Gyakorlott vegetáriánusok, nálatok mi a karácsonyi menü? (beszélgetés)
GESZTENYEKRÉMLEVES MAZSOLÁVAL (ünnepi alkalmakra, karácsonyra)
Hozzávalók: (4 személyre)
- 8 dl zabtej (rizstej, köles tej)
- 25 dkg natúr gesztenye-massza
- 10 dkg mazsola
- 1 kk. Bourbon vanília
- 1-2 ek. juharszirup (agavészirup, Stevia)
- 2-3 ek. karob-por
- 2 ek. zabtejszín (rizstejszín)
- 1 csipet őrölt gyömbér / fahéj
Elkészítés:
- A karob-port, a Bourbon vaníliát és a gyömbért simára keverjük 1 merőkanálnyi magtejjel.
- A többi magtejet meglangyosítjuk, kevergetve a fenti keveréket, a villával összetört gesztenyemasszát hozzáadjuk, és 1-2 percig kíméletesen összemelegítjük.
- A tűzről lehúzva, megvárjuk míg ehetőre hűl, majd
- merülő mixerrel habosítjuk.
Fogyasztása:
- Beáztatott mazsolával megszórva,
- zabtejszínnel, juharsziruppal "pettyegtetve", melegen vagy hidegen kínálhatjuk.
*******************************************
KARÁCSONYI MÁKOS GUBA
Édességek a bőség jegyében
A hagyomány szerint ilyenkor diós és mákos finomságokkal kell kényeztetni magunkat, hogy bőséges legyen az egész év, vagy pénzt varázsol, ha erősen hiszünk benne. A mákos variációk közül a legegyszerűbb és leggyorsabb a mákos guba, a következő variációt megkóstolva még az ellenzők is hajlamosak hívekké válni.
Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.
Hozzávalók:
• 8 db kifli
• 600 ml magtej
• 50 g ghi
• 1 kk vanília
• 150 g mák
• 3 db szegfűszeg,
• 1db citrom reszelt héja
• 3 ek agavészirup / juharszirup
Elkészítés:
- Egy magas peremű tepsit kivajazunk, előmelegítjük a sütőt.
- A kifliket karikákra vágjuk.
- A tejet a ghivel és a vaníliával felforraljuk, ráöntjük a kifli karikákra, majd a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet.
- A darált mákot a finomra összetört szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és az édesítőszer egy részével összekeverjük.
- Az így elkészített mákot a kifli karikákra szórjuk, összerázzuk, és az egészet tűzálló tálba öntjük, az édesítőszer másik részével meglocsoljuk, és előmelegített sütőben enyhén megsütjük.
- A kész gubát melegen tálaljuk.
***********************************************
szerintem szójagranulátumból. ez állagra kb ugyanolyan (beáztatás után) mint a darált hús.
ugyanúgy lehet 'gombócot' csinálni a töltött paprikához belőle.
Anyukám csinálja, de csak annyi, hogy hús helyett szója granulátumot tesz bele. Meg persze vega füstölt kockát, vagy folyékony füstöt.
Nem áll össze úgy, mint a hagyományos, tehát ezt szó szerint a káposzta tartja össze, úgyhogy ügyesen kell becsomagolni.