Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Epebántalmak- Mit nem szabad enni egy epés embernek, és mit szabad? fórum

Epebántalmak- Mit nem szabad enni egy epés embernek, és mit szabad? (tudásbázis)


14. Serry (válaszként erre: 13. - 5fe333ca04)
2009. jan. 29. 09:05
Ajánlom figyelmedbe az 5. választ. Elég részletes
2009. jan. 29. 07:56

Szia én is epés vagyok.

Sűrű az epém.

Kíváncsi leszek erre én is amit itt feltettél kérdést.

2009. jan. 29. 00:46
Tartózkodjál a zsiros ételektöl valamint a k betüsöktöl.De van egypár nem k betüs is:tojás,uborka,paprika,babok.
2009. jan. 28. 19:35
Engem 6 éve műtöttek epével,SOHA NEM DIÉTÁZTAM.Persze,azt nem mondhatom,hogy soha nem voltam rosszul,mert akkor hatalmasat hazudnék,de ÉN MINDENT ESZEM,AMI VAN,De néhány apró dolgot rendszeresen megteszek.Lestyán levélből teát főzök,2o percig állni hagyom,utána leszűröm és megiszom,ez nagyon jó hatással van az epére,ugyanis elfolyósítja az epét,így nem lesz teltségérzeted,valamint néha vegyél egy doboz,CIRKULIN ÁRTICSÓKA DRAZSÉ-t.Ha ezt előírás szerint beveszed érezni fogod,ahogy elfolyik az epe,így szintén nem tud panaszt okozni(Legalábbbis én így voltam vele)Arra vigyázz,hogy a LESTYÁN TEÁT KÖZVETLENÜL ÉTKEZÉS ELŐTT VAGY UTÁN NEM SZABAD FOGYASZTANI.EZEKKEL A TERMÉKEKKEL NEM LESZ OLYAN DOLOG,AMIT NEM BÍRSZ MEGENNI,ÉS NEM LESZ SEMMILYEN PANASZOD.
10. drnéni (válaszként erre: 9. - Konradino)
2008. júl. 23. 19:00
Miért, van valami panaszod? Vagy csak melléklelet volt? Nekem kettős, lefűzött epehólyagom volt, de terhességig nem volt semmi bajom vele, nem is tudtam róla. Akkor kő képződött benne, szülés után 5 hónappal be is gyulladt, meg is kellett műteni. Nem tartok semmi különös diétát, van pár dolog, amit nem bírok, ezt ki kell tapasztalni. Egyébként örülök, hogy már nincs meg.
9. konradino (válaszként erre: 6. - Serry)
2008. júl. 23. 12:30
Nagyon köszönöm a szakszerű tanácsot ez a detetikus vélemény nekem is nagyon fontos.
2008. jún. 5. 17:35
mindenkinek köszönöm:)
7. sucika17 (válaszként erre: 3. - Cel)
2008. jún. 5. 17:34
köszönöm a jó tanásot
2008. jún. 5. 16:02

Részlet az általam készített tanácsadó füzetből:

Diéta


Energia: a kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, betegségektől stb. függően az energiaigény napi 1000-4000 kcal. A napi összes kalória egészséges táplálkozás esetén 55%-ban szénhidrátokból, 30%-ban zsírokból és 15%-ban fehérjékből nyerhető.


Fehérjék: napi szükséglete 0,9-1 g/ttkg, 50-50% legyen állati és növényi fehérje.


Zsír: napi szükséglete 0,5-0,8 g/ttkg, vagyis zsírszegény étrend. A fele növényi, a másik fele állati eredetű legyen. Túlsúly esetén elősegíti a súlycsökkentést, és az epehólyag hirtelen, görcsös összehúzódását megakadályozza. Az epehólyagot is „finom”, enyhe összehúzódásra kell serkenteni naponta, hogy ne legyen epepangás a hólyagban, az ürülni tudjon.


Szénhidrátok: Fogyasztása a testsúlytól függ. Elhízás esetén az egyszerű cukrok bevitelét kerülni kell. A sovány betegeknél viszont szénhidrátgazdagság jellemző.


Rostok: napi fogyasztása 20-30 g/ttkg legyen, főleg keményítő és pektin formájában. A gyümölcsök, zöldségek pektinben, a teljes kiőrlésű gabonák és az ezekből készített termékek pedig keményítőben gazdagok.


Folyadék: 1,5-2 l/nap


Fűszerezés: az étrend ne legyen fűszerszegény, íztelen. Az erős, csípős fűszereket nem szabad használni (pl.: csípős mustár, torma, bors, chili stb.), az enyhébbeket kevesebb mennyiségben (pl.: fokhagyma, vöröshagyma stb.) csak megpirítani nem szabad. Használható: vanília, ánizs, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, babérlevél, szurokfű, majoránna, lestyán, citromfű, borsmenta, borsikafű, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, rozmaring, tárkony, metélőhagyma, kapor (gumó, levél), petrezselyem (gyökér, levél), zeller.


Élvezeti szerek: 1-2 gyenge teát, kávét lehet fogyasztani. Alkoholos italokat ne igyon a beteg!


Ásványvizek, gyógyvizek, gyógyteák: a szénsavval dúsított ásványvíz tilos, gyógyvizek és természetes gyógyteák jó hatásúak lehetnek, a kezelőorvos tanácsát azonban ki kell kérni.


Étkezések száma: min. 5-szöri.


Konyhatechnológiai eljárások: alkalmazható alufólia, sütőzacskó, grillsütő, párolóedények, mikrohullámú készülék, agyagedény, teflonedény.


Fogyasztható élelmiszerek


Húsok: sovány sertés-, marha-, borjú-, házinyúl-, csirke-, pulyka és galambhús, sovány halak. Naponta 5-10 dkg hús fogyasztása elegendő.

készíthető: vagdalt, gombóc, töltelék, egyben sült, zsírszegény szelet sült, párolt, pástétom, puding, szendvicskrém.


Húskészítmények: zsírszegényebb változatok pl. sovány gépsonka, diétás párizsi, virsli, baromfi párizsi, csirke, pulyka felvágott, zalai és azok, amelyekben 100g-ban kb. 10g körüli a zsírtartalom

Fogyasztható: szeletenként és saját készítésű krémek, pástétomok formájában. Naponta 3-5 dkg.


Zsiradékok: a sovány állati eredetű nyersanyagokban is jelen van rejtett formában e zsír, ezért az ételkészítéshez növényi olajakat kell használni pl. napraforgó- tökmag, kukorica-, repce-, szója-, Oliva olaj. A margarinok közül elsősorban a light termékeket kell előnyben részesíteni.


Tej és tejtermékek: savanyított tejtermékek, kefir, joghurt, 1,5%-os tej, sovány sajtok (köményes, fokhagymás, paprikás, óvári), kapható már light kockasajt is.

fogyasztható: a túró és a savanyított tejtermékek önálló ételként sem szoktak panaszt okozni, a többit egyszerre kis mennyiségben jó enni pl. kevés sajtot, azt is inkább reszelt formában. Legcélszerűbb az ételek dúsítására felhasználni.


Tojás: tojásfehérje nem okoz panaszt. A tojássárgája főtt és hideg ételek dúsítására, lazítására használható értékes tápanyag. A lágy tojás okozhat legkevésbé panaszokat. Ha nem okoz, problémát lehetőleg ne hagyjuk ki az étrendből.


Gabonaipari termékek tészták, liszt, búzadara, zsemlemorzsa fogyasztható teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket lehet javasolni, sütőipari termékeket lehetőleg ne friss "meleg" állapotban, inkább szikkadtan, másnaposan építsük az étrendbe.


Korpák: pl. zabkorpa, búzakorpa. Ha nem okoz panaszt naponta 1-2 evőkanállal jó hatású, de nem egyszerre (nagyon fontos mellette a bőséges folyadékfogyasztás, amely megakadályozza a székrekedést)


Burgonya, rizs: önállóan és rakott ételek töltelékeként egyaránt fogyasztható. Figyelni kell arra, hogy egy napon a kettőt ne fogyasszuk a magas szénhidráttartalmuk miatt (burgonya: 20g/100g, rizs 77,5g/100g)


Zöldség és főzelékféle: a friss zsenge főzelékeket panaszmentes időszakban sem passzírozni sem turmixolni nem kell, fedő nélkül lassú tűzön kell puhára főzni. Javasolható: zsenge zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, fehérrépa (petrezselyemgyökér), paraj, zeller, cékla, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, kelbimbó, karfiol, fejes saláta, paradicsom.

elkészítés: sokféle formában lehetséges. Zsírszegény leveseknek, főzeléknek (kevés rántással, habarással, párolva, rakott, töltött ételeknek, salátáknak, mártásoknak, köreteknek.


Gyümölcs, gyümölcskészítmény: alma, narancs, őszibarack, grapefruit, citrom (szűrve, préselve), akut gyulladás után és műtét után (amikor elkezdődik az étkezés) sem szokott panaszt okozni. Érett, puha gyümölcsök sincsenek tiltva (nem javasoltak később) Gyümölcskészítmény formájában a felsoroltak közül, lehetőleg cukor nélkül vagy nagyon minimális cukorral, mesterséges édesítővel.


EGYÉNI TŰRŐKÉPESSÉG ALAPJÁN JAVASOLT ÉLELMIANYAGOK

Kapor, mustár, köménymag, ánizs, paradicsom, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, újhagyma, póréhagyma, tejes kukorica, zeller, retek, spárga, zsenge kel- és fejes káposzta, karfiol, gomba, tej, tojás, vaj, margarin, tejföl, sajtok, teljes kiőrlésű gabonák, korpák egyes gyümölcsök.


Megfigyelhető, hogy a fogyasztható és a tűrőképesség alapján javasolt csoport között átfedések vannak. Az epebetegségek diétája az egyik legegyénibb diéta, nagyon sok olyan nyersanyag, élelmiszer van, ami az egyik betegnél panaszt okoz a másiknál pedig nem. Ha bármelyik nyersanyag panaszt okoz, élelmiszer fogyasztásakor a legcsekélyebb emésztési problémák jelentkeznek, azonnal ki kell hagyni az étrendből, majd pár hét múlva újra meg lehet próbálni az étrendbe iktatni nagyon kis mennyiségben első alkalommal. Panaszokat leggyakrabban nem a nyersanyagok okozzák, hanem az ételek elkészítésének módja. (pl. túl sok zsír vagy olaj az ételben, vastagon magvajazott, megmargarinozott kenyér, sok cukor, egyszerre sok sajt, tej, ami magasabb zsírtartalmú, alkalmankénti "bőséges lakoma" stb.)


NEM FOGYASZTHATÓ ÉLELMISZEREK!!

Egyetlen epebetegnek sem ajánlottak a következő ételek: zsíros húsok, halak, szalámi- kolbász- hurkafélék (disznótoros), disznósajt, szalonna, töpörtyű, füstölt áru, zsíros felvágottak, szardíniák, 20% feletti zsírtatratlmú termékek. Látható zsírszövetek, szárnyasok bőre, többször felhasznált " átsütött" olaj, zsiradék, bő olajban sültek, pirítással készült ételek. 2,8%-as tej, zsíros tejtermékek, magas cukor és zsírtatratlamú ízesített joghurtok, túrókrémek, krémsajtok, kemény tojás, rántotta, kakaó, csokoládé.

Hajtogatott zsíros tészták, friss kelt tészták, kerülni kell a meleg kenyeret, péksüteményt. Csípős, erős fűszerek Banán, szőlő, szilva, aszalt gyümölcsök, dió, mandula, mák (esetleg kis mennyiségben darálva sütemények tésztájába keverve, ha a napi zsírfogyasztás még nem volt sok), durva rostok, (" fás" karalábé, retek, káposzta torzsa) száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó). Alkoholos italok, szénsavas ásványvizek, üdítők, magas koffeintartalmú üdítők (pl. cola) energia italok


Készítette: Tibay Rózsa dietetikus

5. gallinaccia73 (válaszként erre: 4. - 1e958693ca)
2008. jún. 5. 15:33

meg a fűszeres ételek sem javasoltak.

nem lehet a főzelékeket sem rántani sem habarni,csak paszírozással sűríteni.a füstölt ételeket is kerüld.

2008. jún. 5. 15:12
Csatlakozom az előttem szólóhoz, ami felpuffadásos panaszokat okoz, azt kerüld (kinél mi: paprika, paradicsom, nyers zöldségek, K betűs főzelékfélék, van akinél a tej, tojás is). Talán annyit mégis fűznék hozzá, ha valaki köves is, a kávé és fekete tea fogyasztását nem javasolják. És a nagyon zsíros ételek kerülendők.
3. cel
2008. jún. 5. 14:44

Szia Sucika17!


Általában a puffasztó ételek kerülését javasolják ilyen esetben. Hasznos lehet a párolt, főtt ételek fogyasztása a nyers, illetve a sült ételekkel szemben.

Egyébként egyénenként változó, hogy kinek, mire érzékeny az epéje.

Nálam is hasonló problémát diagnosztizáltak már korábban, bár nekem az epe vezékemben van törés, nem maga az epehólyag van megtörve. Kis odafigyeléssel és kellő tapasztalattal magad fogsz rájönni, hogy melyek azok az ételek amelyeket kerülnöd kell és melyeket fogyaszthatod bátran.


Sok sikert!

2008. jún. 5. 14:17
Most voltam orvosnál és megállapította,h megvan törve az epém, és nem rendesen emészt. Mit ajánlott ilyenkor fogyasztani? Inkább zöldségeket vagy miket?
2008. jún. 5. 14:16
Epebántalmak- Mit nem szabad enni egy epés embernek, és mit szabad?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook