket.
16. unom (válaszként erre: 15. - Enissa)
nov. 1. 07:57

Ráadásul a Karácsony is egy pogány ünnep, a téli napforduló átvétele.

A Húsvét pedig tavaszi termékenység ünnep volt, a jelképek ebben még megmaradtak, nyúl, tojás...

15. Enissa (válaszként erre: 12. - Ruslan)
nov. 1. 07:50

Kedves Ruslan!

Van egy mondás. "Fénylik, mint Salamon töke!"

Nos ez a magyarokhoz fűződik,1081 -ből.

Salamon király és unokatestvére Géza ,illetve László trónviszályához kapcsolódik. Ez a magyar töklámpás története röviden.

Hosszabban megtalálható a neten.

A Halloween kelta eredetű, de a karácsonyt is csak átvettük,a feldíszített fa nem kapcsolódott a kereszténységhez.

Érdekes ez a téma is. Miért is díszítették fel?

A legkorábbi feljegyzés erről 1570-ből ered,Németországból.

És, hogy nálunk is elterjedt, mennyi gyereknek, felnőttnek okoz örömet.

Hu, jól eltértem..bocsánat!!!! Csak arra akartam rávilágítani, mindegy honnét származik valami, ha több örömöt okoz, mint kárt, ne fanyalogjunk!

A Föld gyermekei vagyunk mindannyian.

14. Enissa (válaszként erre: 4. - Hansika)
nov. 1. 07:25

Pont azért jó, mert gyerekes.

Jó móka a gyerekekkel együtt mókázni.

Jó, ha megtartjuk a gyermek énünket is, ez az ünnep sem vesz el semmit a többitől, ez egy +, amely mosolyt csalhat az arcunkra. "Régi" Enissaként írtam ennek a magyarországi múltjáról is.

13. Ruslan
nov. 1. 01:37
Bocs, kicsit durva voltam, mert felbosszantott a téma és nekem is szúrja a szemem. Helyesbítek: az angoloknál, germán népeknél természetesen beletartozik az általános műveltségbe. Én viszonylag fiatalként ápolom a hagyományokat szerencsére. Azokat, amelyekben érintett vagyok. Nincs problémám az angolokkal, de mivel nem vagyok az, ez engem nem érdekel és az sem mi a menő. A filmek sem. Inkább olvasok.
12. Ruslan
nov. 1. 00:58
Ki se töltöm, mert nem Amerikában élek (szerencsére). Tiszta szubkultúra az összes kérdés, nem tartoznak a záltalános műveltséghez.
okt. 31. 17:28
9/7
okt. 31. 17:26

9/6

Főleg tippeltem 😅

okt. 31. 15:36
Egy hibám volt 😀
okt. 31. 11:27

5/9

A péntek 13... persze, hogy rontottam.:)

okt. 31. 11:05
6
okt. 31. 11:04
9/4
okt. 31. 10:42
8/9 😁🎃
4. Hansika (válaszként erre: 1. - Hoxa)
okt. 31. 10:37

en törtenelmi kvizeknek sokkal jobban örülnek...

a tökfaragäs nekem gyerekes dolog.

3. libikóka (válaszként erre: 1. - Hoxa)
okt. 31. 10:29

Nekem tetszik,,bár nem "ünneplem",,de pont ma írtam milyen jó móka volt a gyerekekkel ,,papír denevért gyártani tököt faragni ,,Addams familyt nézni:)

Öt jó válaszom volt🕷️🕸️🎃🦇🧟‍♀️🦇

2. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Hoxa)
okt. 31. 10:21

Mindössze 3 jó válaszom volt.

Bár gyengén sikerült, mégis örültem a kvíznek. Már hiányoltam.

1. Hoxa
okt. 31. 09:46
Tudom, sokaknak szúrja a szemét ez az ünnep, de a fiatalabb generációk szívesen hódolnak az új szokásoknak és lehet, hogy többen nem is tudják, milyen régi hagyománya van a Halloweennek. A kvíz segítségével akár érdekes információkhoz is juthatsz róla, amiket eddig nem is tudtál.

Ugrás a teljes írásra: Halloween kvíz

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook