Gluténérzékenység idős korban ---- ilyen is van.... (beszélgetés)
A biorezonancia vizsgálaton hogy állapítják meg a bélbolyhok állapotát? Ilyet még nem hallottam.
Nálam gyomortükrözésen vettek a bélbolyhokból mintát, nem rég lett meg az eredmény.
Szerencsére teljesen rendben van, nincs semmilyen elváltozás.
A doki szerint nincs lisztérzékenységem, eddig teljesen abban a tudatban voltam, mert a transglutamináz pozitív lett.
Azt mondta hogy a gyomortükrözésen vett szövettani vizsgálat erősíti meg a diagnózist.
De azért óvatosan eszem ezután is a lisztes dolgokat.
Nem teljesen ide tartozik, de leírom, hogy a lányomnál is ez volt, vashiány, vas felszívódási zavar.
Elvittem biorezonanciás állapotfelmérésre, ahol megállapították, hogy tejre érzékeny, a bélbolyhai tönkrementek, ettől van a vashiány, és vitaminhiány a felszívódási zavar miatt.
Mivel már felnőtt tejet nem sokat szokott fogyasztani, inkább sajtot és joghurtot. Gyerekkorában rengeteg tejet, kakaót ivott, nem volt tőle semmi baja.
Sajnos az orvosok is keveset tudnak erről a betegségről, engem is csak úgy küldött el ételintolerancia vizsgálatra hogy én kértem külön. Még azt sem nagyon tudta, hogy hol foglalkoznak ilyennel.
Persze nem nagyon tetszik nekik, ha a betegek okoskodnak...úgyhogy ne engedd magad lerázni és kutakodj te is a saját érdekedben.
A vashiány is erősen arra utal, mert a bélbolyhok sorvadása miatt a felszívódás nehezebb, de más vitaminok sem szívódnak fel pl. a B vit. és hajhullást is okozhat.
Amúgy nagyon sok embernek vannak ezek a tünetek, de fogalmuk sincs hogy a gluténtól is lehet.Keveset tudnak a felnőttkori glutén érzékenységről, én is csak kb. 1 hónapja tudtam meg, addig azt hittem hogy csak gyerekeknél van ilyen..
Jó lenne több információ róla a médiában is.
Érdemes lenne otthon ezt a tesztet megcsinálnod, mert azonnal eredményt ad. Úgy tudom gyógyszertárban is lehet kapni, ha negatív akkor más jellegű problémád lehet.
Ha megcsinálod az otthoni glutén tesztet, akkor biztosabban megtudod, hogy gluténérzékeny vagy-e vagy sem. A vashiány lehet attól is, de más betegségtől is.
Gyomortükrözésen csináltak nálad biopsziát a bélbolyhokról?
Sajnos még mindig nincs kész a szövettan...
De biztos hogy lisztérzékeny vagyok, mert a gyomortükrözés óta nem eszem gabonaféléket, csak gluténmentes kajákat, nincs puffadás és a tenyerem is javult, de még nem tökéletesen.
Sajnos egyre több embernek van ilyen jellegű panasza és kevesen tudják hogy esetleg a gluténtól is lehet.
Mindenképpen csináltass allergia ill. ételintolerancia tesztet is, bár az orvosok nem szívesen küldenek el ilyen vizsgálatra, de ne hagyd annyiban...
Köszi a segítséget, már én is böngésztem a fórumokon, valószínű kapcsolatba is fogok lépni a legközelebbi klubbal.
Most már biztos hogy lisztérzékeny vagyok, mert mióta nem eszem gluténtartalmú cuccokat azóta nem puffadok ami a legjobban zavart. A tenyeremen lévő ekcéma sajnos még mindig előjön, nem tudom mikor fog elmúlni.
Azért elgondolkodtató, hogy ilyen jellegű panasza nagyon sok embernek van, és lehet hogy nem is tudják hogy pont ettől lehet. Egy ilyen jellegű kivizsgálásra senki sem gondol, vagy legalább is nagyon kevesen, én is véletlenül jöttem rá, hogy esetleg valamilyen ételallergia lehet a háttérben.
Lehet, hogy már nagyon régóta fennállt nálam is, és jól tönkre is tehette a bélbolyhokat, ki tudja hogy még milyen következménye lesz.
Gondolom nehéz lehetett nálatok is a kisfiad betegségének a feldolgozása, de talán már sikeresen veszitek az akadályokat.
Teljes szívből kívánok jó egészséget az egész családodnak.
Én egy háromgyerekes anyuka vagyok, és a 10 éves, legnagyobb kisfiamról pont 5 éve derült ki, hogy lisztérzékeny.
Akkor a sokk után egy olyan honlap segített talpra állnom, ahol csupa lisztérzékeny fórumozik egymással, és listákat, recepteket is találni. 3 hónapig éjjel-nappal ezt böngésztem, üzentem, kérdeztem, recepteket, tapasztalatokat olvastam, és minden kérdésemre választ kaptam.
zsoofyy, kívánom, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy valóban lisztérzékeny vagy-e vagy sem. Szerintem, a leírtakból ítélve, az vagy.
Több nyugdíjas lisztérzékenyt ismerek, vannak találkozóink is, ahol tapasztalatot lehet cserélni.
Na megcsinálták a gyomortükrözést és a biopsziát...
A vékonybélből vettek szövettanit, meg a gyomor faláról is, mert ott is voltak kimaródások...kb.2 hét múlva lesz eredmény. Izgulhatok addig is....
Azt azért nem értem egészen hogy nálatok mért előbb végezték el a biopsziát, és utána a vérvételt.
Volt valami más arra utaló jel hogy esetleg lisztérzékeny?
Mert úgy tudom hogy van vérteszt is amit gyógyszertárban lehet kapni, és ha az poz. akkor jön a biopszia.
Na most már én is teljesen zavart vagyok, nekem ez magas, nem csodálom hogy ti is dilemmáztok szegény gyerkőcötök miatt!
Ma mentünk a coeliakia labor eredményért és szó szerint megpróbálom leírni:
IgA osztályú EmA: negatív
IgA " ARA: "
IgA " JeA: "
IgA " TG2 : 0,66 U/ml (normál kisebb 3)
IgG osztályú ugyanezek negatívak.
Vélemény és javaslat: A lelet gluten-sensitív enterophatia fennállása ellen szól.
Hát nem egészen értem, mert a múltkori másik leletemen a transglutamin + positiv volt.
Persze ezt a mai leletet még a gasztroent. orvos nem látta ő fogja csinálni a tükrözést, ő csak a transzglut pos-ról tudott és az alapján javasolta a biopsziát.
De szerintem mégis meg kell csinálni a tükrözést, mert én is utána olvastam, és az a döntő a bélbolyhok állapota miatt :((((
További ajánlott fórumok:
- Az időskori demencia tényleg csak idősebb korban fordul elő? Fiatalabb (55 éves korban) nem?
- Előfordult már veletek idősebb korban is, hogy rajongtok egy sztárért?
- Ödéma tényleg csak idős korban lehet?
- Milyen idős korban vinnétek először moziba a gyerkőcöt?
- Mi volt az első szó amit gyermeked, esetleg te babaként illetve ismerősök babái mondtak és milyen idős korban?!
- Mennyi idős korban érdemes a gyereknek az első kétkerekű (pótkerekes) biciklit megvenni?