Felvizesedett macska - veseelégtelenség? (beszélgetés)
Az idült veseelégtelenség tünetei
Az első jel általában az, hogy az állat többet iszik és többet pisil. Ez sokszor fel sem tűnik a gazdinak mindaddig, amíg a korábban szobatiszta kutya éjjel bepisil. Sokszor az első tünetek valamilyen stressz hatására jelentkeznek pl. fizikai megterhelés, baleset, altatás, betegség. Gyakran kísérheti a tüneteket hányás, étvágytalanság, levertség, lesoványodás, hasmenés.
Az idült veseelégtelenség végső stádiumában kialakuló kép az uraemia (húgyvérűség). Ilyenkor az állat bőrének és szájának vizeletszaga van, mert a vérben felszaporodó karbamid a bőr faggyúmirigyein és a nyálmirigyeken keresztül is kiválasztódik. A szájban és a nyelven fekélyek képződnek, amihez gyomorgyulladás is társul. Gyakran figyelhető meg hányás, esetleg véres hányás és hasmenés, ami csak fokozza az állat kiszáradását. A vörösvérsejtképződés gátlása miatt anaemia (vérszegénység) alakul ki, ami miatt a nyálkahártyák sápadtak lesznek. A kezdetben megfigyelhető nagy mennyiségű vizelet ürítését a végső stádiumban a vizeletürítés teljes megszűnése követi. Az idült veseelégtelenség végső stádiumában idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: depresszió, kóma, görcsök, epilepsziás görcsrohamok.
Szia!
nem hallottam még ilyen tünetekről veseelégtelenség esetén! az én cicámnál is erre gyanakodtak, mert sokat hányt és nem akart enni...
ezek a legfőbb tünetei! a doki említette a veseelégtelenséget? vérvételből tudják megállapítani hogy arról van e szó, érdemes megnézetni
Két napja írtam, hogy a macskának dagad a hasa, kemény. Elvittük másik orvoshoz, kiderült, hogy tele van vízzel. Leszívta, kapott injekciókat. De mára a melső lábai lettek dundik. Soha életemben nem láttam vagy hallottam ilyenről.
Mi lehet az oka a felvizesedésnek? Veseelégtelenség? Lehet valamit tenni?