Epekő és a terhesség (beszélgetés)
Köszönöm a válaszokat és a biztatást!
Igazság szerint én nem is a műtéttől félek, hanem attól, hogy hamarabb leszek terhes, minthogy túlessek a beavatkozáson. Ezen belül is, nem is a saját lehetséges fájdalmaim miatt aggódom, hanem a magzat miatt. Most per pillanat arra várunk, hogy megjöjjön (bár még van rá bő 1 hét). De tudat alatt viszont már nagyon várjuk a pozitív tesztet is :)
Nekem is laparos műtétem volt, 40 percig tartott kb. 3 pici heg maradt emlékbe. A kislányom 21 hónapos volt, amikor annyira rosszul lettem, hogy a mentő vitt be és meg is operáltak. Mivel nekem már nagy volt a gyulladás tovább kellett benn maradni, talán 5 napig, ha jól emlékszem.
Nekem a kulcscsontomnál fájt sokáig. Azt mondták a befújt levegő meg az altatógáz miatt.
Olyan 3 hét múltán, már teljesen a régi voltam. 2 hónapig nagyon szigorúan betartottam a tiltólistát, amit adtak az étkezéssel kapcsolatban. Utána lassan elkezdtem kísérletezni, mert minden embernél más az, hogy mit bír, és mitől akad ki az epéje. Ma már, így 5 évvel a műtét után, már csak a savanyú káposzta az, amit nem tudok megenni.
Általánosságban tiltólistásak a k-betűs zöldségek, az uborka és a többi zöld színű társa, a hagyma, minden ami zsíros vagy füstölt, a kelt tészták és sütik, a meleg pékárú. De van aki a tejtermékektől lesz rosszul. Ki kell tapasztalni.
Minél előbb légy túl szerintem ezen a dolgon. Kismamaként nagy zűröket tud csinálni.
Minden jót kívánok! :)
Nekem laparoszkópos műtétem volt 6 hónappal a szülés után. 4 hete műtöttek, 2 éjszakát kellett bent lennem a kórházban. A műtét napján este már felkelhettem. Másnap kivették a csövet is.
Műtét utáni napok rosszak, én nagyon fel voltam fújódva, de egy hét múlva már semmi bajom nem volt, tudtam aludni mindkét oldalamon. 10 nap múlva volt varratszedés és addig emelni sem szabadott. Az orvosom szerint fokozatosan kell visszaszoktatni a gyomrot az ételekhez.
Én a műtétig zsírmentes, fűszermentes ételeket ettem, csirke-, pulykamellet sütőzacskóban sütve, rizst, krumplit.13 kg-t fogytam 3 hónap alatt.Ne igyál alkoholt, ne egyél mákot, diót, sok csokoládét, zsíros, fűszeres kajákat, hagymát, pirospaprikát, retket, paradicsomot, paprikát.
Én is csak azt tudom Neked tanácsolni, mint a többiek, vetesd ki a köveidet. Nem olyan nagy dolog az a műtét.
Szerintem is műttesd meg magad mielőtt teherbe esel.
Orosz rulett,hogy mi lesz ha nem.A szomszédom nem tudta,hogy van neki,32 hetesen derült ki amikor begörcsölt.De annyira,hogy beindult a szülés is.Szerencséje volt,hogy nem annyira korán,amikor a baba még életképtelen volt,vagy beteg maradt volna.
Nem éri meg kockáztatni szerintem.
Szerintem, is ha megoldható, még a várandósság előtt szabadulj meg a kövektől.
Nekem a kismamaság alatt alakult ki az epepangás, ami rohamokban érkező hajtőtől kislábujjig terjedő csillapíthatatlan viszketéssel járt az utolsó harmadban. Hát nem kívánom senkinek! A szülés után elmúlt és úgy gondoltam, minden oké.
Aztán 16 hónappal ezután nagy fájdalmak jelentkeztek, szinte heti rendszerességgel. És ezt se kívánom senkinek! 21 hónapos volt a kislányom, amikor megoperáltak. Több mint 100 db borsszemnyi epekövem volt.
A babavárás alatt annyi minden miatt izgulhat az ember, és annyi mindenre kell vigyázni. Ha ki tudsz iktatni egy "veszélyforrást" szerintem tedd meg!