Ha házi sütiket szeretnék otthon gyártani vállalkozásként, ahhoz kell cukrász végzettség? (tudásbázis)
Talán egyszer.De szerintem az nem baj,ha tudja a nagy magyar valóságot.Az ISO-t,a HACCP-t,ezeket a minőségbiztosítási rendszereket az eu nyomta ránk még anno.Igen,szép ipar van belőle bizony.Auditor cégek,meg a rendszer-fenntartásra egy egész apparátus,vagy divízió,de minimum plusz munka a már így is leterhelt munkaerőnek...:(
Valami haszna biztos van,szerintem túl sok a marketing duma körülötte.Nálunk olyan vaskos az ÁNTSZ,hogy az elég lenne rá...No mindegy.
szerintem a HACCP-t azért találták ki, hogy néhány embernek munkát adjon. Ezt most nem pozitív értelemben mondom. Amint említettem a követelmények léteztek évtizedekkel ezelőtt is (persze nem minden amit takar), de... Új iparág alakult ki ezáltal, azokra a cégekre gondolok akik a rendszereket írják (HACCP, ISO, Stb...) és nagyobb egység (több ezer adagra gondolok) működtetése esetén plusz munkaerőt igényel. Ahol erre nincs mód ott meg átok a javából. Mindezek ellenére még mindig nagy a felületesség sajnos, még egy nemzedéknek kell kinőnie magát, hogy a szemléletek megváltozzanak.
De a kérdezőt most már tényleg elrémítjük teljesen. :-) Neki üzenem, ha van módja rá tanulja meg a szakmát ami érdekli mert elhivatott jó szakemberekre mindig szükség van (és őket meg is fogják fizetni) És talán egyszer a saját üzem is összejön :-)
Igen,de a hangsúly a vizsgálódáson van,nem a bemondáson.Kikerekedni az tud,ami van.Ha nincs ételfertőzés jele,máshol keresik a forrást.Az igazi felelős megtalálása rendkívül fontos a további esetek megelőzése érdekében.
A HACCP iszonyatos adminisztrációs teher,meg egyéb szinte betarthatatlan követelmény.Ha csak egy üzemi konyhát veszel,abból egyet példának:A zöldség pucoláshoz(ami géppel történik ráadáss!)át kellene öltözni másik ruhába...
ÁNTSZ mindig mumus,ez a hivatalos álláspont.:)
Nagyon jó,hogy vannak,szükség van rájuk,máskülönben sokkal több fertőzés lenne,meg miegymás,így van.:)
hát, ha kapnak fülest elkezdenek vizsgálódni és abból sok dolog kikerekedhet :-)
amúgy a HACCP nem olyan nagy ügy ha azt veszed, 20 évvel ezelőtt is nagy részt ugyanezek a szabályok működtek csak kevesebb és nem olyan szigorú adminisztrációval.
ÁNTSZ, meg környék és ellenőr válogatja, hogy mennyire mumus
e mellett nekem az a véleményem, hogy nem baj, hogy ezek vannak, talán kevébé hígul a szakma. Így is néha az eszem megáll amiket látok-hallok
Hát csakúgy nem tudja ráfogni,az ítélethozatal nem bemondásra megy...:) A prejudikálás eléggé felejtős az ÁNTSZ-nél...
Ugyanakkor igazad van: a legnagyobb mumus a HACCP,meg az ÁNTSZ.
Ha vállalkozás, akkor ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni rád is - mint egy "igazi" cukrászüzemre. Nem a végzettség lesz a legnagyobb problémád ...
A cukrászatnak (is) irdatlan a beruházás-igényessége, először csináljál egy gazdaságossági számítást és rögtön látni fogod, hogy a befektetett tőke megtérülése csak sok-sok év múlva várható, ha addig tönkre nem megy a vállalkozás.
Nekem a tortadíszítés a hobbim, és a családdal etetem meg a műveimet, de annyiért még az életben ki nem tudtam hozni egy tortát, mint amennyiért a hiperekben árulják. Ennek az oka a nagyüzemi volumen, plusz én valódi tojást,diót, vajat stb. teszek a sütibe - ők felturbózott adalékanyagokat.
Létezik még a konyha sarkában működő cukrászat (nem vállalkozás, adót sem fizetnek) ez azért veszélyes, mert ha véletlenül valaki elrontja a gyomrát és a Te sütidre fogja a betegségét, az ANTSZ úgy ellátja a bajodat, hogy a büntetések stb. komoly összegre rúghatnak.
Szóval csak óvatosan...
igen, kell végzettség
meg csupán egy műhely amily millónyi jogszabálynak megfelelően kell kialakítani. És az engedélyekről már ne is beszéljünk
Engedélyköteles vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon hosszú lista.
Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel, vagy az alkalmazottai, illetve segítő családtagjai között van olyan személy, aki az előírt képesítéssel rendelkezik. Nem elegendő, ha az egyéni vállalkozó vagy alkalmazottja az igazolvány kiváltásakor még képzés alatt áll.
További ajánlott fórumok:
- Hobbiból szoktam varrogatni és érdekelne, hogy ha egyéni vállalkozóként szeretném ezt csinálni kell hozzá szakirányú végzettség?
- Egy kis segítséget szeretnék kérni, aki ért hozzá: vállalkozást szeretnék indítani, ehhez milyen végzettség szükséges?
- Olyan dologra, amiről nincs végzettségem, csak nem szakirányú mezei érettségim, de 10évig abban dolgoztam, válthatok-e ki vállalkozói ig.-t?
- Ha valaki egyéni vállalkozóként szolgáltatással akar foglalkozni, kötelező neki rendelkezni a szolgáltatáshoz szükséges végzettséggel?
- Árulhatok saját vállalkozásban ruhaneműt, ha nincs kereskedelmi végzettségem?
- 2015 Vállalkozói igazolvány és adózás. Hogyan váltható ki, iskolai végzettséghez kötve vannak-e, illetve hogyan kell adózni és mennyit?